Άρθρο Λαπαβίτσα στο Guardian: Η Ελλάδα εκβιάζεται. Η έξοδος είναι η διέξοδος

Άρθρο – παρέμβαση του Κώστα Λαπαβίτσα δημοσιεύεται στο σημερινό Guardian στο οποίο ο βουελυτής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστός για τη θέση του υπέρ μιας ελεγχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέει με κατηγορηματικό τρόπο αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας λέει πιο «κομψά», λόγω της θέσης του, τις τελευταίες εβδομάδες: Οι δανειστές θέλουν να «σκοτώσουν» την ελληνική κυβέρνηση προς παραδειγματισμό και να εξασφαλίσουν πως δε θα αμφισβητηθεί ξανά η λιτότητα. Ο Κώστας Λαπαβίτσας βέβαια, διαφοροποιείται από την κυβενητική γραμμή που βλέπει ακόμα περιθώριο συμφωνίας.

Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στο Guardian με τίτλο «Η Ελλάδα εκβιάζεται. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η διέξοδος»

Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε ένα κατάλογο προτάσεων ελπίζοντας να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τους «θεσμούς»  – Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η κυβέρνηση βασικά συμφώνησε σε σκληρά πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015 και 2% το 2016. Για να πιάσει αυτούς τους στόχους πρότεινε να ανεβάσει το ΦΠΑ σε μια γκάμα αγαθών ευρείας κατανάλωσης όπως επίσης να επιβάλει πακέτο φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά «υψηλού εισοδήματος». Πρότεινε επίσης σημαντικές εξοικονομήσεις από τις συντάξεις. Τα μέτρα άθροισαν ένα σύνολο 8 δισ. για τα έτη 2015-16 και θα εφαρμοζόταν άμεσα.

Το πακέτο είναι σίγουρα αποπληθωριστικό σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι στο κατώφλι της ύφεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συμβάλει στη συρρίκνωση της παραγωγής και την αύξηση της ανεργίας τη διετή 2015-16, ιδίως αφού υπάρχει μικρή προοπτική να υπάρξει αντιστάθμιση με ένα επενδυτικό πρόγραμμα που να χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Είναι μια σημαντική υποχώρηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς γενική έκπληξη, η απάντηση των «θεσμών», υπό την ηγεσία του ΔΝΤ, ήταν να απαιτήσει ακόμη σκληρότερα μέτρα για την επίτευξη των ίδιων στόχων. Εάν οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιηθούν, η κυβέρνηση δεν θα είναι καν σε θέση να ισχυριστεί ότι έχει μετατοπιστεί μέρος της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης από τους εργαζόμενους και τους φτωχούς.

Για την Ελλάδα ως σύνολο, η προοπτική να επιτευχθεί μια συμφωνία σε αυτή τη βάση θα ήταν απλά φρικτή. Η χώρα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας που θα υπαγορεύονται από τους δανειστές, χωρίς καμία ρεαλιστική πιθανότητα σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, ή ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος. Οι θεσμοί για άλλη μια φορά προσπαθούν να επιβάλουν τις πολιτικές που έχουν αποτύχει παταγωδώς από το 2010, προκαλώντας τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία και μαζική πτώχευση. Θα ήταν μια εθνική καταστροφή συνοδευόμενη από την πλήρη ταπείνωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για εκείνους που βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ροζ γυαλιά, δεν υπάρχει καμία έκπληξη σχετικά με τη στάση των δανειστών. Η ΕΕ και η ευρωζώνη συγκεκριμένα είναι φερέφωνα της λιτότητας… Οι δανειστές έχουν αναγκαστικά αντιρρήσεις για την άρση της λιτότητας στην Ελλάδα, και φαίνεται να πιστεύουν – ανόητα – ότι η λιτότητα «δουλεύει». Επιπλέον, είναι πρόθυμοι να επιβάλει μια πολιτική ήττα σε μια αριστερή κυβέρνηση που τόλμησε να αμφισβητήσει το ευρωπαϊκό status quo. Η Ευρώπη έχει επιδείξει ένα σκληρό και κυνικό πρόσωπο προς την Ελλάδα, όποια λάθη κι αν έχει ενδεχομένως κάνει η ίδια η Ελλάδα.

Το πραγματικό ερώτημα είναι, θα προσχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις έκτακτες απαιτήσεις; Προτίθεται να υποκύψει στον εκβιασμό; Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με μια στρατηγική που υποσχέθηκε να άρει τη λιτότητα και να φέρει ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα, με τη χώρα εντός της ευρωζώνης. Πίστευε ότι η ισχυρή δημοκρατική εντολή της θα τη βοηθούσε να επιτύχει στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ διαφορετική καθώς οι δανειστές έχουν χρησιμοποιήσει το πλαίσιο της ευρωζώνης για να δημιουργήσουν μια έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης που έχει παραλύσει την ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, τόσο οι δανειστές και οι εγχώριες δυνάμεις που επιθυμούν να συνεχίσουν με τις πολιτικές της λιτότητας – συμπεριλαμβανομένων, ως επί το πλείστον, τους πλούσιους και τις οικονομικές ελίτ – κινδυνολογούν ξεδιάντροπα περί ενός Grexit. Απέναντι στη δύναμη του χρήματος, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνεται.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την αδίστακτη πραγματικότητα της ευρωζώνης. Για να κρατήσει τη χώρα στη νομισματική ένωση, οι δανειστές απαιτούν ότι θα πρέπει να υποκύψει στον εκβιασμό και να αποδεχθεί τις πολιτικές που θα οδηγήσουν σε εθνική παρακμή. Η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει τη χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, παγιωμένη φτώχεια και τη μετανάστευση νέων με προσόντα, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων πέντε χρόνων.

Υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Η έξοδος θα απαλλάξει τη χώρα από την παγίδα του κοινού νομίσματος, επιτρέποντάς της να εφαρμόσει πολιτικές που θα μπορούσαν να αναζωογονήσει την οικονομία και την κοινωνία. Θα ανοίξει μια εφικτή διαδρομή που θα μπορούσε να προσφέρει νέα ελπίδα, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής κατά την αρχική περίοδο.

Η επιλογή εναπόκειται εν τέλει στον ελληνικό λαό. Παρά τις συχνές αναφερόμενες δημοσκοπήσεις που προφανώς δείχνουν ισχυρή υποστήριξη στην ευρωζώνη, η πραγματικότητα είναι ο θυμός και η απογοήτευση μεταξύ των εργαζομένων, των φτωχών και της ρημαγμένης μικρομεσαίας τάξης. Αυτά είναι τα κοινωνικά στρώματα που θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στρατηγική του και να προσφέρει φρέσκια ηγεσία στον ελληνικό λαό. Μέσα στις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να γίνει μια σημαντική παρέμβαση από την ισχυρή Αριστερή πλατφόρμα. Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα ένα δημόσιο διάλογο και αναμόρφωση της πολιτικής. Η χώρα έχει τη δύναμη να επιβιώσει και θα το κάνει».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Ιούνιος, 2015, 11:34 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Άρθρο Λαπαβίτσα στο Guardian: Η Ελλάδα εκβιάζεται. Η έξοδος είναι η διέξοδος”

  1. Καλύτερα η «μετανάστευση νέων με προσόντα»,παρά η μετανάστευση των Ελληνίδων,σαν τη μετανάστευση των γυναικών του πρώην «Υπαρκτού Σοσιαλισμού» : Γέμισαν τα σκυλάδικα και τα πορνεία της χώρας με δυστυχείς Ρωσίδες,Ρουμάνες,Βουλγάρες και δεν συμμαζεύεται.

    Αλλά τι λέμε; Για τον κ. Λαπαβίτσα η ελληνική κοινωνία είναι ένα «γνωστικό αντικείμενο» και πάνω σ’αυτό , ο Λαπαβίτσας, ήρθε η ώρα να κάνει την…πρακτική του άσκηση…αφού για τον Λαπαβίτσα τα «κοινωνικά πειράματα» επιτρέπονται ακόμη! Επιτρέπονται;

    Φαίνεται πως , για τον κ. Λαπαβίτσα και τους ομοίους του, το τοίχος του Βερολίνου στέκεται ακόμη όρθιο…

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr