ΚΟΖΑΝΗ, Χρυσοχοΐδης: «Αναγκαία μια νέα περιφερειακή πολιτική»

Την ανάγκη χάραξης μιας νέας περιφερειακής πολιτικής που βασίζεται σε μετρήσιμους στόχους και συντονισμό, τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ανοιχτή για το κοινό διαδικασία με θεσμικούς, παραγωγικούς και οικονομικούς-επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη.

Ο υπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, εξήγγειλε την κατάρτιση μιας αναπτυξιακής χάρτας για κάθε περιφέρεια με τη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου, των περιφερειακών αρχών, τη συμμετοχή των δήμων και των παραγωγικών φορέων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την 4η θέση που κατείχε το 2003 στο κατά κεφαλή ΑΕΠ να βρίσκεται σήμερα 11η στην κατάταξη, με θλιβερή πρωτιά στην ανεργία και χαμηλές αποταμιευτικές καταθέσεις. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Με τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2004, εγκρίθηκαν για την περιοχή συνολικά 513 επενδυτικά σχέδια και δόθηκαν 485 εκατ. ευρώ. Γνωρίζετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; 981. Με μια απλή αναγωγή συνειδητοποιούμε ότι το κάθε επενδυτικό σχέδιο έδωσε μόλις 2 θέσεις εργασίας. Ενώ ανά 500.000 ευρώ δημιουργήθηκε μια μόλις θέση εργασίας».

Σχετικά με τις δράσεις που έχει αναλάβει ήδη το υπουργείο προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη ο υπουργός ανέφερε τις εξής πρωτοβουλίες:

Αποτύπωση και καταγραφή των υφιστάμενων έργων και δράσεων ανά Περιφέρεια τόσο στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο -κυρίως- των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με σκοπό την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.

Καταγραφή των υφιστάμενων έργων με σκοπό να αποτυπωθεί ο υπάρχων σχεδιασμός και να εντοπιστούν συμπληρωματικότητες έτσι, ώστε να τεθεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας σε νέα ολοκληρωμένη βάση.

Εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια με τη βοήθεια των κεντρικών υπηρεσιών και της περιφέρειας.

Ενεργοποίηση του Γενικού Επενδυτικού Καθεστώτος για την Περιφερειακή Συνοχή μέχρι τα τέλη Απριλίου 2011.

Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων.

Διατήρηση της Πολιτικής Συνοχής της Περιφέρειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως επιτακτική ανάγκη, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο των ΠΕΠ, με βάση τις ανάγκες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ακόμη, πρέπει να ενισχυθούν τα Περιφερειακά Προγράμματα στους άξονες υλοποίησης υποδομών αλλά και στο πλαίσιο της δημιουργίας δυνατών περιφερειακών brands, με υψηλή τουριστική αξία και εξειδίκευση, με βάση τα περιφερειακά χαρακτηριστικά. «Δεν θα φτιάξουμε “ένα αναπτυξιακό κοστούμι που ταιριάζει σε όλους” αλλά ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα δώσει έμφαση σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν κάθε περιφέρεια πλεονασματική σε ότι αφορά αυτά που παράγει και αυτά που καταναλώνει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ειδικά για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το αναπτυξιακό της μοντέλο και οι αναπτυξιακές της επιλογές: «Η Περιφέρεια για να επιβιώσει πρέπει να επικεντρωθεί στον άξονα μιας εξωστρεφούς και υπερτοπικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον τριτογενή τομέα, του εμπορίου και των υπηρεσιών, στον άξονα της ενέργειας, με νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και στον άξονα περιβάλλον, προτάσσοντας ένα φυσικό περιβάλλον, προστατευμένο και υγιές, ικανό να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι τομείς, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στο τρίπτυχο επιχειρηματικότητα – ενέργεια – περιβάλλον».

Μιλώντας στους παραγωγικούς και οικονομικούς-επιχειρηματικούς φορείς, ο κ. Χρυσοχοΐδης τους κάλεσε σε «επιχειρηματικό ακτιβισμό» και «πανεθνική κινητοποίηση», τονίζοντας ότι στην κοινή προσπάθεια Πολιτείας, πολιτών, επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης, βρίσκεται το κλειδί της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το οποίο απαντάει με προοδευτικούς και σύγχρονους όρους στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το σχέδιο αυτό συνίσταται στα εξής:

Τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) που θα δώσει ουσιαστική λύση στην έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις με γρήγορη και χαμηλότοκη δανειοδότηση από τις Τράπεζες. Μάλιστα, στο τέλος του μήνα θα προκηρυχθούν Προγράμματα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1,2 δις €, από το νεοσύστατο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Το νέο Επενδυτικό Νόμο, όπου πρωταγωνιστεί η Περιφέρεια και προβλέπει κυρίως φοροαπαλλαγές και κίνητρα πιο ισχυρά από τις επιδοτήσεις, ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να μπορούν να επενδύουν και έτσι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ο νόμος-τομή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να θεμελιωθεί ένα πραγματικά σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στα μέσα Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα Προγράμματα με προϋπολογισμό 4 δις € για το 2011.

Την εντατικοποίηση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ με τον διπλασιασμό της απορρόφησής του κατά το 2011, ώστε 5,2 δις € να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ και θα γίνει αναθεώρησή του σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας, ώστε να γίνει άμεσα η αναγκαία προσαρμογή στις σημερινές ανάγκες που δημιούργησε η κρίση στη χώρα.

Την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, με την οποία η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά συγκροτημένη πολιτική, πόρους και εθνικό brand. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ύψους 30 εκ €, ενώ σύντομα συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, το Go2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκ € για την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων, με ένα σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί άμεσα και θα περιέχει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μια «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις» και με την εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα με ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.

Την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, με ολοκληρωμένη στρατηγική και συγκεκριμένα προγράμματα, τόσο σε θεσμικό και συμβουλευτικό επίπεδο όσο και σε χρηματοδοτικό, ενώ σε ένα μήνα ενεργοποιείται μια διαδικτυακή πύλη πληροφόρησης και δικτύωσης για τους νέους επιχειρηματίες.

«Όλοι δοκιμαζόμαστε από πρωτόγνωρα μέτρα και απότομες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και είναι λογικό να αισθανόμαστε μετέωροι» επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: « Όμως τα πράγματα θα βελτιωθούν. Υπάρχει διέξοδος από αυτήν την κρίση. Υπάρχει ελπίδα και προσδοκία. Υπάρχει μέλλον που εξαρτάται από εμάς. Δεν θα παραδοθούμε στην απαισιοδοξία και την απογοήτευση. Να αρχίσουμε να μιλάμε για κοινά σχέδια, για κοινές προσπάθειες. Για ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Να μετατρέψουμε τη μεμψιμοιρία και τον ωχαδερφισμό σε ελπίδα και αισιοδοξία».

www.kathimerini.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 16,Ιανουάριος, 2011, 10:58 μμ. στις Κατηγορίες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr