Να κλείσει τη Βουλή θέλει τώρα η κυβέρνηση

Απομακρύνεται το σενάριο της αναζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης από τον Αλ.Τσίπρα.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το προεδρικό διάταγμα για την έναρξη των θερινών τμημάτων – Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις αντιδράσεις και τυχόν απώλειες κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Άγνωστη η αντίδραση της Ζωής

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε θερινά τμήματα στη Βουλή μέχρι τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει πάρει στα χέρια του το Προεδρικό Διάταγμα και μάλλον το έχει υπογράψει κιόλας. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση α) περνάει την σκόπελο της ψήφισης κρίσιμων εφαρμοστικών νόμων από την Ολομέλεια της Βουλης, β) δεν ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια να μην επιδεινωθεί η εσωστρέφεια, γ) μεταθέτει τις εκλογές για το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, τότε που θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος δ) φέρνει σε δύσκολη θέση την Αριστερή Πλατφόρμα και ε) αφήνει χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ να οδεύσει ολοταχώς για το Έκτακτο Συνέδριο, όπου θα ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος αναμένεται να προχωρήσει μέχρι αύριο, αν και αυτό θα συνδυαστεί με τις ευρύτερες πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα θερινά τμήματα θα φτάσουν μέχρι την 5η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, δηλαδή την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, οπότε και θα ανοίξει η Ολομέλεια, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Κάθε θερινό τμήμα αναμένεται να έχει διάρκεια 15 ημερών

Οι κρίσιμες αυτές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα, αν και από την κυβέρνηση κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις.

Παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μπαίνοντας η νέα εβδομάδα επικράτησε προβληματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες ακούγονταν φωνές, από αυτούς που ήθελαν άμεσα εκλογές, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης που διερωτώνται γιατί να χαθεί χρόνος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Έτσι πρότειναν να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς να περάσει τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ουσιαστικά, πάντως, από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Η άποψη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει στη Βουλή 162 ψήφους για να μην πάει σε εκλογές θέτει έναν στόχο μάλλον ανέφικτο, καθώς ακόμα και οι βουλευτές με αναφορές στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ψήφιζαν, οι έξι συνάδελφοί τους που ανήκουν στην ΚΟΕ και στη ΔΕΑ δεν θα το συζητούσαν καν.

Ωστόσο ενώ υπάρχουν αναφορές από την Αριστερή Πλατφόρμα πως δεν είναι στόχος η πτώση της κυβέρνησης, άρθρο της Σόφης Παπαδόγιαννη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, εχθές το βράδυ στην iskra.gr, προϊδέαζε για μια καταψήφιση σε περίπτωση που ζητηθεί τελικά η ψήφος εμπιστοσύνης. Μιλώντας για τους βουλευτές της Πλατφόρμας που καταψήφισαν τη συμφωνία, σημειώνει «Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται ούτε τώρα να υποκύψουν, σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν έμμεσα την εφαρμογή του νέου μνημονίου».

Πάντως στην περίπτωση που η Βουλή οδηγηθεί σε θερινά τμήματα αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να πάρει τις δικές της καθοριστικές αποφάσεις.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 30 του Κανονισμού της Βουλής, το κάθε ένα από τα τρία θερινά τμήματα απαρτίζεται από 100 βουλευτές και για τη λήψη απόφασης χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων, «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των μελών του».  Έτσι, η κυβέρνηση χρειάζεται μικρότερο αριθμό βουλευτών για να επιτύχει τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό στα θερινά τμήματα παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτή σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, πριν από τη συγκρότηση του Τμήματος, η Πρόεδρος της Βουλής ζητεί από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να δηλώσουν μέσα σε τρεις ημέρες σε ποια σύνθεση του Τμήματος επιθυμούν να μετέχουν οι Βουλευτές που ανήκουν στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Ανάλογη επιστολή απευθύνει και στους ανεξάρτητους Βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν υποβάλουν εμπροθέσμως τη δήλωση αυτή, η Πρόεδρος της Βουλής ορίζει τους Βουλευτές που θα μετέχουν σε κάθε σύνθεση του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη και την τυχόν προτίμησή τους.

Οι Αντιπρόεδροι της Βουλής μπορεί να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και να ασκούν τις αρμοδιότητες σε όλες τις συνθέσεις του Τμήματος διακοπής, χωρίς να συνυπολογίζονται στον αριθμό των Βουλευτών που αναλογεί για κάθε σύνθεση στην κοινοβουλευτική ομάδα που είναι μέλη της, εκτός αν αντικαθιστούν απόντα ή κωλυόμενο Βουλευτή.

Τα μέλη του Τμήματος που απουσιάζουν ή κωλύονται αντικαθίστανται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, η οποία λαμβάνεται ύστερα από πρόταση των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στη δύναμη των οποίων ανήκουν οι Βουλευτές που απουσιάζουν ή κωλύονται.

Το Τμήμα με απόφασή του που λαμβάνεται με την προβλεπόμενη από το άρθρο 72 παρ. 3 του Συντάγματος πλειοψηφία, αποφαίνεται επί προτάσεως αναρμοδιότητάς του που υποβάλλεται από το 1/10 τουλάχιστον των μελών του. Στη σχετική συζήτηση μετέχουν ένας από τους Βουλευτές που υπέβαλαν την πρόταση και ένας από τους αντιλέγοντες, λαμβάνουν δε το λόγο για πέντε (5) λεπτά της ώρας ο καθένας και ένας Βουλευτής από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία δεν ανήκει κανένας από τους δύο πρώτους Βουλευτές για τρία (3) λεπτά της ώρας ο καθένας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 18,Αύγουστος, 2015, 1:50 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr