Σε όλη την Ευρωζώνη η Ελλάδα -μόνο- βυθίζεται ακόμα στην ύφεση

Ύφεση 0,7% το β’ 3μηνο του 2016 για το ελληνικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση – Αύξηση 0,3% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Δύσκολη η επίτευξη του στόχου της Κομισιόν για ύφεση 0,3% στο σύνολο του έτους

Σταθερά σε ρυθμό συρρίκνωσης παραμένει η ελληνική οικονομία, όπως έδειξαν και τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια ώρα πάντως, η «ζημιά» του α΄εξαμήνου αποδεικνύεται ελαφρώς ηπιότερη και αυτό ενδεχομένως να δημιουργείται και ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την περίπτωση που το β΄εξάμηνο εξελιχθεί χειρότερα από όσο αναμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές, ώστε να μην δημιουργηθούν πρόσθετες πιέσεις για επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και ενεργοποίηση του κόφτη, λόγω της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης κατά το 2016.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2016 αλλά και ύφεση 0,7% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Παράλληλα η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς το καλύτερο την εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο η ύφεση διαμορφώθηκε σε 0,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015.

Με αυτά τα δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει σε ετήσια βάση υποχώρηση 0,75% του ΑΕΠ.

Επισήμως πάντως, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή μπορεί να αναθεωρηθούν στις 28 Αυγούστου (όταν θα εκδοθούν τα οριστικά στοιχεία) ή και πιο μετά, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι:

-στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση δεν διαμορφώθηκε σε 1,4% όπως είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, αλλά κατά 0,8%

-στο δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε 0,7%

-συνολικά στο α΄εξάμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,75% και όχι 1,05% -επειδή αναθεωρήθηκε το α΄τρίμηνο επί τα βελτίω.

Και με τα δεδομένα αυτά όμως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βυθίζεται ακόμα στην ύφεση.

Να σημειωθεί ότι στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να περιοριστεί η ύφεση στο 0,3% του ΑΕΠ, πρόβλεψη που ασπάζεται και η Κομισιόν η οποία προβλέπει ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2016.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς και προκάλεσαν θετική αντίδραση στο ΧΑ. Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,1% του ΑΕΠ σε τριμηνία μέτρηση.

Πηγή: protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Αύγουστος, 2016, 10:21 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr