«Κόκκινο πανί» για τους Θεσμούς τα εργασιακά – Τί ζητά η Αθήνα

Αντιμέτωπη με ένα ακόμα γρίφο θα βρεθεί από σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση καθώς επίσημως ανοίγει ο φάκελος των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας και προς το τέλος, θα φτάσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ,  Ντέλια Βελκουλέσκου.

Με την έναρξη του νέου κύκλου των διαβουλεύσεων η κυβέρνηση θα αναζητήσει λύσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο να μην τραβήξει και αυτή η αξιολόγηση όσο και οι προηγούμενες.

Στόχος της Αθήνας είναι οι διαπραγματεύσεις  να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο προκειμένου στη συνέχεια να συζητηθεί το θέμα του χρέους, την άμεση ρύθμιση του οποίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι καμία συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του 2018 καθώς αυτό θα συνεπάγεται με αποδυνάμωση της διάθεσης για μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η διοίκησή της.

Τα βασικότερα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:

1.Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και του 2017. Οι τεχνοκράτες θα ελέγξουν την πορεία των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, των δημοσίων νοσοκομείων, των ΟΤΑ, τα έσοδα και τις δαπάνες, αλλά και το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η παρούσα καθυστέρηση του οποίου προκάλεσε την αναβολή της εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης της πρώτης αξιολόγησης.

2.Τα εργασιακά αποτελούν ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα των συζητήσεων, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου να κυριαρχούν.

3. Ασφαλιστικό: Η είσπραξη επιπλέον εισφορών, οι οποίες θα επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η σύσταση και λειτουργία του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα μπουν όλα τα υπάρχοντα πλην των αγροτών.

4.Η οριστικοποίηση του σχεδίου εξοικονόμησης πόρων 700 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

5.Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται ήδη υπό εξέταση από τους δανειστές.

6.Την ετοιμότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος για άμεση εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Βασικό είναι το θέμα της συγκρότησης ως Σώμα των νέων ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και του ΤΧΣ.

7.Δημόσιο: Τα συναρμόδια υπουργεία θα ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα και το πρόγραμμα της κινητικότητας για τους υπαλλήλους.

8.Υπερταμείο: Η σύσταση και η λειτουργία του νέου υπερταμείου εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα ορισμού διοίκησης, η δημιουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών.

9.ΓΓΔΕ: Ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, καθώς θα πρέπει εκτός του νομοθετικού πλαισίου να οριστικοποιηθεί το διοικητικό πλάνο και ο προϋπολογισμός της νέας Αρχής.

10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι «κόκκινες» γραμμές της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς είναι σίγουρα τα Εργασιακά. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, η ελληνική πλευρά επιμένει «να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην επιδεινωθεί σε τίποτα η θέση των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως να αναστραφεί η εργασιακή απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων».

«Δύσκολο πάζλ για την αριστερή κυβέρνηση» χαρακτηρίζει το Reuters,το νέο γύρο συζητήσεων με τους δανειστές για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανεξελέγη πριν από ένα χρόνο υποσχόμενος να δώσει μάχη για την αναβίωση της συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες ίσως μείωναν τον κατώτατο μισθό. Αλλά χρειάζεται, επίσης, μια γρήγορα κατάληξη της αξιολόγησης, για να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα, την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους – το υψηλότερο στην ευρωζώνη – και να καθησυχάσει έναν όλο και ταλαιπωρημένο λαό από τα χρόνια λιτότητας και ανεργίας», αναφέρει το Reuters

Παράλληλα, εκτιμά πως περαιτέρω πίεση στον Αλ. Τσίπρα για την επίτευξη κάποιου αποτελέσματος ασκούν τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν προβάδισμα της τάξης του 10% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας..

«Είμαστε αισιόδοξοι πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε, στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, τονίζει το Reuters, επιθυμούν μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού.

«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά την διάρκεια της οποίας τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλα κράτη της ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι μία καλή βάση για συζήτηση είναι η πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων, για έγκριση του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Ωστόσο, αυτό είναι «κόκκινο» πανί για το ΔΝΤ, τονίζει το Reuters, καθώς το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει εάν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: imerisia.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Οκτώβριος, 2016, 9:29 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr