Μιχάλης Σάλλας: Η οικονομία ανακτά την αισιοδοξία της

«Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ» είπε ο κ. Σάλλας σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα

«Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά την αισιοδοξία της». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με πολιτικούς και προλείανε το έδαφος για προσέλκυση ξένων επενδυτών.

«Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί ελαφρώς», ανέφερε ο κ. Σάλλας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung, ξεχωρίζοντας τρεις θετικές τάσεις: Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία, ο όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους συρρικνώνεται και αποπληρώνουν τα δάνεια προς την ΕΚΤ.

«Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ» είπε ο κ. Σάλλας, επισημαίνοντας την ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. «Υπήρξε βελτίωση, ειδικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως τα «κόκκινα δάνεια» εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα.

Τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δανείων. Περίπου 35-40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήκουν σε επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες, διευκρίνισε ο κ. Σάλλας, χρειάζονται απλά χρηματοδότηση για να σταθούν στα πόδια τους. Η Τράπεζα Πειραιώς διακρατά περίπου 26,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων -18 με 20 δισ. ευρώ- είναι προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς δήλωσε πεπεισμένος πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών –και περίπου το ήμισυ του όγκου των επιχειρηματικών δανείων στα βιβλία της τράπεζάς του- είναι βιώσιμα. «καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα στοιχεία θα δείξουν ότι έως τα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν για πρώτη φορά –αν και ελαφρώς», είπε. «Το 2016 θα είναι ένα κερδοφόρο έτος για όλες τις ελληνικές τράπεζες».

«Η Γερμανία έχει βοηθήσει»

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, hedge funds από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε αντίθεση με επενδυτές από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μεγάλο μέρος των δανείων αυτών ανήκει σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας πως οι Γερμανοί επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι. «Ενδιαφερόμαστε για γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Σάλλας ξεχώρισε τα αγροτικά προϊόντα, το real estate, το εμπόριο και τον τουρισμό ως τους τομείς που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένους επενδυτές. «Μέχρι στιγμής, η εμπειρία μας με τους Γερμανούς επενδυτές είναι καλή», είπε, προσθέτοντας πως η αντι-γερμανική διάθεση στην Ελλάδα ήταν προσωρινό φαινόμενο στη διάρκεια της κρίσης.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Μάρτιος, 2016, 12:12 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr