Νέα παρέμβαση της ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ για τις προτάσεις και αποφάσεις ( μέτρα) της κυβέρνησης – Ποιοι είναι οι ”καρχαρίες” που ετοιμάζονται

Τα μαχαίρια ακονίζουν ντόπιοι καρχαρίες όπως ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης, ο Λάτσης, ο Μπόμπολας, αλλά και ξένες εταιρείες όπως η ιταλική Terna, οι Γερμανικές RWE και E.ON καθώς και η γαλλική EDF.

 

Ο Ανεξάρτητος ∆ιαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α∆ΜΗΕ) παραδίδεται αντί πινακίου φακής σε ιδιώτες. Ένα πολύτιμο τμήμα της δημόσιας περιουσίας, με στρατηγική σημασία ακόμη και για την εθνική ασφάλεια της χώρας, θυσιάζεται προς όφελος ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ, είναι ταυτόχρονα ο «προθάλαμος» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τελικά την εκχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του Α∆ΜΗΕ, η χώρα χάνει δια παντός τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και το κόστος του ρεύματος. Η νεοαποικιακή σύμβαση που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τον επόμενο ιδιοκτήτη του δικτύου διανομής ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική ασφάλεια.

Η πώληση αρχικά του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια της ΔΕΗ αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης, με τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να τις έχουν «εμπλουτίσει» τα δυο τελευταία χρόνια με τροπολογίες -που πέρασαν νύχτα- και νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες ήρθαν να άρουν και τα τελευταία εμπόδια για την εκχώρηση της περιουσίας του ελληνικού λαού στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) φέρει τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.». Ήταν τέτοια η σπουδή της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ενέργειας της χώρας, που κατέθεσε το νομοσχέδιο λίγες μόνο ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων! Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα έχουν αντιδράσει σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει εξαγγείλει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει το νόμο. Το θέμα είχε φέρει για πρώτη φορά στη Βουλή η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή, ήδη από το 2012, καταγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει το ξεπούλημα το ΑΔΜΗΕ προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τα κέρδη που θα προκύψουν για τους επόμενους ιδιοκτήτες είναι τεράστια, αφού θα αγοράσουν με χαμηλό τίμημα έτοιμες εγκαταστάσεις, με συγκεκριμένο πελατολόγιο και εξασφαλισμένα υψηλά τιμολόγια. Δεν είναι τυχαίο ότι θέση μάχης για την απόκτηση τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και των εγκαταστάσεων και της περιουσίας της ΔΕΗ, έχουν ήδη λάβει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο Όμιλος Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ (Ενεργειακή) του Γιώργου Περιστέρη, η ELPEDISON, με βασικούς μετόχους από την ελληνική πλευρά τα ΕΛ.ΠΕ. του ομίλου Λάτση και σε μικρότερο ποσοστό την ΕΛΛΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα. Η ιταλική Terna, οι γερμανικές RWE και E.ON καθώς και η γαλλική EDF. Όμιλοι και μονοπώλια που ετοιμάζονται είτε να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν τα «χρυσωρυχεία» της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

 

 

Η πώληση μεθοδεύεται καιρό

 

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ συμπεριλήφθηκαν στις λεγόμενες μνημονιακές υποχρεώσεις κάτω από τις έντονες πιέσεις της ΕΕ, αλλά και με την προθυμία που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και γενικότερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρχικά, το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας διαχωρίστηκε πλήρως από τη ΔΕΗ ΑΕ. Με το νόμο 4001/2011 για την «απελευθέρωση των αγορών», που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία «2009/72/ΕΚ» και συστήθηκε και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), ο οποίος είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. Σε αυτή τη φάση δεν προβλεπόταν η ιδιωτικοποίησή του.

 

Το επόμενο βήμα ήρθε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που κατήργησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την ελάχιστη προστασία που προέβλεπε ο νόμος 4001/2011 για τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο. Με τον τίτλο «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων» και ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2011 (ΦΕΚ 268 Α/31-12-2011), η ΠΝΠ καταργεί την εξής παράγραφο του νόμου, που είχε ψηφιστεί λίγους μήνες πριν: «5. Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ τελεί πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου. Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών η οποία επάγεται τη μεταβολή στο δημόσιο έλεγχο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ συντελείται μόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το Δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του ΕΣΜΗΕ (Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας) γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου».

 

Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ τις έλαβαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, οι ίδιοι που σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ισχυρίζονταν ότι «τα δημόσια δίκτυα ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο». Το περασμένο καλοκαίρι, με μια απλή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α/168/24.07.2013) που αφορά την «έγκριση αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ» αποφάσισε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ ΑΕ, τοποθετώντας ταυτόχρονα στην κορυφή της λίστας αποκρατικοποιήσεων των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας τα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσεως, που κατέχει και διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.

 

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν σταματούν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Μέσα στο 2014, σχεδιάζεται ακόμη η διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη» με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται μέχρι το 2016. Ειδικότερα, για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» στόχος είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρίας στην οποία θα μεταβιβαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του δυναμικού της επιχείρησης και στη συνέχει θα πουληθούν.

 

Ας γυρίσουμε όμως στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ. Η συγκεκριμένη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου άνοιξε το δρόμο για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τώρα στη Βουλή. Αυτό προβλέπει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει σε μια φάση: το 66% θα πουληθεί σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή και το 34% στο Δημόσιο, που έτσι θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία στον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς. Ο έλεγχος επί του 34% θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του Δημοσίου και όχι από τη ΔΕΗ ή θυγατρική της. Το τίμημα για το 34% των μετοχών θα είναι συνάρτηση του ποσού που θα καταβάλλει ο ιδιώτης για το 66%. Προβλέπεται ότι το δημόσιο θα μπορεί να συμψηφίσει το τίμημα αυτό με κάθε είδους οφειλές της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι, τέλη μελλοντικών απαιτήσεων όπως το «τέλος λιγνίτη»).

 

Όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, δυνατότητα να διεκδικήσουν τον ΑΔΜΗΕ θα έχουν μόνο εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα ηλεκτρισμού και όχι όσες εμπορεύονται ρεύμα. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξουν κοινοπραξίες ανάμεσα σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο.

 

 

 

Το δημόσιο μονοπώλιο μετατρέπεται σε ιδιωτικό

 

Ο ΑΔΜΗΕ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και -το κυριότερο- είναι κερδοφόρος. Αντιθέτως, η πώλησή του δεν θα φέρει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του δημοσίου. Ποιος ωφελείται λοιπόν;

Εκτός από τα σίγουρα κέρδη, ο όποιος αγοραστής θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα χωρίς να κινδυνεύει από κανενός είδους ανταγωνισμό. Οι υποδομές που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ συνδέουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τους υποσταθμούς διανομής και από εκεί το ρεύμα μέσω των δικτύων του κατευθύνεται στον τελικό καταναλωτή (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες). Το σύστημα που σήμερα διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ αποτελείται από 11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης, καθώς και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης. Στην ιδιοκτησία του βρίσκονται επίσης 293 Υποσταθμοί και Κέντρα Υψηλής Τάσης, καθώς και τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ένα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πτολεμαΐδα).

 

Με άλλα λόγια, ο ΑΔΜΗΕ από κρατικό μονοπώλιο θα μετατραπεί σε ιδιωτικό, εξασφαλίζοντας στο επόμενο «αφεντικό» τον έλεγχο του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η εμπορική αξία των υποδομών και του εξοπλισμού του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται με τρέχουσες τιμές σε περισσότερα από 8 δις ευρώ. Ωστόσο οι εργαζόμενοι ανεβάζουν την αξία του στα 11 δις ευρώ, επικαλούμενοι την τεράστια υπεραξία του.

 

Θα δώσουν ψίχουλα, θα πάρουν παντεσπάνι

 

Τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, επιχειρείται να εκποιηθούν έναντι 300-400 εκατομμυρίων ευρώ! Η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης εκτιμάται περίπου στο 1,2 δις ευρώ, ωστόσο η αγοροπωλησία δεν πρόκειται να γίνει βάση αυτού του τιμήματος, αλλά βάση των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Κανόνων που θα φροντίσουν από τα πριν να διαμορφώσουν οι γύπες των αγορών. Ήδη η Goldman Sachs με έκθεσή της από τις 16/10/2013, εκτίμησε ότι η μέγιστη τιμή πώλησης για τον ΑΔΜΗΕ δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δυνητικός αγοραστής του 66% θα πληρώσει ένα τίμημα μόλις 320-380 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται στην κυριολεξία για ψίχουλα, αφού τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ το 2012 ήταν ακριβώς 320 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη του για το 2013 ανήλθαν στα 116 εκατομμύρια ευρώ.

 

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση έχει φροντίσει ήδη να εξασφαλίσει στον επόμενο επενδυτή τη διεύρυνση της κερδοφορίας του. Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ως ιδιοκτήτη και λειτουργού του συστήματος μεταφοράς ενέργειας προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το μηχανισμό «Χρέωσης Χρήσης του Συστήματος» που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για τον ΑΔΜΗΕ το «εύλογο κέρδος», που εμφανίζεται στο λογαριασμό του ρεύματος ως Χρέωση Χρήσης Συστήματος, έχει καθορισθεί σε 8%. Εν όψει της ιδιωτικοποίησής του, η κυβέρνηση μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ετοιμάζεται να το αυξήσει σε 11-13%! Κρίνοντας με τα σημερινά έσοδα, αν εφαρμοστούν οι αυξήσεις, ο ιδιώτης αγοραστής θα καρπωθεί επιπλέον 150 – 200 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, τα οποία βέβαια θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

 

Επιπλέον, το νομοθέτημα προβλέπει ότι τα οποία χρέη έχει ο ΑΔΜΗΕ θα μεταφερθούν στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ), ώστε να παραδοθεί «πεντακάθαρος»στους επόμενους ιδιοκτήτες!

 

 

Πώληση με πανωπροίκι

 

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού-κατασκευαστικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ από κοινοτικά κονδύλια και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για μεγάλα έργα –κόστους άνω του 1 δις ευρώ– που αφορούν τη διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

 

Αφού το δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει το μειοψηφικό μερίδιο στον ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στην επιχείρηση τους κοινοτικούς πόρους για την εκτέλεση μελλοντικών έργων κατασκευής δικτύων ενέργειας. Μόνο που τα κέρδη που θα προκύψουν θα τα καρπώνεται βασικά ο ιδιώτης επενδυτής. Επίσης, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να αξιοποιηθεί το μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε ο επόμενος ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ να αναλάβει και την εκτέλεση των έργων και να πληρωθεί για αυτό με κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.

 

Είσαι μεγαλοκαρχαρίες με προσβάσεις στην ελληνική κυβέρνηση; Ζήσε το success story σου στην Ελλάδα, κι άσε τους καταναλωτές να πεθαίνουν…

Ρ.Μακρή – Facebook

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Ιούλιος, 2015, 2:46 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση


Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr