Αντιδρά το ΑΠΘ στο σχέδιο εξυγίανσης της λίμνης Καστοριάς που προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση

Το αίτημά του για σύσταση ομάδας επιστημόνων που θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα της λίμνης της Καστοριάς, επαναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς με θέμα την εξουσιοδότηση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ Α.Ε., για την υλοποίηση σχεδίου εξυγίανσης της λίμνης.

Το ΑΠΘ επισημαίνει ότι για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, θα έπρεπε να ζητηθεί η συμβολή του κατεξοχήν αρμόδιου πανεπιστημίου της χώρας, το οποίο εδώ και δύο δεκαετίες έχει εκτελέσει μελέτες και έρευνες συνολικά για την κατάσταση στο επίπεδο της λεκάνης απορροής της λίμνης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου δεν κλήθηκε να συμμετάσχει το επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ, ενώ σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιολογίας, Μαρία Μουστάκα, η ΑΝΚΟ δεν αναγνωρίζει και δεν μπορεί να απαντήσει, με τις παρεμβάσεις που προτείνει, στο πρόβλημα της λίμνης.

«Εφαρμογή του παραπάνω επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί έκφραση απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης, διότι το σχέδιο αυτό δεν στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, δεν αναγνωρίζει και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της λίμνης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου, στη λίμνη της Καστοριάς παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση της βελτίωσης της οικολογικής της κατάστασης, τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κυανοβακτηρίων, στα επίπεδα του 1994, όταν τα αστικά λύματα της πόλης εισέρχονταν στη λίμνη. Το ΑΠΘ ζητά από τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τα αίτια της υποβάθμισης αυτής, προκειμένου να μην δαπανηθούν άσκοπα χρήματα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Τα αίτια θα πρέπει να διερευνηθούν είτε σε εξωτερικά φορτία από την λεκάνη απορροής, είτε από εσωτερικές πιέσεις (εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια – κυπρίνοι και πεταλούδες – που λειτουργούν όπως τα κυανοβακτήρια).
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail: louizou@ad.auth.gr

Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 10/12/2010

Με αφορμή α) τα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την προώθηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς της υλοποίησης «Επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης, προστασίας και ανάδειξης της λίμνης Καστοριάς» από την ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. και β) την έκτακτη Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς σήμερα, με θέμα: «Εξουσιοδότηση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΑΝΚΟ Α.Ε.», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα να μη ζητείται η συμβολή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου Πανεπιστημίου της χώρας.

Οι περισσότερες από τις δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά εργασίες για τη λίμνη Καστοριάς, οι οποίες έχουν τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, έχουν εκπονηθεί στο Α.Π.Θ. τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του Α.Π.Θ. για τη λίμνη της Καστοριάς αποτελούν θεμελιώδη και απαραίτητη γνώση τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης της λίμνης σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

Εφαρμογή του παραπάνω επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί έκφραση απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης διότι το σχέδιο αυτό δε στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, δεν αναγνωρίζει και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της λίμνης.

Το πρόβλημα της λίμνης σήμερα είναι η οπισθοδρόμηση της βελτίωσης της οικολογικής κατάστασης της λίμνης που είχε επιτευχθεί τη δεκαετία 1997-2007 μετά από τη διακοπή της εισόδου του κύριου όγκου των αστικών λυμάτων της πόλης της Καστοριάς στη λίμνη.

Τα φαινόμενα μαζικής αύξησης κυανοβακτηρίων στη λίμνη το 2010, παρόμοια με αυτά του 1994, είναι χαρακτηριστικά της διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ίδιο το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία.

Το Α.Π.Θ. διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό για να συμβάλλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου επιβάλλει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία διασφαλίζοντας την αμφίδρομη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνίας.

____________________________________________

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Δεκέμβριος, 2010, 4:50 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Αντιδρά το ΑΠΘ στο σχέδιο εξυγίανσης της λίμνης Καστοριάς που προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση”

 1. idios

  Μια απάντηση σε κάτι άγνωστους φίλους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας
  by Nikos on Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:09 μ.μ.

  Γεια σας, Nikos,Η Christine Fotinaki σχολίασε τη δημοσίευση τοίχου του/της ΤΜΣ – Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ Φιλοσοφική).
  Η Christine έγραψε: “Το ΤΜΣ Group είναι για ανακοινώσεις παντός είδους. Αυτές τις μέρες οι απεργίες και οι καταλήψεις είναι σε πρώτο πλάνο και νομίζω μια ενδεικτική ενημέρωση θα αποτρέψει πολλούς συμφοιτητές από άσκοπες μετακινήσεις. Αν θέλεις να μάθεις για οποιαδήποτε συζήτηση μπορείς απλά να κάνεις ανάλογο post υπό μορφή ερώτησης και να πάρεις το 185 να ρωτήσεις για τα τραμ, όχι να απευθύνεσαι σε εμένα, για το Θεό! (Και προφανώς το θέμα δεν είναι τι προτιμάω. Άλλωστε γι’ αυτό απάντησα στο σχόλιο σου.)”
  Απαντήστε σε αυτό το email για να σχολιάσετε αυτήν τη δημοσίευση.
  Ευχαριστούμε,
  Η Ομάδα του Facebook

  facebook
  Γεια σας, Nikos,
  Η Christine Fotinaki σχολίασε τη δημοσίευση τοίχου του/της ΤΜΣ – Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ Φιλοσοφική).
  Η Christine έγραψε: “Χαχαχα! Σίγουρα μου κάνεις πλάκα… ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΩ?????????? Πάρε τη γραμματεία του τμήματος τηλέφωνο! Την Παρασκευή 10/12 προφανώς και έγιναν μαθήματα. Το post που λέει για κατάληψη από Παρασκευή ως Δευτέρα αναρτήθηκε 2/12!”
  Απαντήστε σε αυτό το email για να σχολιάσετε αυτήν τη δημοσίευση.
  Ευχαριστούμε,
  Η Ομάδα του Facebook

  Γεια σας, Nikos,
  Η Christine Fotinaki σχολίασε τη δημοσίευση τοίχου του/της ΤΜΣ – Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ Φιλοσοφική).
  Η Christine έγραψε: “Ήμουν. (Εν αντιθέσει με εσένα). 1. Επιμένεις να ρωτάς ενώ σου απάντησα ότι 3/12 ήταν η κατάληψη και όχι 10/12. Δεν χρειάζεται υψηλό δείκτη νοημοσύνης. 2. τι περιμένεις να σου πει η γραμματεία? Το προφανές? Επίσης Δεν χρειάζεται υψηλό δείκτη νοημοσύνης. 3. Πτυχιούχος άνθρωπος και μια τελεία δεν βάζεις πουθενά… Κρίμα. 4. Δεν με αφορούν οι καθυστερημένες απόψεις περί μουσικής κάποιου κολλημένου πριν από 130 χρόνια. Συμβουλή: Βάζε τελείες! 5. Thanks a lot Bobby! 6. Mr. Nikolopoulos have a goodnight and enjoy the block!”
  Απαντήστε σε αυτό το email για να σχολιάσετε αυτήν τη δημοσίευση.
  Ευχαριστούμε,
  Η Ομάδα του Facebook

  Γεια σας, Nikos,
  Ο Bobby EkseliksiTeam σχολίασε τη δημοσίευση τοίχου του/της ΤΜΣ – Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ Φιλοσοφική).
  Ο Bobby έγραψε: “kala gia mia enimerosi ton m.m.m ftasame ston tzetzi k tin apopsi tou??? eimaste kala??? ta upolipopa parapona stin gramatia tis sxolis. edw pou grafeis ek8eseis den ta blepei kaneis… 1000 thanks stin simpa8estati Christine gia tin enimerosi tis… (ti 30 ti 40 ti 50 foititis gia panta)”
  Απαντήστε σε αυτό το email για να σχολιάσετε αυτήν τη δημοσίευση.
  Ευχαριστούμε,
  Η Ομάδα του Facebook

  Γεια σας, Nikos,
  Λυπούμαστε που αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης στο λογαριασμό σας στο Facebook.
  Ευχαριστούμε,
  Η Ομάδα του Facebook
  (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ)

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ: Νομίζω ότι δεν είναι σωστό, για να χρησιμοποιήσω την πιο ήπια έκφραση που υπάρχει, να μου δίνονται «έξυπνες» απαντήσεις, και μάλιστα να γίνεται διαγωνισμός για την πιο «έξυπνη» απάντηση που μπορεί να δοθεί και να πετύχει και τον θαυμασμό των άλλων, τη στιγμή που μου έχει επίτηδες αποκλειστεί η είσοδος στο συγκεκριμένο χώρο, για να μπορέσω να απαντήσω και εγώ στα ειρωνικά σχόλια.

  Η απάντησή μου είναι: Είμαστε στην Ελλάδα, και τουλάχιστο δεν μας απαγορεύεται να ρωτάμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα.

  Σε εσάς που διαγωνίζεστε για την πιο πνευματώδη απάντηση, εύχομαι α) να μπορέσετε να τελειώσετε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών σας, β) να μπορέστε να βρείτε καμιά δουλειά, και γ) όταν κουραστείτε στα γεράματά σας να δουλεύετε, να υπάρχει κάποιο σύστημα συνταξιοδότησης για να πάρετε κάτι να ζείτε,

  H Christine Fotinaki σχολίασε τη δημοσίευση τοίχου του/της ΤΜΣ Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ Φιλοσοφική). Η Christine έγραψε:
  «… Πτυχιούχος άνθρωπος και μια τελεία δεν βάζεις πουθενά: … Κρίμα. 4. Δεν με αφορούν οι καθυστερημένες απόψεις περί μουσικής κάποιου κολλημένου πριν από 130 χρόνια. Συμβουλή: Βάζε τελείες.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
  Το κείμενο που σου παράθεσα δεν ήταν δικό μου, αλλά της καθηγήτριάς σου, Καίτης Ρωμανού «Έντεχνη Ελληνική Μουσική στους Νεότερους Χρόνους (σελ. 122 που αναφέρει «… Γνωστό στους δυτικούς μουσικολόγους έγινε το έργο του Ιωάννη Τζέτζη Uber de altgriechische Music in de griechischen Kirche (Μόναχο 1874), Ο Τζέτζης, όταν επέστρεψε στην Αθήνα….».

  Πήγαινε λοιπόν, βρες την καθηγήτριά σου και πες της να βάζει συχνότερα τελείες..Μην το λες σε μένα… Προφανώς ή δεν το είχες διαβάσει το βιβλίο σου ή το είχες … ξεχάσει. Δύσκολο το πτυχίο… Θέλει δουλειά… Όχι τόσες πολλές απαντήσεις για τις στάσεις εργασίας των Τράμ… Επιπλέον, οι μουσικοί, οι ακαδημαϊκοί, ακόμα και οι φοιτητές καλό είναι να δίνουν απαντήσεις για το αντικείμενο της επιστήμης τους και όχι μόνο για τις στάσεις των Τραμ.

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr