O αγωγός TAP φέρνει το φυσικό αέριο στη χώρας μας, δημιουργώντας τη δυνατότητα μελλοντικής χρήσης του από τους καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας.

Με σκοπό τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα Shah Deniz II στην Κασπία θάλασσα έως την Ιταλία και από εκεί στην βορειοδυτική Ευρώπη, ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, κατά μήκος της Βορείου Ελλάδας. Ο αγωγός TAP συνολικού μήκους 878 χλμ, (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.) αποτελεί το δεύτερο μεγάλο κομμάτι της  διαδρομής για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μετά το πρώτο τμήμα της διαδρομής, τον αγωγό TANAP μήκους 1.850 χλμ.

Ο Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου TAP, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα μεταφέρει αρχικά 10 δις κ.μ. φυσικού αερίου  ετησίως, με δυνατότητα να διπλασιάσει την μεταφορική του ικανότητα στα 20 δις κ.μ. ετησίως εφόσον απαιτηθεί.

Τα  οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου, είναι αδιαμφισβήτητα:

αποτελεί την καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές, μειώνοντας σημαντικά τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και περιορίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση,
η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών,
προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής νέων τεχνολογιών αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, με αποτέλεσμα την τόνωση της απασχόλησης.
Τα παραπάνω, αποτελούν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι παγκόσμιοι κολοσσοί του ενεργειακού κλάδου, επενδύουν με ολοένα και αυξανόμενη ένταση, τεράστια κεφάλαια για την κατασκευή νέων δικτύων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού φυσικού αερίου όπως ο TAP στη χώρα μας, δημιουργεί τη δυνατότητα έτσι ώστε μελλοντικά οι περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις,  να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στη χρήση του φυσικού αερίου. Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP ως ιδιωτική επένδυση πολύ υψηλού μάλιστα κόστους, δημιουργεί την πρωτογενή βασική υποδομή μέσω της οποίας θα διέρχονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη  Βόρεια Ελλάδα.

Πώς όμως το φυσικό αέριο, μπορεί να φτάσει έως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των περιοχών διέλευσης του αγωγού;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν ανήκει στην ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία του αγωγού TAP, αλλά στις τοπικές εταιρείες διανομής φυσικού αερίου οι οποίες εφόσον αποφασίσουν να συνδεθούν με τον TAP μέσω της απαραίτητης υποδομής  δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, μπορούν να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των περιοχών από τις οποίες θα διέλθει ο TAP.

Ως εκ τούτου, είναι ανάγκη όσο και υποχρέωση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και δημόσιες επιχειρήσεις, να δείξουν τα αντανακλαστικά τους απέναντι στις αλματώδεις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο στη χώρα μας και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τα απαραίτητα δευτερεύοντα χαμηλής πίεσης δίκτυα διανομής, έτσι ώστε να παράσχουν άμεσα, με την ολοκλήρωση του αγωγού TAP, τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου προς του καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Φεβρουάριος, 2016, 11:28 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr