Σύνδεση Αεροδρομίου Καστοριάς με τη Σιδηροδρομική γραμμή «Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς»

Όλα αυτά βέβαια έχουν ανακοινωθεί σήμερα στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ σε ένα περίεργο κλίμα με πολλές σκέψεις και αναφορές για εκλογές……..

 

 

Δ.Τ από το γραφείο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ – To Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η ΕΡΓΟΣΕ προέβησαν στις αναγκαίες συνεννοήσεις με τις αντίστοιχες Αλβανικές Αρχές δρομολογώντας την κατάθεση κοινής πρότασης για την μελέτη της σύνδεσης του Ελληνικού με τον Αλβανικό Σιδηρόδρομο. Η πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020». Τα τρία εμπλεκόμενα μέρη στην κατάθεση της πρότασης είναι η ΕΡΓΟΣΕ (ως leadingcompany), ο ΟΣΕ και το Αλβανικό Υπουργείο Μεταφορών.

Το έργο αφορά τη μελέτη βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας. Η σιδηροδρομική ενότητα “Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς” έχει συνολικό μήκος περίπου 130 χιλιομέτρων εντός της ελληνικής και αλβανικής επικράτειας και έχει αναγνωριστεί ως μέρος του σχεδιασμού του προγράμματος “TEN-T Connecting Europe”

Ο σκοπός της μελέτης βιωσιμότητας, είναι να συλλεγούν οι σχετικές πληροφορίες από όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, να αξιολογηθεί η μελλοντική κοινωνικοοικονομική και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του νέας αυτής σιδηροδρομικής σύνδεσης και οι κύριες επιπτώσεις της. Το πεδίο εφαρμογής της μελέτης καλύπτει τόσο τους επιβάτες όσο και τα φορτία.

Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός των υποδομών μεταφορών προέβλεπε, χωρίς τις αναγκαίες μελέτες βιωσιμότητας, τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας μέσω της νέας γραμμής «Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς».

Όμως, η Ελληνική πλευρά, εξ αρχής, θεώρησε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στον ανωτέρω σχεδιασμό και η σύνδεση της νέας γραμμής με την πόλη και το αεροδρόμιο της Καστοριάς.

Η σύνδεση αυτή μπορεί να προσδώσει μία νέα εξαιρετική δυναμική στην πρόταση για την σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας, καθώς η Καστοριά αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό πόλο στη Βόρεια Ελλάδα, με εξαιρετικές οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες και ιδιαιτέρα αναφορικά με την παράδοση που έχει η περιοχή στο εμπόριο της γούνας.

Η σύνδεση με το αεροδρόμιο προσδίδει στο δημιουργούμενο διασυνοριακό περιφερειακό δίκτυο και μία ακόμη διάσταση, αυτή της μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, που θα μπορεί να συνδυάζεται με το υπάρχον οδικό και αεροπορικό δίκτυο στα πλαίσια της εξυπηρέτησης όλης της ευρύτερης περιφέρειας τόσο στην Βορειοδυτική Ελλάδα όσο και στη νότια Αλβανία.

Τέλος, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε μελλοντικώς η Αλβανία να διασυνδέεται σιδηροδρομικώς με την Ελλάδα όχι μόνο μέσω του άξονα Τίρανα-Πόγραδετς- Φλώρινα-Θεσσαλονίκη, αλλά και μέσω του άξονα Τίρανα-Πόγραδετς-Καστοριά-Καλαμπάκα, με διακλαδώσεις προς Ιωάννινα και Αθήνα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Σεπτέμβριος, 2016, 7:07 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr