Η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει τα νέα δίκτυα πόλης στο φυσικό αέριο-Επενδύσεις 110 εκατ.

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ είναι εκτός από όλα αυτά – Μεγάλες οι ευθύνες των τοπικών παραγόντων για την τοπική κατάντια

Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας και με την οικονομική ενίσχυση από το ΕΣΠΑ, θα προχωρήσει στην κατασκευή των νέων δικτύων φυσικού αερίου, στις κυριότερες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η αρχή εφαρμογής του νέου μοντέλου ανάπτυξης των δικτύων πόλης, γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία–Θράκη, ο περιφερειάρχης της οποίας Γιώργος Παυλίδης, ανακοίνωσε εχθές την προκήρυξη για την ένταξη των δικτύων πόλης στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΔΕΠΑ σύμφωνα με την προκήρυξη θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι πόλεις στις οποίες θα αναπτυχθούν δίκτυα περίπου 500 χιλιομέτρων (σε βάθος 20ετίας) είναι οι: Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα.

Για την τελευταία προβλέπεται η δημιουργία «μικροδικτύου» το οποίο θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Στην εικοσαετή περίοδο, το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα δίκτυα της συγκεκριμένης Περιφέρειας, έχει υπολογιστεί από τη ΔΕΠΑ σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που θα συνδεθούν σε περίπου 55.000.

Ειδικότερα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΠΑ, το νέο μοντέλο ανάπτυξης τοπικών δικτύων, μετά τη δημοσίευση του νόμου 4336, ο οποίος καταργεί τα τοπικά μονοπώλια των ΕΠΑ (μνημονιακή υποχρέωση), αποφασίστηκε να στηριχθεί στη συνεργασία των Περιφερειών με τη ΔΕΠΑ.

Η τελευταία, θα αναλάβει ρόλο κατασκευαστή και διαχειριστή των νέων τοπικών δικτύων διανομής. Τον αντίστοιχο ρόλο στα υφιστάμενα δίκτυα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) ως γνωστόν θα έχουν οι λειτουργούσες τρεις ΕΠΑ. Η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως ρυθμιζόμενη και πλήρως διακριτή από την δραστηριότητα προμήθειας φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές, η οποία είναι απελευθερωμένη. Έτσι η ΔΕΠΑ, αναμένεται ότι θα εντάξει τη δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων σε νέα θυγατρική που πρόκειται να ιδρύσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠΑ προετοιμάζονται ώστε η προκήρυξη για ένταξη στο ΕΣΠΑ δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος να είναι έτοιμη πριν από το τέλος του 2016, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιχάλης Καϊταντζίδης
kamich@euro2day.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Ιούλιος, 2016, 7:47 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr