Νέο πρόγραμμα κατ’ οίκον εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας

ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»

Ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, σε αντικατάσταση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα», ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Δημοσθένης Παπασταματόπουλος, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «ενεργειακής φτώχειας» διαπιστώνοντας πως κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Η διόγκωση του φαινομένου, όπως τόνισε, οφείλεται στις δώδεκα διαδοχικές αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο 2010-2014 (με συνολική μεσοσταθμική αύξηση 50% την τετραετία αυτή, και συνολική αύξηση 85% για την περίοδο 2001-2012), σε συνδυασμό με την «αποτυχημένη και φορολογικής στόχευσης, πολιτική εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης».

Ο κ. Παπασταμόπουλος επεσήμανε την αντίφαση, να μειώνεται η κατανάλωση ακριβής ενέργειας στο υφεσιακό πλαίσιο της οικονομίας, ενώ διαπιστώνεται υπερ-επάρκεια παραγωγικού δυναμικού στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ασκώντας κριτική στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ο κ. Παπασταματόπουλος τόνισε ότι, ενώ είναι αυτονόητη η προτεραιότητα των επεμβάσεων στο κέλυφος των κτιρίων, υλοποιήθηκε η εμπορευματοποιημένη εκδοχή του προσανατολισμού σε εφαρμογή τελικών προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτίρια με σημαντικές θερμικές απώλειες. Επίσης σημείωσε πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα, με τους χρηματοδοτικούς όρους που ίσχυσαν, οδήγησε στην αναγκαστική τραπεζική δανειοδότηση, ενώ το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης περιόρισε σημαντικά το εύρος των σχετικών παρεμβάσεων.

Το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα ενισχύει παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες) καθώς και σε ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία (κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα (για αυτοκατανάλωση) και ηλιοθερμικά συστήματα).

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα με κλιμακούμενο ποσοστό επιχορήγησης (καταργείται το κριτήριο της τιμής ζώνης) και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται στα 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Ιούλιος, 2016, 2:01 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr