“Τον σοβαρότατο κίνδυνο μη ολοκλήρωσης 14 έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 επισημαίνουν με ερώτηση 47 Βουλευτές της Ν.Δ μεταξύ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου η οποία συνυπογράφει την ερώτηση”

Δ.Τ-Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γραπτή ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την χρηματοδότηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία εντάχθηκαν σε ένα κατάλογο με 181 «έργα προτεραιότητας» (priority projects) από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα 181 έργα προτεραιότητας διαπιστώθηκε ότι 14 έργα βρίσκονται «σε κίνδυνο» να μην ολοκληρωθούν εντός της περιόδου 2007-2013.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Creţu, αναφέρει στην απάντησή της ότι «στην περίπτωση που τα έργα αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015,[…] οι δαπάνες μετά την ημερομηνία αυτήν πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η διάθεση εθνικών κεφαλαίων το 2016 για την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων είναι εξαιρετικά σημαντική

Ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των 14 έργων είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε Ειδική έκθεση της και έπειτα από επίσκεψη της σε 7 έργα το Σεπτέμβριο 2015 αναφέρει ότι κανένα από αυτά τα 7 έργα δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό η περίοδος επιλεξιµότητας  για την χρηματοδότηση των έργων του έχει λήξει. Πλέον το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που δεν ολοκληρωθήκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Άλλωστε στην ιστοσελίδα του υπουργείου,με ενημέρωση Ιανουαρίου 2016, από τα 181 έργα προτεραιότητας παραμένουν 14 στην κατηγορία «Σε κίνδυνο» κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το υπαρκτό του προβλήματος εκτός εάν, ένα μήνα μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών, δεν προλάβατε να ενημερώσετε την σχετική βάση δεδομένων, αναφέρουν οι 47 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ερώτησή τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους: Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη

Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση

Θέμα: Πρόοδος υλοποίησης των έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ταξινομήθηκαν στην κατηγορία «Σε Κίνδυνο».

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην από 10-12-2015 γραπτή ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την χρηματοδότηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία εντάχθηκαν σε ένα κατάλογο με 181 «έργα προτεραιότητας» (priority projects) από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα 181 έργα προτεραιότητας διαπιστώθηκε ότι 14 έργα βρίσκονται «σε κίνδυνο» να μην ολοκληρωθούν εντός της περιόδου 2007-2013.

Στην από 21-01-2016 απάντηση της (αρ. E-015655/2015), η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Creţu, αναφέρει ότι «στην περίπτωση που τα έργα αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015,[…] οι δαπάνες μετά την ημερομηνία αυτήν πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η διάθεση εθνικών κεφαλαίων το 2016 για την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων είναι εξαιρετικά σημαντική

Ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των 14 έργων είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε Ειδική έκθεση της και έπειτα από επίσκεψη της σε 7 έργα το Σεπτέμβριο 2015 αναφέρει ότι κανένα από αυτά τα 7 έργα δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου (Report on the fact-finding mission of the Budgetary Control Committee to Greece, Δεκ. 3 2015, σελ 3).

Όπως είναι γνωστό η περίοδος επιλεξιµότητας  για την χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει λήξει. Πλέον το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που δεν ολοκληρωθήκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Άλλωστε στην ιστοσελίδα του υπουργείουhttp://anaptyxi.gov.gr/Priorities.aspx με ενημέρωση Ιανουαρίου 2016, από τα 181 έργα προτεραιότητας παραμένουν 14 στην κατηγορία «Σε κίνδυνο» κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το υπαρκτό του προβλήματος εκτός εάν, ένα μήνα μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών, δεν προλάβατε να ενημερώσετε την σχετική βάση δεδομένων.

Κατόπιν τούτου ερωτώνταιοι κκ. Υπουργοί :

 1. Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να καλυφτεί από εθνικούς πόρους για το κλείσιμο των συγκεκριμένων έργων και αν έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση την διάθεση εθνικών πόρων το 2016 για την ολοκλήρωση τους;

 2. Έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ένα σχέδιο κλεισίματος των εν λόγω έργων μέχρι τον Μάρτιο 2017  έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιστροφής δαπανημένων πόρων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 1. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 2. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

 3. Κώστας Καραμανλής, Bουλευτής Σερρών

 4. Φωτεινή Αραμπατζή, Bουλευτής Σερρών

 5. Γιώργος Κασαπίδης, Bουλευτής Κοζάνης

 6. Σίμος Κεδίκογλου, Bουλευτής Ευβοίας

 7. Κώστας Σκρέκας, Bουλευτής Τρικάλων

 8. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

 9. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρέβεζας

 10. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου

 11. Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

 12. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου 

 13. Βαγγέλης Μπασιάκος, Βουλευτής Βοιωτίας 

 14.  Μαρία Αντωνίου,  Βουλευτής Καστοριάς

 15. Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας

 16. Μανος Κονσολας, Βουλευτής  Δωδεκανήσου

 17. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής  Β΄ Θεσσαλονίκης 

 18. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς

 19. Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

 20. Θεόδωρος Καράογλου,  Βουλευτής Β’ Θεσ/νίκης

 21. Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Ν. Λάρισας

 22. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας

 23. Θανάσης Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας

 24. Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας

 25. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας

 26. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 27. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λάρισας

 28. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 29. Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 30. Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας

 31. Γιώργος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας

 32. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας

 33. Νίκη Κ. Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας

 34. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας

 35. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Εύρου

 36. Γιάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλώρινας

 37. Χρήστος Σταϊκουρας, Βουλευτής Φθιώτιδας

 38. Κώστας Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας 

 39. Βασίλης Γιόγιακας, Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας

 40. Έλενα Ράπτη, Βουλευτής  Α΄ Θεσσαλονίκης 

 41. Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτης Χαλκιδικής

 42. Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας

 43. Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας

 44. Γεώργιος Καρασμάνης, Βουλευτής Πέλλας

 45. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών

 46. Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδος

 47. Αθανάσιος Μπούρας, Βουλευτής Αττικής

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Φεβρουάριος, 2016, 11:40 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr