Ποιοι είναι οι πρώτοι Δήμοι που επιχορηγούνται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων (πίνακας)

Την επιχορήγηση συνολικού ποσού έως 22.257.505,67 ευρώ σε τρεις Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές κλπ) προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που υπεγράφη από τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιάννη Μπαλάφα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εν λόγω επιχορήγηση θα αποδοθεί τμηματικά, ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης του κάθε φορέα και σύμφωνα με τις σχετικές μεταφορές πιστώσεων από το ΓΛΚ, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΕΣ. – Κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».

pinakas liksiprothesma

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση: «Για την εξόφληση των παραπάνω οφειλών, απαιτείται η δημιουργία, από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., λογαριασμού σε κάθε δήμο με τίτλο «Υπουργείο Εσωτερικών – Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δήμου…» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων που απορρέουν από συμβατική υποχρέωση του Υπουργείου μας έναντι του Υπουργείου Οικονομικών.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τρίτους, οι επιχορηγούμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντολές εξόφλησης με τα στοιχεία των πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Οι εν λόγω εντολές κατόπιν ελέγχου, θα αποστέλλονται στο Ταμείο   Παρακαταθηκών και Δανείων για να εκτελεστούν απευθείας στους λογαριασμούς των τελικών δικαιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εξασφαλίσει συνολικά 326 εκατ. ευρώ (ποσό που προέρχεται από τις δόσεις των 7,5 δισ. που έχει εξασφαλίσει η χώρα), τα οποία θα διατεθούν για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών των Δήμων προς τρίτους. Η λύση επετεύχθη μετά από συνεννόηση και επαφές του αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση υπουργείου, με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προϋποθέσεις

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ που θα καλυφθούν είναι όσες έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς έως τις 30/4/2016.

Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσε τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Ζυγούρης, σύμφωνα με τον οποίο το προς διάθεση ποσό αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ εφόσον:

 • έχουν τελεσιδικήσει με δικαστικές αποφάσεις
 • είναι δημοσιονομικά “εντάξει” – δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Το δύσκολο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν εγγραφεί και να είναι θεσμοθετημένες. Τα ποσά έχουν βρεθεί», είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Κουρουμπλής.

Να σημειωθεί ότι ως ληξιπρόθεσμο χρέος χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016.  Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί.

 Πληροφορίες

 Για τη διευκόλυνση των δήμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ διαθέτει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχών ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν στους δικαιούχους, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης μπορείτε να απευθύνεστε στους κυρίους Κώστα Τρυποσκούφη (213136 4009), Μαρία Χιώτη (213136 4810), Μάρα Γαρίου (213136 4816) και Σελήνη Γιουρούκη (213 136 4806), για θέματα προϋπολογισμού στις κυρίες Ευθυμία Μαμούρη (213136 4818) και Γεωργία Παπανικολοπούλου (213136 4801) και για θέματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις κυρίες Δήμητρα Μπιτούνη (213136 4704), Μαρία Τζατζιμάκη (213136 4702) και Αγγελική Τσιλοφύτη (2131364708).

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 3,Αύγουστος, 2016, 8:11 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr