«Ταμείο Συμμετοχών» για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) συγκροτεί το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και ενδεχομένως, από άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου θα απευθύνεται καταρχήν, σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως, έμφαση σε οχτώ τομείς προτεραιότητας:

 • Αγροδιατροφή, Βιομηχανία Τροφίμων,
 • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες,
 • Υλικά, Κατασκευές,
 • Εφοδιαστική Αλυσίδα,
 • Ενέργεια,
 • Περιβάλλον,
 • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία)
 • Νέες τεχνολογίες και έρευνα

«Η ανάπτυξη υφιστάμενων και η σύσταση νέων επιχειρήσεων με τη στήριξη του Ταμείου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία», τονίζεται από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο διευκρινίζει τα εξής:

 • Η συνεισφορά του ελληνικού δημόσιου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Ως διαχειριστής του ταμείου επελέγη το EIF, με κριτήριο, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητά του να προσελκύσει επιπλέον πόρους, κυρίως από το εξωτερικό, λόγω της αξιοπιστίας που διαθέτει στη χρηματοοικονομική αγορά ως μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τη χρηματοδοτική συνδρομή όσο το δυνατόν περισσότερων και αξιόπιστων συμμετεχόντων (εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών) επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια χρηματοδοτική πλατφόρμα από την οποία, μέσω της δημιουργίας των διαφόρων επιμέρους ταμείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν πόρους.
 • Τα επιμέρους υπο-ταμεία που θα δημιουργηθούν κάτω από την ομπρέλα του Fund of Funds, θα μπορούν να απευθύνονται σε επιχειρήσεις, σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης: επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο (start-ups, early stage, seed capital), σε φάση μεγέθυνσης (scale up) ή ανάπτυξης (growth). Όσο μια επένδυση προχωρεί προς το στάδιο της ανάπτυξης, μειώνεται η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Αντίστροφα, με τη μείωση του ρίσκου αυξάνεται η μόχλευση των πόρων που επιτυγχάνεται. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 • Με τη δημιουργία του νέου δημόσιου αναπτυξιακού φορέα που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει ήδη συγχωνευθεί με το ΤΑΝΕΟ, επιτυγχάνεται η ουσιαστική εμπλοκή του δημοσίου στην επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών. Συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός φορέας προβλέπεται να μαθητεύσει πλάι στο IEF και να εκπαιδευτεί (on the job training) στα πλέον σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ώστε σταδιακά να επωμιστεί αναβαθμισμένο ρόλο. Στόχος είναι ο νέος φορέας να αναλάβει στη συνέχεια εξ ολοκλήρου την επανεπένδυση των ανακυκλούμενων (revolving) πόρων, καθώς και όποια νέα πρωτοβουλία θα θέλει να εκκινήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Αύγουστος, 2016, 3:59 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr