Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού όλων των νέων συντάξεων

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ «ΕΝΙΑΙΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ» ΑΠΟ 1/1/2016.

Την εφαρμογή «ενιαίων κανόνων» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από την 1/1/2016 προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την ενοποίηση των Ταμείων. Την απόφαση έλαβε χθες η Επιτροπή «σοφών» για το Ασφαλιστικό, που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, συγκροτείται άμεσα υποεπιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα αναλάβει, υπό την προεδρία του Τ. Πετρόπουλου, να καταγράψει τα διαφορετικά συστήματα υπολογισμού των συντάξεων που ισχύουν ακόμη και σήμερα, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (διατηρούν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010) και να εισηγηθεί ενιαία κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ποσοστά των εισφορών ανά Ταμείο και το διαφορετικό καθεστώς ασφάλισης (π.χ στον ΟΓΑ και στο ΝΑΤ).

ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 
Οπως εξηγούν στην «Ημερησία» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, «η αλλαγή έχει στόχο να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη» (δηλαδή το… κόστος των Ταμείων για την καταβολή νέων συντάξεων) μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ως «ευνοϊκά» καθεστώτα «φωτογραφίζονται» ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο ? ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, από το καλοκαίρι, ενιαίο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά, μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά, με βάση το ν. 3863/10 τον οποίο, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει. Χθες ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (με τους οποίους συναντήθηκε) ότι, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος, «θα γίνει ο αναγκαίος εξορθολογισμός και θα υπάρξουν ενιαία κριτήρια».

ΜΕΙΩΣΕΙΣ 
«Παράθυρο» όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και για τη… διεύρυνση των παρακρατούμενων, από τις συντάξεις, εισφορών των συνταξιούχων (ακόμη και εκείνων που κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές) αφήνει, στο μεταξύ, η Επιτροπή «σοφών» για το Ασφαλιστικό με δεδομένα τα ελλείμματα των Ταμείων και την αναζήτηση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή, αν υπήρχε οικονομική μελέτη για την αναγκαιότητα παρακράτησης των εισφορών και την αδυναμία καταβολής των συντάξεων, ενδεχομένως να μην είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές οι περικοπές (μείωση 5% – 20% στα ποσά κύριας + επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, ολοσχερής κατάργηση δώρων κ.ά.) οι οποίες εξακολουθούν να γίνονται, κανονικά, κάθε μήνα.

Τα σενάρια
Ευνοϊκά πρέπει να θεωρούνται ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο ? ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Ενιαίος τρόπος
Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, από το καλοκαίρι, ενιαίο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά, μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά, με βάση τον ν. 3863/10 τον οποίο, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει. imerisia.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Σεπτέμβριος, 2015, 12:44 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr