“Καμπή και στασιμότητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ», επισημαίνουν με Ερώτηση 34 Βουλευτές της Ν.Δ. Συνυπέγραψε η Μαρία Αντωνίου”

Δ.Τ – Για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων (πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ) κάνουν λόγο με σχετική τους Ερώτηση που κατέθεσαν στους αρμόδιους Υπουργούς, 34 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Ερώτηση, που συνυπέγραψε η Μαρία Αντωνίου, υπογραμμίζεται ότι ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποτέλεσε ομολογουμένως ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιόδου 2007-2013 και λειτούργησαν με θετικό πρόσημο για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών να είναι μεγάλο, ωστόσο εντός του 2015, του έτους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το πρόγραμμα σημείωσε καμπή και στασιμότητα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας προς το τέλος του 2015 να σημειώνουν πως «λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».

Αναφέροντας αναλυτικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία οι 34 Βουλευτές της Νέας δημοκρατίας, τονίζουν ότι “είναι σαφές πως η Κυβέρνηση έως τώρα αστόχησε στον χρονικό προγραμματισμό για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και είναι σαφές και ζημιογόνο για τη χώρα το γεγονός ότι αυτή η αστοχία προκαλεί καθυστερήσεις στο σχεδιασμό του νέου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ» και στην εισροή Κοινοτικών Πόρων για τον ενεργειακό τομέα”.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

– τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη

– τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: Για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ αποτέλεσε ομολογουμένως ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιόδου 2007-2013 που λειτούργησαν με θετικό πρόσημο για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών να είναι μεγάλο. Ωστόσο εντός του 2015 – του έτους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -το πρόγραμμα σημείωσε καμπή και στασιμότητα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας προς το τέλος του 2015 να σημειώνουν πως «λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».

Παράλληλα, ευρισκόμενοι πλέον ένα χρόνο μετά την επιτυχή έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΕΕ, θα μπορούσε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020 ένα νέο Πρόγραμμα για την ικανοποίηση της σχετικής ζήτησης. Αντί αυτού παρατηρείται μια αλυσιδωτή αδράνεια της Κυβέρνησης:

Για το σχεδιασμό του νέου Προγράμματος – Χρηματοδοτικού Εργαλείου

Για την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων που θα προσδιορίζουν ουσιαστικά τα κριτήρια υπαγωγής και την κρίσιμη μάζα των δικαιούχων.

Η αδράνεια όμως αυτή ατυχώς δεν περιορίζεται στο 2015 και την έναρξη του 2016: Επιβαρύνει σημαντικά και εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020. Δεδομένου πως η ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα της ΕΕ και αντικείμενο αλλεπάλληλων οδηγιών, στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτελεί εκ των προτέρων αιρεσιμότητα η «Υλοποίηση ενεργειών για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών βελτιώσεων στην αποδοτικότητα της χρήσης

ενέργειας από τους τελικούς χρήστες, καθώς και για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών επενδύσεων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων».

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή εκπληρώνει μερικώς την εν λόγω αιρεσιμότητα , καθώς ακόμη δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση μέτρων για τη διασφάλιση των ελάχιστων απαιτήσεων που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων σύμφωνα με τα Άρθρα 3, 4,5 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ. Για την εκπλήρωσή της απαιτείται σχετική μελέτη που θα καλύπτει όλες τις χρήσεις των κτηρίων και θα τροφοδοτήσει την αναθεώρηση του ισχύοντος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ.).

Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση έως τώρα αστόχησε στον χρονικό προγραμματισμό για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και είναι σαφές και ζημιογόνο για τη χώρα το γεγονός ότι αυτή η αστοχία προκαλεί καθυστερήσεις στο σχεδιασμό του νέου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ» και στην εισροή Κοινοτικών Πόρων για τον ενεργειακό τομέα.

Ως εκ τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

α. Ποιος ο χρονικός προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της μελέτης – αναθεώρησης του Κ.Εν.Α.Κ. για την εκπλήρωση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας και προϋπόθεσης για να ξεκλειδώσουν τα σχετικά κονδύλια;

β. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Κατ’ ΟΙΚΟΝ και ποια τα συμπεράσματα της ex-ante αξιολόγησης του σχετικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την περίοδο 2007-2013 ;

γ. Υπάρχει σχεδιασμός «έκτακτης ανάγκης» για τη διαχείριση αυτού του χρονικού χάσματος για την αναθεώρηση του Κ.Εν.Α.Κ. μεταξύ των δύο Υπουργείων;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Κακλαμάνης Νικήτας

Κεφαλογιάννη Όλγα

Καραμανλής Κωνσταντίνος

Ασημακοπούλου Άννα –Μισέλ

Κεδίκογλου Συμέων

Κασαπίδης Γεώργιος

Κεραμέως Νίκη

Σταϊκούρας Χρήστος

Κικίλιας Βασίλειος

Αντωνιάδης Ιωάννης

Δήμας Χρίστος

Καραμανλή Άννα

Βούλτεψη Σοφία

Μπασιάκος Ευάγγελος

Καββαδάς Αθανάσιος

Καράογλου Θεόδωρος

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος

Βαγιωνάς Γεώργιος

Μπουκώρος Χρήστος

Γεωργαντάς Γεώργιος

Αντωνίου Μαρία

Μπούρας Αθανάσιος

Κέλλας Χρήστος

Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

Μηταράκης Νότης

Ανδριανός Ιωάννης

Καρασμάνης Γεώργιος

Αθανασίου Χαράλαμπος

Γιόγιακας Βασίλειος

Αναστασιάδης Σάββας

Κατσανιώτης Ανδρέας

Βλάχος Γεώργιος

Οικονόμου Βασίλειος

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 16,Φεβρουάριος, 2016, 5:23 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr