Σουπερμάρκετ πουλά …ληγμένα τρόφιμα!

Το ότι τα προϊόντα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους δεν σημαίνει ότι δεν κάνει να καταναλωθούν. Τουλάχιστον μερικά από τα φαγώσιμα προϊόντα. Την σκέψη αυτή έκανε πράξη μια μη κερδοσκοπική ομάδα στη Δανία, και δημιούργησαν ένα σουπερ μάρκετ που πουλά ληγμένα προϊόντα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια άτομα από το χώρο της γαστρονομίας και γενικότερα του χώρου της αγοράς τροφίμων, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εστιάζουν σε αυτό μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά και κρατικοί φορείς.

Επιδραστικοί σεφ, όπως οι Dan Barber και Massimo Bottura έχουν κάνει αρκετές αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα, κάποιοι μετατρέπουν πλεόνασμα φαγητού σε εναλλακτική πηγή ενέργειας, ενώ άλλοι πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές τρόφιμα, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Όπως δηλαδή το πρώτο κατάστημα, που δημιουργήθηκε στη Δανία γι’ αυτό το σκοπό και άνοιξε μόλις πριν από λίγες μέρες.

Στις 22 Φεβρουαρίου, λοιπόν, η ομάδα Folkekirkens Nodhjaelp άνοιξε ένα supermarket, το WeFood, που πουλά τρόφιμα που μόλις έληξαν ή που οι συσκευασίες τους έχουν καταστραφεί και θα τα πετούσαν. Σκοπός τους είναι να αφυπνίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου. Η προσπάθεια έχει ήδη εγκωμιαστεί από την υπουργό Eva Kjer Hansen, που ασχολείται με ζητήματα τροφίμων και διατροφής, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι τα τελευταία 5 χρόνια στη Δανία έχει μειωθεί η σπατάλη φαγητού κατά 25%.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στη Γαλλία έχει επίσημα απαγορευτεί στα καταστήματα να πετούν απούλητα τρόφιμα, ενώ έχει προταθεί στα εστιατόρια να παρέχουν στους πελάτες τους ειδικές σακούλες και συσκευασίες για να μην πετούν το γεύμα που δεν κατανάλωσαν.

Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δούμε ουσιαστικό αποτέλεσμα τέτοιων προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι σε αρκετές χώρες το πρόβλημα αυξάνεται αντί να μειώνεται και το συγκεκριμένο θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες κρατικές προτεραιότητες.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Φεβρουάριος, 2016, 6:50 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr