Ποιες αλλαγές έφεραν οι εκλογές στις περιφέρειες

Αλλαγή του χάρτη σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Σε 21 νομούς οι εκλογές δεν άλλαξαν συσχετισμούς ή πρόσωπα – Ούτε μία μεταβολή στην Ήπειρο .

Μεγάλες αλλαγές στην εκπροσώπηση των περιφερειών έφερε η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, πλην όμως σε 21 περιπτώσεις τόσο οι συσχετισμοί στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων, όσο και τα πρόσωπα που είχαν εκλεγεί τον Γενάρη παρέμειναν τα ίδια.

Μάλιστα υπάρχει μία περιοχή, η Ήπειρος, όπου δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή σε κανέναν από τους 4 νομούς – είναι κι αυτό ένα ρεκόρ σταθερότητας ή συντηρητικότητας, όπως το πάρει κανείς.

Οι αλλαγές ήταν δεδομένες και αναμενόμενες στις περισσότερες των περιπτώσεων: Και μόνο η αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λαϊκή Ενότητα ή για ιδιώτευση, προκάλεσε μεταβολές σε 25 (!) νομούς, ενώ και η είσοδος στη Βουλή του Βασίλη Λεβέντη έφερε ανακατατάξεις στην εκπροσώπηση μίας σειράς περιφερειών από τις 56 που έχει συνολικά η χώρα. Επίσης η αλλαγή στη σειρά των κομμάτων, όπως άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση και η αύξηση των εδρών, που καταλαμβάνει επηρεάζει τους συσχετισμούς και τα πρόσωπα σε κάποιους νομούς, αφού αλλού κέρδισε (π.χ. Δράμα, Αχαΐα κ.α.) και αλλού έχασε βουλευτές (π.χ. Χαλκιδική).

Φυσικά υπήρξε αλλαγή του χάρτη σε όλες τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως ήταν φυσικό και λόγω των νέων συσχετισμών, αλλά και της μετακίνησης προσώπων (Α’ και Β’ Αθήνας, Α’ και Β’ Πειραιά, Αττικής, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Λάρισα, Αχαΐα κα.).

Κι όμως. Υπήρξαν 21 εκλογικές περιφέρειες που δεν υπέστησαν καμία αλλαγή στο συσχετισμό των εδρών, ούτε και στην σύνθεση της εκπροσώπησης, επανεξελέγησαν δηλαδή τα ίδια πρόσωπα που ήταν και στην προηγούμενη Βουλής.

Η επταεδρική περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και οι πενταεδρικές της Ηλείας και των Ιωαννίνων, είναι μεταξύ αυτών, ενώ στις 21 είναι και τέσσερις μονοεδρικές, που επέμειναν στην επιλογή του Γενάρη.

Σαν να μην πέρασαν εκλογές λοιπόν είναι και στη νέα Βουλή εκτός από την Αιτωλοακαρνανία (2 ΣΥΡΙΖΑ, 2 ΝΔ, 1 ΧΑ, 1 ΠΑΣΟΚ και 1 ΚΚΕ), την Ηλεία (3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΝΔ και 1 ΠΑΣΟΚ) και τα Γιάννενα (4 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΝΔ) είναι έξι  τετραεδρικές, Δωδεκάνησα, Έβρος, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Κορινθία και Τρίκαλα  με συσχετισμό 3-1 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις τριεδρικές, η Άρτα (2 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΝΔ), το Κιλκίς (ΣΥΡΙΖΑ 1, ΝΔ 1, ΧΑ 1) και η Λακωνία (1 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ), πέντε δυεδρικές, οι Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα και Χίος, (με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να έχουν από μία έδρα), καθώς και τέσσερις μονοεδρικές, οι Σάμος, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Φωκίδα, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την έδρα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Σεπτέμβριος, 2015, 10:54 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr