Μόνο 20 ελληνικά προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης στη Διατλαντική Συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ – Κρόκος,φασόλια ΠΡΕΣΠΩΝ και ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ στην περίφημη λίστα

Με τον τεχνολόγο –  γεωπόνο κ. Χαράλαμπο Πίτερη που παρευρέθηκε στην γενική συνέλευση του δικτύου AREPO στο οποίο συμμετέχουν Περιφέρειες και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από ευρωπαϊκά κράτη με παράδοση στον πρωτογενή τομέα, συνομίλησε ο ΑγροΤύπος με αφορμή τις συζητήσεις που διεξήχθησαν για τις εξελίξεις στην ενότητα των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ) που εντάσσεται στις διαπραγματεύσεις ΕΕ και ΗΠΑ για την επικείμενη διατλαντική συμφωνία διεθνούς εμπορίου (TTIP) και προτείνει την διατήρηση μόλις 20 ελληνικών προϊόντων και μόλις 201 ευρωπαϊκών σε σύνολο 1305, ως αναγνωρισμένων από την εν λόγω συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπερειάρχη κ. Θ. Βρέντζου ήταν η μόνη περιφέρεια που συμμετείχε από πλευράς Ελλάδας στις εργασίες της συνέλευσης.

Οκτώ έλαια στα 20 ελληνικά προϊόντα

Μεταξύ των ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στην λίστα που έχει καταρτίσει η ΕΕ για να ενταχθούν στην διατλαντική συμφωνία είναι: η φέτα, η γραβιέρα Κρήτης, το Κασέρι, η Μαστίχα Χίου και διάφορα έλαια από Κρήτη, Πελοπόννησο και Λέσβο (Δείτε την λίστα που στο τέλος του κειμένου).

«Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο που δουλεύουν στην Ευρώπη και με ποιους τροπους διεκδικούν τα συμφέροντά τους οι εκάστοτε περιφέρειες, συνεταιρισμοί κλπ. Στην Ευρώπη υπάρχουν δεκάδες δίκτυα τα οποία λειτουργούν συμβουλευτικά ως προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και η ισχύς του δικτύου σχετίζεται με το ποιους εκπροσωπεί» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πίτερης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος (διατελεί και Διευθυντής Κατάρτισης στο ΚΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης): «Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει από το 2011 στο δίκτυο AREPO. Oι συνελεύσεις του δικτύου γίνονται δύο φορές το χρόνο. Πρόκειται για ένα δίκτυο περιφερειών και παραγωγών συνεπώς ακούγεται απευθείας η φωνή των παραγωγών μέσω των συνεταιρισμών που τους εκπροσωπούν. Το AREPO περιλαμβάνει 30 Περιφέρειες και αντιπροσωπεύει το 40% των προϊόντων ΓΕ της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, όταν απευθύνεται ο πρόεδρος του δικτύου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ η θέση του έχει βαρύτητα.

Το δίκτυο ξεκίνησε από την Γαλλία και σε αυτό συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ιταλία και η Ισπανία. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον όρο Γεωγραφικές Ενδείξεις (Geographical Indications). Κάτω από αυτή την ομπρέλα υπάρχουν τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Στρασβούργο. Εμείς εργαστήκαμε για ένα μικρό κομμάτι του συνόλου της γιγαντιαίας αυτής συμφωνίας (TTIP) που αφορά το κομμάτι των ΓΕ.  Στον κατάλογο των 201 προϊόντων η Ελλάδα συμμετέχει με 20. Μέχρι πρόσφατα η χώρας μας είχε καταχωρήσει 103 κατοχυρωμένα προϊόντα συν ακόμα 2 που βρίσκονται υπό έγκριση. Από αυτά όπως είναι τα δεδομένα μόνο τα 20 θα ενταχθούν στον κατάλογο. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε για τα αγροτικά προϊόντα και όχι τα κρασιά, το δίκτυο AREPO δεν εμπλέκεται στο κομμάτι των κρασιών.

Η θέση της Περιφέρειας Κρήτης

«Η Κρήτη συμμετέχει με 5 προϊόντα, 4 λάδια, ένα από κάθε περιφερειακή ενότητα και τη Γραβιέρα Κρήτης. Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ότι όλα τα μέλη του δικτύου AREPO δεν δέχονται να αποκλεισθεί κανένα προϊόν από τη λίστα, με το σκεπτικό ότι κάθε ένα εξ’ αυτών αποτελεί πολιτιστική και πνευματική ιδιοκτησία, επομένως πρέπει να προστατευθεί ανεξάρτητα από την εμπορική αξία του. Η θέση της ΕΕ είναι ότι απευθύνθηκε στα εκάστοτε υπουργεία των κρατών μελών και ένα βασικό κριτήριο ήταν η εμπορική αξία του εκάστοτε προϊόντος (σ.σ σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεανώ Βρέντζου έχει αποστείλει επιστολή για το θέμα προς το ΥπΑΑΤ. (σ.σ Λόγω απουσίας της κ. Βρέντζου στο εξωτερικό δεν κατέστη εφικτό να επικοινωνήσουμε μαζί της). Η Κρήτη έχει συνολικά 19 αγροτικά προϊόντα πέραν των κρασιών και επιθυμεί να συμπεριληφθούν όλα στην λίστα της συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Πίτερης.

«Επιπρόσθετα συζητήθηκε το πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί για την χρηματοδότηση που παρέχει η ΕΕ για την προώθηση των προϊόντων σε συνεργασία με άλλες περιφέρειες και ήδη το δίκτυο AREPO έχει ξεκινήσει κάποιες συνεργασίας και δίνει κίνητρα στα μέλη του να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσης προώθησης. Η χρηματοδότηση είναι ελκυστική καθώς καλύπτει από το 70 έως το 80%. Βέβαια και εκεί  η κ. Βρέντζου και η περιφέρεια επέμεινε ότι οι περιφέρειες δεν μπορούν να υποβάλουν προτάσεις, κάτι που μπορούν να πράξουν φορείς όπως είναι τα επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί. Ούτως η άλλως η περιφέρεια κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή της σε εκθέσεις και θα είναι καλό να υπάρξει μια εξοικονόμιση πόρων μέσω της συμμετοχής της στο κομμάτι αυτό, μιλάμε για προγράμματα διετούς και τριετούς διάρκειας», σημείωσε ο κ. Πίτερης.

Μπορείτε να δείτε εδώ τον κατάλογο που περιλαμβάνει τα 20 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στην συμφωνία TTIP

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης για την Γενική Συνέλευση της AREPO

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ.ΕΔΩ

 

Πληροφορίες και από agrotypos.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Μάιος, 2016, 11:10 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr