«Ανοίγουν» ξανά οι ουρανοί, μετά το χάος

22:09 – Μετά από ημέρες χάους κατά τις οποίες η στάχτη από το ηφαίστειο της Ισλανδίας έκλεισε τα αεροδρόμια της Ευρώπης και καθήλωσε αεροσκάφη σε ολόκληρο τον κόσμο, οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν από την Τρίτη τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης, δηλαδή θα επιτρέπεται στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Eurocontrol, το απόγευμα της Τρίτης, κανένα αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκεται στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αγγίζει ένα τμήμα του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας και ένα τμήμα της Ιρλανδίας, τόνισε εκπρόσωπος του Eurocontrol, χωρίς όμως να αναφέρει ονομαστικά τα αεροδρόμια των χωρών αυτών. Μια άλλη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων βρίσκεται στον Ατλαντικό. Επεκτείνεται από την Γροιλανδία έως το μέσον της Ισπανίας και πλησιάζει τον Καναδά, ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η απαγόρευση των πτήσεων αφορά πτήσεις που γίνονται σε υψόμετρο 20 χιλιάδες πόδια γιατί η ηφαιστειακή τέφρα στο ύψος αυτό είναι δέκα φορές ανώτερη του φυσιολογικού.

Οι πιλότοι έχουν ενημερωθεί για την επικίνδυνη ζώνη αυτή και μπορούν να πετούν κάτω από τα 20 χιλιάδες πόδια.
Η εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι όλες οι χώρες μέλη του Eurocontrol έχουν ενημερωθεί για τις προσεχείς απαγορεύσεις πτήσεων (38 χώρες εκ των οποίων οι 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.) και θα ενημερώνονται ανά έξι ώρες για τυχόν αλλαγές.

Τα προβλήματα επικεντρώνονται πλέον στη Βρετανία και η British Airways ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την Τρίτη όλες τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, λόγω νέων ανησυχιών για επιδείνωση του ηφαιστειακού νέφους.
Πάντως, μια αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου θα σπρώξει στο τέλος της εβδομάδας προς την Αρκτική το νέφος που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους. Στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τα μεσάνυχτα έχουν ακυρωθεί 36 αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών (Δείτε παρακάτω ποιες πτήσεις της Aegean ακυρώνονται).

Παράλληλα, την αναστολή των δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών της, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποφάσισε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Η κατάσταση πάντως στην Ευρώπη ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει. Πολλά αεροπλάνα από την Ευρώπη έφτασαν τις τελευταίες ώρες στη Νέα Υόρκη όπου εκατοντάδες επιβάτες περίμεναν υπομονετικά εδώ και ημέρες να βρουν πτήση για ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αναλυτικά:

Γαλλία – Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι ξεκινά από την Τετάρτη κατά 100% όλες τις διεθνείς πτήσεις της μεγάλων αποστάσεων, μετά από την αναστολή τους λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Βρετανία – Ο βρετανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του κλειστός για τις πτήσεις κάτω από τα 20.000 πόδια εξαιτίας των συνεχιζόμενων φόβων για τον κίνδυνο από την τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου. O εναέριος χώρος της Σκωτίας θα είναι ανοικτός, ενώ ο ουρανός πάνω από την υπόλοιπη Βρετανία θα είναι κλειστός. Νεώτερη ανακοίνωση θα εκδοθεί στις 14:00 ώρα Γκρήνουιτς (17:00 ώρα Ελλάδας).

Γερμανία – Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές, οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων-με τη διαδικασία της « διακυβέρνησης με οπτική επαφή». Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 21.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την «άμεση» επανάληψη των πτήσεων «μεγάλων αποστάσεων» από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο «οπτικής επαφής», που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές.

Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος.
Βέλγιο – Οι πτήσεις επαναλαμβάνονται από σήμερα το πρωί. Από τις 06:00 το πρωί επιτρέπονται μόνο οι προσγειώσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υφυπουργού Μεταφορών Ετιέν Σουπ, αεροπλάνα φτάνουν στα αεροδρόμια των Βρυξελλών, του Σαρλερουά και της Λιέγης, ενώ οι απογειώσεις θα επιτραπούν στις 12:00 GMT.

Ελβετία- Σταδιακά άρχισαν να εκτελούνται από τις 06:00 GMT οι πτήσεις. Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης άρχισε να λειτουργεί, όμως αρκετές πτήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν. Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι πολλοί Ελβετοί τουρίστες. Tο ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο της Γενεύης που σύμφωνα με τις αεροπορικές αρχές θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να λειτουργήσει κανονικά.

Ιταλία – Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ιταλίας θα είναι ανοιχτός από τις 09:00 το πρωί σήμερα.

Ισπανία – Όλα τα αεροδρόμια της χώρας στα βόρεια και τα ανατολικά που είχαν κλείσει προσωρινά, επαναλειτουργούν.

Ολλανδία – Από το βράδυ της Δευτέρας αναχωρούν πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ

Βουλγαρία – Ο εναέριος χώρος άνοιξε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

Πολωνία – Έκλεισαν εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας λόγω της εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας.

Φινλανδία – Το κύριο αεροδρόμιο της Φινλανδίας, Ελσίνκι-Βάνταα, έκλεισε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Δευτέρας μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο τεράστιο νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

Τουρκία – Πτήσεις εκτελούνται από τη Δευτέρα στο σύνολο του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Ουγγαρία – Η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως άνοιξε πλήρως ο εναέριος χώρος της

Καναδάς – Εννέα πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία έφθασε στις καναδικές ακτές. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις εσωτερικού που ακυρώνονται στη βόρειο Αμερική λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Ρουμανία – Ανοιχτός είναι ο εναέριος χώρος από το βράδυ της Δευτέρας

Aegean Airlines: Ακυρώσεις πτήσεων

Ματαιώσεις πτήσεων ανακοίνωσε για την Τρίτη η Aegean, αλλά θα πραγματοποιήσει και την πρώτη της πτήση από Λονδίνο για Αθήνα, μετά από πέντε μέρες. Έτσι η Aegean θα πραγματοποιήσει στις 23:00 τοπική ώρα Λονδίνου έκτακτη πτήση προς την Αθήνα, με το αεροσκάφος της εταιρίας το οποίο είχε φτάσει στο αεροδρόμιο του Χίθροου την περασμένη Πέμπτη και έκτοτε εγκλωβίστηκε, όπως δεκάδες άλλα αεροσκάφη άλλων εταιριών, καθώς έκλεισε ο εναέριος χώρος της Βρετανίας.

Οι ακυρώσεις της εταιρείας για την Τρίτη:
1. A3 606/607 ATHENS – LONDON – ATHENS.
2. A3 610-611 ATHENS – PARIS – ATHENS.
3. A3 832/531 ATHENS – FRANKFURT – THESS/NIKI.
4. A3 662/663 ATHENS – MILAN – ATHENS.
5. A3 802/803 ATHENS – MUNICH – ATHENS.
6. A3 806/807 ATHENS – MUNICH – ATHENS.
7. A3 540/541 THESS/NIKI – DUSSELDORF – THESS/NIKI.
8. A3 502/503 THESS/NIKI – MUNICH – THESS/NIKI.
9. A3 510/511 THESS/NIKI – STUTTGARD – THESS/NIKI.
10. A3 530/833 THESS/NIKI – FRANKFURT – ATHENS.
11. A3 500/501 THESS/NIKI – MUNICH – THESS/NIKI.
12. A3 852/853 ATHENS – BERLIN – ATHENS.
13. A3 840/841 ATHENS – DUSSELDORF – ATHENS.
14. A3 602/603 ATHENS – LONDON – ATHENS.
15. A3 620/621 ATHENS – BRUSSELS – ATHENS.
16. A3 660/661 ATHENS – MILAN – ATHENS

Ματαιώσεις πτήσεων για την Τετάρτη

Άλλα 26 σκέλη πτήσεων αναγκάζεται να ματαιώσει την Τετάρτη η Aegean.

Ειδικότερα, ματαιώνονται όλες οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πέντε πόλεις της Γερμανίας, δηλαδή Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Βερολίνο, καθώς επίσης και οι πτήσεις για Παρίσι και Λονδίνο.

Παράλληλα, η έκτακτη πτήση Λονδίνο-Αθήνα της Aegean, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 23:00 τοπική ώρα σήμερα δεν θα γίνει τελικά, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση των πτήσεων.

Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της Aegean προς Ιταλία (Ρώμη-Μιλάνο), προς Βιέννη και Βρυξέλλες.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Απρίλιος, 2010, 7:10 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΙΕΘΝΗ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr