Μήπως γίναμε Αμερικανάκια;

Του Βασίλη Κωνσταντίνου – Ακούγαμε κάποτε ότι τον πρόεδρο της Αμερικής τον εκλέγει το τριάντα ή και λιγότερο τοις εκατό  απορούσαμε. Εμείς θες από το υποχρεωτικό της συμμετοχής στις εκλογές, θες από την έντονη πολιτικοποίηση είχαμε πάντα υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Να όμως που φτάσαμε και εμείς σ αυτό που κοροϊδεύαμε. Στον δήμο μας   ψήφισαν :

Την πρώτη Κυριακή 22917 άτομα (έγκυρα 21699) , 2314 άτομα λιγότερα από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές. Η συμμετοχή  ήταν 57,5%.

Την δεύτερη Κυριακή ψήφισαν 18886,(έγκυρα 17071) συμμετοχή 47,4%  κάτω από πενήντα . Δηλαδή ψήφισαν περίπου  οι μισοί από τους εγγεγραμμένους και λιγότεροι κατά 6.345 από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές. Ο Δήμαρχος εκλέχθηκε  με  9402 ψήφους ποσοστό  41%  επι των ψηφισάντων της πρώτης Κυριακής ,     49,8 %  αυτών της δεύτερης αντίστοιχα.  Επί των εγγεγραμμένων δε στον δήμο το ποσοστό πέφτει στο 23,6% δηλαδή τον δήμαρχο ψήφισε  περίπου ένας στους πέντε  από αυτούς που μπορούσαν θεωρητικά να το ψηφίσουν. Το ποσοστό  σε σχέση με  αυτούς που ψήφισαν πέρυσι  στις βουλευτικές εκλογές είναι μόλις 37%.Περίπου τέσσερις  στους δέκα  από τους περυσινούς ψηφοφόρους των βουλευτικών εκλογών ψήφισαν τον σημερινό δήμαρχο. Αν συγκρίνουμε ποσοστά του κ. Χατζησυμεωνίδη του πρώτου γύρου(7914)  τότε έχουμε 20% επί των εγγεγραμμένων το 2010, 34% και επί των ψηφισάντων το 2009.

Στην περιφέρεια  την δεύτερη Κυριακή  είχαμε:

Πρώτη  ,δεύτερη Κυριακή και διαφορά

Ψήφισαν 209951-167247=42247 λιγότεροι

Έγκυρα 192831-152.891=39940  λιγότεροι.

Το ποσοστό συμμετοχής της δεύτερης Κυριακής επί των εγγεγραμμένων  είναι 47%, κάτω από το πενήντα τοις εκατό που θεωρείται σε πολλές χώρες  του κόσμου σαν όριο  νομιμοποίησης.  Αν δηλαδή πέσει το ποσοστό  κάτω από το 50% ακυρώνεται η εκλογή και επαναλαμβάνεται !

Ο κύριος Δακής στην περιφέρεια πήρε 89273-79216=10.057 λιγότερους. Ποσοστό 22% επί των εγγεγραμμένων,37% και 47% επί των ψηφισάντων την πρώτη και δεύτερη Κυριακή αντίστοιχα. Η θετική ψήφο για τον Κύριο Δακή   ήταν  μόλις 2 στους 9 .

Νάμαστε λοιπόν και εμείς .Προοδεύσαμε. Γίναμε Αμερική που τόσο πολύ λοιδορούμε!. Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα και για τους δύο, η νίκη είναι καθαρή και με την ευκαιρία τους συγχαίρω. Το θέμα  για μένα είναι άλλο. Γιατί δεν πήγαν τόσοι πολλοί  να ψηφίσουν; Είναι ένα ερώτημα που δεν γίνεται  από διάθεση ελαφρού σχολιασμού ή περιέργειας αλλά έχει ουσία. Γιατί η απάντηση σ αυτό το ερώτημα θα βοηθήσει τα μέγιστα  να καταλάβουμε που πάει ο τόπος μας. Αν  έφυγε ο κόσμος, αν μετανάστευσε στο εξωτερικό ή έφυγε για δουλειές στο εσωτερικό  αυτό είναι τραγωδία. Είναι θλιβερό. Πότε θα γυρίσει πίσω; Η μάλλον θα γυρίσει; Μήπως εδώ είναι και η επόμενη πρόκληση των ανθρώπων που διοικούν αυτόν τον τόπο. Να σταματήσουν την αιμορραγία ,να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για να μείνουν στον τόπο τους οι συμπολίτες μας.

Στην δεύτερη μεγάλη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται αυτοί που δεν πείστηκαν από τα πρόσωπα και τις ιδέες του. Τους απογοητευμένους, τους ψαγμένους, τους αιρετικούς, αυτούς που δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους το σημερινό στάτους, αυτούς που δεν ικανοποιήθηκαν από τους επικεφαλής των συνδυασμών, τους δυσαρεστημένους από τα κόμματα κλπ..Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολη η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Εμπεριέχει σίγουρα πολύ υλικό για μελέτη. Και μάλιστα «καυτό» υλικό. Εμπεριέχει αυτό το ποσοστό σίγουρα δυναμικό που μπορεί να το δούμε σίγουρα μπροστά μας.

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είναι γυμνασιάρχης  στην Κορησό και γραμματέας στο ίδρυμα Η. Καλλισθένης.Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα οδό.


basloukon@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Νοεμβρίου, 2010, 10:59 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr