Ουρές στις εφορίες για να κλείσουν τα μπλοκάκια – Πανικός για τους μηχανικούς

Κλείνουν τα μπλοκάκια και φουντώνει …φοροδιαφυγή. Ουρές στις εφορίες ολόκληρο το Δεκέμβριο, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες για να κλείσουν τα δελτία παροχής υπηρεσιών όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό ή πάγια αντιμισθία και έχουν μπλοκάκι για άλλες εργασίες.

Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι μηχανικοί κι΄ αυτό γιατί ενώ από το νόμο έχουν περιθώριο τριάντα ημερών να προχωρήσουν στο κλείσιμο, δηλαδή ως τις 30 Ιανουαρίου με ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας την 30 Δεκεμβρίου, το ΤΣΜΕΔΕ τους προειδοποιεί ότι θα πληρώσουν εισφορές τον Ιανουάριο για το μπλοκάκι αν δεν το κλείσουν ως αύριο Παρασκευή. Κι΄ αυτό παρά την κακοκαιρία. “Ακόμα και με πέντε μέτρα χιόνι θα έρθουν να κλείσουν το μπλοκάκι. Δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανε αυτό το ΤΣΜΕΔΕ” ήταν η ατάκα προς το newsit.gr διευθυντή ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχεδόν όλοι οι μισθωτοί, και οι αμειβόμενοι με πάγια αντιμισθία που έχουν μπλοκάκι, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο κλείσιμό του. Εκτός των άλλων συνεπειών θα έχουμε και έξαρση της φοροδιαφυγής, εκτιμούν φοροτεχνικοί.

Και εξηγούν ότι οι περισσότεροι από εκείνους που θα κλείσουν το μπλοκάκι θα επιδιώξουν να πάρουν τα χρήματα “μαύρα”.

Κι΄ αυτό γιατί καλούνται να πληρώσουν εισφορές που φτάνουν ακόμα και στο 26,95% των μηνιαίων εσόδων για σύνταξη και υγεία.

Ειδικότερα τους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός. Σύμφωνα με τον νόμο, οι εισφορές για όλο το 2017 θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2016, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί. Αν από τον συμψηφισμό προκύψει πως ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει τους πρώτους μήνες (π.χ. το πρώτο 6μηνο) μεγαλύτερες εισφορές από αυτές που του αναλογούν, θα μειωθούν αναλογικά οι εισφορές των τελευταίων μηνών του 2017. Στην περίπτωση που έχει πληρώσει περισσότερες εισφορές από αυτές που του αναλογούν για ολόκληρο το έτος, τότε θα του επιστρέφεται η διαφορά.

Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (για παράδειγμα ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελεύθερος επαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα, αρκεί να καλύπτονται τα 586 ευρώ τον μήνα από τη μισθωτή εργασία.

Για παράδειγμα, αν εισπράττει μισθό 1.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 200 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές ως μισθωτός και 26,95% επί των 200 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.

Πάντως, με το νέο σύστημα υπάρχουν και ωφελημένοι. Αυτοί είναι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμποροι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα έμπορος που δηλώνει 12.000 , σήμερα πληρώνει στην 4η κλάση 4024 ευρώ ετησίως. Η εισφορά του από το 2017 θα μειωθεί στα 3234 ευρώ.

Επίσης όσοι ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΑΕΕ σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και έχουν δραστηριότητα πάνω από 15 χρόνια. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ωφελούνται αν δηλώνουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων ασφαλίζονται σήμερα στις κατηγορίες από Π09 και πάνω και πληρώνουν περί τα 7.000 ευρώ το έτος.

Με το νέο καθεστώς και εισόδημα 25.000 πέφτουν στα 6.700 ευρώ.

Οι έμποροι με δραστηριότητα κάτω από 15 χρόνια για να έχουν ωφέλεια θα πρέπει δηλώνουν μέχρι 15.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά πληρώνουν περισσότερα.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με 10ετή δραστηριότητα πληρώνει σήμερα 4.650 ευρώ, ενώ θα πληρώνει 4.000 με εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Δεκέμβριος, 2016, 9:10 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr