«Νοκ αουτ» με τρία χτυπήματα στους οφειλέτες των 100 δόσεων

Αντιμέτωποι με τριπλό χτύπημα θα βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε χιλιάδες περιπτώσεις, το χτύπημα θα είναι τόσο ισχυρό που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ρύθμισης: πραγματικό νοκ αουτ. Αυτό με τη σειρά του, θα φέρει αντιμέτωπο τον οφειλέτη με τον κίνδυνο της κατάσχεσης μισθού, σύνταξης, τραπεζικού λογαριασμού ή ακόμη και ακινήτου.

Η αύξηση του επιτοκίου (από το 3% στο 5% για οφειλές άνω των 5000 ευρώ και από το 0% στο 5% για όσους χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ) ήταν το πρώτο χτύπημα και ο… λογαριασμός θα αρχίσει να πληρώνεται από το τέλος Νοεμβρίου.

Το δεύτερο χτύπημα έρχεται με την 3η διαδοχική αλλαγή της διάταξης η οποία αφορά στο χρονικό περιθώριο που θα έχει ο οφειλέτης για να εξοφλήσει τις τρέχουσες οφειλές του. Με την αρχική μορφή του νόμου των 100 δόσεων, ο οφειλέτης, μπορούσε να πληρώσει τα τρέχοντα ακόμη και ύστερα από τρεις μήνες.

Με τον νόμο 4337, η διάταξη τροποποιήθηκε και προβλέφθηκε ότι «η ρύθμιση χάνεται όταν δεν πληρωθεί ή δεν ρυθμιστεί νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, ατομική, καθώς και αυτών για τις οποίες ο φορολογούμενος έχει την ευθύνη καταβολής εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας».

Την επόμενη εβδομάδα, θα τροποποιηθεί και αυτή η μορφή της διάταξης καθώς κρίθηκε από τους δανειστές ότι με την ενσωμάτωση της ρήτρας της ειδοποίησης, το διάστημα μπορούσε ουσιαστικά να «ξεχειλώσει» ακόμη και στους δύο μήνες. Με την νέα αλλαγή, θα προβλέπονται τα εξής:

1. Για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30/06/2016, ο οφειλέτης θα έχει 30 ημέρες στη διάθεσή του για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Δεν θα υπάρχει πλέον καμία αναφορά στην περίοδο προειδοποίησης. Την επομένη που θα καθίσταται μια υποχρέωση ληξιπρόθεσμη, θα αρχίσει να τρέχει το 30ήμερο.

2. Για το χρονικό διάστημα από την 01/07/2016 έως και 31/12/2016, η προθεσμία εξόφλησης κάθε τρέχουσας οφειλής θα πέφτει στις 15 ημέρες και πάλι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

3. Από 01/01/2017, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα μη πληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων. Εξετάστηκε να παραμείνει ανοικτό μόνο ένα μικρό παράθυρο: το 15νθημερο να παραμείνει ως χρονικό περιθώριο, αλλά ο οφειλέτης θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί μόνο μια φορά μέσα σε ένα εξάμηνο. Έστω δηλαδή, ότι ο φορολογούμενος δεν αποπληρώνει μια υποχρέωση που λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2017. Δεν θα έχει καμία συνέπεια ως προς τη ρύθμιση των 100 δόσεων αρκεί να πληρώσει (ή να ρυθμίσει) μέσα σε 15 ημέρες. Από εκεί και πέρα όμως, όλες οι υποχρεώσεις μέχρι να συμπληρωθεί το εξάμηνο, θα πρέπει να καταβληθούν χωρίς να υπάρξει ούτε μια ημέρα καθυστέρηση. Από τον Οκτώβριο και μετά –δεδομένου ότι θα έχουν περάσει έξι μήνες- θα ανακτάται και πάλι το δικαίωμα της 15νθημερης καθυστέρησης, πάντοτε για μια φορά ανά εξάμηνο.

Το 3ο χτύπημα θα έρθει μέσα στον μήνα με τη δημοσίευση της απόφασης που θα καθορίζει τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνεται και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων που θα έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης προκειμένου να εξοφλήσει. Είναι άλλη μια καθοριστική αλλαγή καθώς μέχρι σήμερα, οι περίπου 750.000 οφειλέτες που παραμένουν στη ρύθμιση, έχουν επιλέξει από μόνοι τους τον αριθμό των δόσεων. Με την υπογραφή της απόφασης, ο αριθμός θα τροποποιηθεί μονομερώς από την εφορία ανάλογα με το εισόδημα, το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και την περιουσία.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Νοέμβριος, 2015, 5:04 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr