Αυτά είναι τα 3 σημάδια που δείχνουν Grexit

Το MarketWatch κάνει ένα βήμα παραπέρα και αναλύει τα τρία καθοριστικά σημάδια που θα μας δείξουν πως είμαστε στο… παρά πέντε για να περάσουμε από τη σφαίρα της πιθανολόγησης σε αυτή της πραγματοποίησης. Ήτοι: τι πρόκειται να συμβεί πριν ακολουθήσει το Grexit.

Αυτά τα τρία σημάδια είναι τα εξής:

Πρώτο σημάδι: θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση του QE από την ΕΚΤ, και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε προφανή εξήγηση.

Όταν ένα Grexit είναι κοντά στο να συμβεί, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα το μάθει, πρώτα και κύρια επειδή θα είναι πιθανότατα αυτός ακριβώς ο θεσμός που θα τραβήξει την πρίζα. Η ΕΚΤ μπορεί να έχει δημιουργήσει αρκετές «ζώνες προστασίας» έναντι του πανικού στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως ένα Grexit εξακολουθεί παρ” ολα αυτά να είναι ανησυχητικό για τη ρευστότητα, αλλά και για τις απώλειες που θα μπορούσαν να προκύψουν απροσδόκητα.

Όταν ένα Grexit συμβεί, η ΕΚΤ θα θελήσει να σιγουρευτεί ότι υπάρχει αφθονία μετρητών στο σύστημα, και ο ευκολότερος τρόπος να το επιτύχει αυτό θα είναι μεσω μιας επέκταση του QE.

Δεύτερο σημάδι: θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ιστορίες για ένα έκτακτο πακέτο ενίσχυσης για την Ελλάδα.

Εάν η Ελλάδα πράγματι αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, τότε θα αντιμετωπίσει έξι πολύ σκληρούς μήνες κατά την καθιέρωση του νέου νομίσματος. Κανένας δεν θέλει να δει τη χώρα να κατρακυλά στο χάος ή να περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας . Στους πρώτους μήνες θα χρειαστεί συνδρομή από το εξωτερικό για να πληρώνει καύσιμα και φάρμακα και πιθανώς θα χρειαστεί και κάποια τεχνική βοήθεια. Διαρροές θα αρχίσουν να εμφανίζονται για σχέδια που θα τεθούν σε ισχύ, με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα. Τα πρώτα από αυτά πιθανώς θα ακουστούν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι είναι οι δύο χώρες που έχουν μείνει αμέτοχες στην καταστροφή της χώρας.

Τρίτο σημάδι: η διατραπεζική αγορά θα παγώσει. Ένα γεγονός αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να συμβεί χωρίς κάποιος κάπου να το πάρει μυρωδιά. Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί θα είναι ότι οι τράπεζες να σταματήσουν να δανείζουν η μία στην άλλη, επειδή θα φοβούνται για τις κρυφές απωλειες που μπορεί να υπάρχουν από την άλλη πλευρά. Έτσι το Libor – ποσοστό στο οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους – θα σκαρφαλώσει προς τα πάνω ακριβώς όπως έγινε και στην οικονομική συντριβή του 2008. Και κάποιο hedge fund στο Λονδίνο ή τη Ζυρίχη μπορεί να κλείσει καθώς δεν θα μπορεί να πουλήσει μερικά από τα πιο… εξωτικά του ομόλογα.

Μερικά από αυτά τα σημάδια τα βλέπουμε ήδη. Υπάρχουν π.χ. συζητήσεις για προετοιμασίες κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα. Και η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει τις συνομιλίες για επέκταση του QE. Έτσι μπορεί να ισχύει ότι ένα Grexit είναι ανησυχητικά κοντά μας. Αλλά δεν θα είναι πραγματικά κοντά μέχρις ότου και τα τρία σημάδια προειδοποίησης διαφανούν – και μέχρι τότε, οι επενδυτές μπορούν θεωρήσουν όλες τις εικασίες απλώς ως θόρυβο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Ιούνιος, 2015, 4:26 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr