Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για την ΚΑΡΤΑ του ΑΓΡΟΤΗ από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μια κάρτα – «πορτοφόλι» με την οποία ο παραγωγός μπορεί άμεσα να έχει ρευστότητα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες κατά τις διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου διαθέτει στους αγρότες η Τράπεζα Πειραιώς. Βασικό πλεονέκτημα της Κάρτας Αγρότη είναι ότι προσφέρει άμεσα ρευστότητα καθώς ο παραγωγός έχει άμεσα διαθέσιμο ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μέρος της επιδότησης που δικαιούται χωρίς να περιμένει τους χρόνους εκταμίευσης της επιδότησης.

Για την καλύτερη κατανόηση ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις που δίνουν την πλήρη εικόνα του πως λειτουργεί η Κάρτα Αγρότη:

Τι είναι η κάρτα αγρότη;

Είναι μια κάρτα που προεξοφλεί μέρος των ετήσιων αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ) που δικαιούται ο αγρότης. Πρακτικά, είναι ένα «πορτοφόλι» στο οποίο μπαίνει προκαταβολικά μέρος του ποσού των επιδοτήσεών του, την περίοδο που χρειάζεται τα χρήματα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ. Έτσι, επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα, μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του και να μειώσει το κόστος του. Επιπλέον, με την κάρτα αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κλπ. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται αυτόματα με τις επιδοτήσεις.

Τι όριο έχει η κάρτα και κάθε πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όριο αυτό;

Το όριο της κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για τον καθένα, με βάση το ποσό των ετήσιων επιδοτήσεων. Το όριο της κάρτας ανοίγει κάθε χρόνο περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων (τους τελευταίους μήνες του έτους), οπότε και εξοφλείται η κάρτα.

Πότε πρέπει να εξοφληθεί η κάρτα;

Η κάρτα εξοφλείται αυτόματα με την καταβολή των επιδοτήσεων. Ωστόσο, ο παραγωγός μπορεί αν θέλει να εξοφλήσει την κάρτα και νωρίτερα από την καταβολή των επιδοτήσεων, χωρίς να έχει καμία ποινή και μειώνοντας τους τόκους που επιβαρύνεται. Φυσικά, εάν αποφασίσει μέσα στη διάρκεια λειτουργίας της κάρτας να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο της οφειλής του, μπορεί άμεσα –εφόσον το θελήσει- να χρησιμοποιήσει και πάλι τα ποσά αυτά.

Τι οφέλη έχει ο αγρότης από την κάρτα αγρότη;

Με την κάρτα αγρότη έχει άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα για αγορά εφοδίων και πληρωμές οφειλών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, μειώνει το κόστος παραγωγής του, επειδή, παρόλο που πληρώνει με κάρτα αγοράζει σε τιμές τοις μετρητοίς, ενώ παράλληλα παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά το κόστος παραγωγής του. Τέλος, επειδή πληρώνει με κάρτα λαμβάνει παραστατικά, τα οποία τον βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής του και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά του που φορολογείται αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες του.

Ποιοί είναι δικαιούχοι της κάρτας;  Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτησή της;

Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ). Επίσης όταν δύο σύζυγοι παίρνουν ξεχωριστές επιδοτήσεις μπορούν να πάρουν από μία κάρτα έκαστος;

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της κάρτας;

Για την υποβολή της αίτησης, η αστυνομική του ταυτότητα.

 

Σε πόσες ημέρες εκδίδεται η κάρτα;

Η κάρτα παραδίδεται σε 3-4 μέρες.

 

Από την στιγμή που ένας αγρότης παραλαμβάνει την κάρτα, πότε μπορεί να κάνει χρήση της;

Άμεσα, την ίδια ημέρα με την ενεργοποίησή της

 

Η έκδοση της κάρτας ξεκίνησε την Δευτέρα 15/2. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την απόκτησή της;

Όχι δεν υπάρχει.

 

Η κάρτα θα ανανεώνεται; Κι αν ναι, πώς;

Κάθε έτος, το Φεβρουάριο, θα επιβεβαιώνεται η ορθή λειτουργία της το προηγούμενο έτος και θα ανανεώνεται.

Τι επιτόκιο έχει;

Πριν απ’ όλα η συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει έξοδα έκδοσης. Το μόνο έξοδο είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι επειδή η χρήση της κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους (π.χ. Φεβρουάριο με Νοέμβριο) η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για 6 μήνες τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της κάρτας το επιτοκιακό κόστος είναι μηδέν.

Οι συναλλαγές αφορούν σε όλο το τραπεζικό δίκτυο;

Ναι, η κάρτα γίνεται αποδεκτή από όλα τα POS όλων των τραπεζών σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων και καυσίμων.

 

Πώς θα ενημερώνεται ο δικαιούχος για τις συναλλαγές του;

Για κάθε συναλλαγή ο κάτοχος ενημερώνεται μέσω μηνύματος SMS στο κινητό του ενώ έχει στη διάθεσή του και τον μηνιαίο ενημερωτικό λογαριασμό.

H κάρτα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με ειδικές προσφορές εκπτώσεων προς τους αγρότες για προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του πρωτογενούς και άλλων τομέων της οικονομίας.

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 31,Μάρτιος, 2016, 1:10 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr