Πρόγραμμα διευκολύνσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Διευκολύνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα ταμεία, που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό Νόμο.

Καταβολή τμήματος

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται μια ρύθμιση που θα αφορά σε διευκόλυνση για επιχειρήσεις που χρωστάνε, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία, ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών.

Η ρύθμιση εξετάζεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εμπόρων ΕΣΕΕ και επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) θα έχουν τις επόμενες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σενάρια

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη σχετική ρύθμιση, τα οποία δεν περιλαμβάνουν απαλλαγή από οφειλές όπως συμβαίνει με την περαίωση προς την εφορία, ούτε δραστικό περιορισμό των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί. Αντίθετα, εξετάζεται η περίπτωση «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών για δυο έτη και διευκολύνσεις στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ένα μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον επιχειρηματία, όπως έχουν ζητήσει εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου.

Τα χρέη των εταιρειών

Σκοπός, είναι να αυξηθούν τα έσοδα και να κλείσει κάπως η μαύρη τρύπα της εισφοροδιαφυγής, αφού τα χρέη περίπου 800.000 επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία υπολογίζεται ότι στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία πόρους περίπου 9 δις ευρώ.

Προς αυτήν τη κατεύθυνση κινείται και η συγκρότηση της ειδικής επιτροπής ρύθμισης εσόδων στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων, που θα ασχολείται με τη ρύθμιση των μεγάλων οφειλών προς τα Ταμεία.

Υπενθυμίζεται, ότι με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, καθιερώθηκε πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα ταμεία, ενώ προηγούμενη ρύθμιση για ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έδωσε μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις και τα Ταμεία, αλλά δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στατιστικά στοιχεία

Στο ΙΚΑ από 282.886 επιχειρήσεις που χρωστούσαν ρύθμισαν τις οφειλές 62.186 και στον ΟΑΕΕ από 400.000 οι 11.000 περίπου. Σύμφωνα με το πάγιο σύστημα τα χρέη προβλέπεται να εξοφλούνται σε 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών. Επίσης, προβλέπεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Αντιδράσεις

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με απόφαση για συγκρότηση επιτροπής για πάγιες χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, με την απόφασή του για την ενεργοποίηση ειδικής επιτροπής για τη ρύθμιση μεγάλων οφειλών κακοπληρωτών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ουσιαστικά επιβραβεύει τους φοροφυγάδες δίνοντας το κακό παράδειγμα και στις άλλες επιχειρήσεις».naftemporiki

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Ιανουάριος, 2011, 9:03 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Πρόγραμμα διευκολύνσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία”

  1. Αριστειδης Γιαννακοπουλος

    Κυριε Στρατουλη καλημερα … Κειμενο S.O.S δικο σας … Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Το επιπλέον των 50.000 € ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής»

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr