Ασφαλιστικό, φορολογικό και μέτρα 2 δισ – Σκληρό ροκ από τους δανειστές

Το απόγευμα ξεκινά η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης Τσίπρα, με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ESM) και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα, τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη .

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κάμψη των αντιρρήσεων του ΔΝΤ μετά από παρασκηνιακές παρεμβάσεις των ΗΠΑ με αποτέλεσμα μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, από το Σάββατο το απόγευμα οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) να βρίσκονται στην Αθήνα εγκατεστημένοι στο ξενοδοχείο «Χίλτον» για την τρίτη και πιο σημαντική αξιολόγηση.

Και αυτό γιατί θα κρίνει το τελευταίο πακέτο μέτρων, καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση της φορολογίας των αγροτών με σκοπό τη αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η τελική διευθέτηση τα «κόκκινα δάνεια» πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο φορολογικό και η υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (π.χ. λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) δεν τυγχάνουν μέχρι στιγμής της έγκρισης των δανειστών.

Σημειωτέον ότι αυτή η αξιολόγηση γίνεται με στόχο από την πλευρά των δανειστών να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει από όλα τα μνημόνια και με το ΔΝΤ ενόψει κρίσεων στο εσωτερικό του την άνοιξη να είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο που γνωρίζει καλά, δηλαδή του «σκληρού» σε σχέση με τους ευρωπαίους δανειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι πλευρές των δανειστών επρόκειτο χθες επί ελληνικού εδάφους να έλυναν τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους, ώστε να καθίσουν με ενιαία γραμμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η οποία σε πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι τέλος της εβδομάδας και τη συνέχεια το «κουαρτέτο» θα αποχωρήσει αναμένοντας την πρόοδο της Αθήνας για να επιστρέψει για τη τελική φάση, μετά από λίγες μέρες.

Πάντως το αγροτικό αλλά και το συνταξιοδοτικό είναι αναμφισβήτητα τα μεγάλα «αγκάθια» και η έκβαση της διαπραγμάτευσης σε αυτά τα δύο καυτά θέματα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό να θα πάρουμε το …»ροζ φύλλο» με μπασκετικούς όρους, αν θα περάσουμε δηλαδή τη αξιολόγηση.

Ειδικότερα:

– για το φορολογικό η συμφωνία προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και εφόσον η αύξηση να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τότε οι δανειστές θα ζητήσουν ισοδύναμα.

– για το ασφαλιστικό η πλευρά ΔΝΤ αρνείται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών επιμένει σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο με «ψαλίδι» όλων των συντάξεων και των υφιστάμενων κύριων και επικουρικών κατά 6% από το πρώτο ευρώ, 15-20% άνω των 800 ευρώ, 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης δεν «ακουμπάει» καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις.

Εξάλλου προεξάρχοντος του ΔΝΤ ζητούνται να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών ζητά περίπου περίπου τα μισά!  newsit.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Φεβρουάριος, 2016, 11:33 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr