Έρευνα επιβεβαιώνει πως η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε!

Πανεπιστήμιο Hadassah της Ιερουσαλήμ

Οι αναμνήσεις είναι τόσο έντονες που νιώθουμε ότι τις ξαναζούμε, ενώ μπορούμε να νιώσουμε και τα συναισθήματα των υπολοίπων που ήταν παρόντες

Στο συμπέρασμα πως η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια κάποιου ανθρώπου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή έφτασε μια νέα έρευνα.

Η έρευνα, η οποία μελέτησε τις υποθέσεις ατόμων που είχαν επιθανάτιες εμπειρίες, υποστηρίζει ωστόσο πως δεν συμβαίνει όπως το φανταζόμαστε, δηλαδή σε μορφή flashback με χρονολογική σειρά. Οι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν πως δεν υπήρχε καμία σειρά στις αναμνήσεις που ήρθαν στο μυαλό τους, ενώ μάλιστα κάποιες ανασύρονταν ταυτόχρονα. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των ατόμων, υπήρχε πλήρης απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, καθώς όπως είπε ένας από αυτούς «ήταν μια στιγμή και εκατοντάδες χρόνια μαζί».

Ακόμα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Hadassah της Ιερουσαλήμ υποστήριξαν πως οι αναμνήσεις αυτές αφορούσαν στιγμές τεράστιας συναισθηματικής φόρτισης. Οι ίδιοι μάλιστα τόνισαν πως η μελέτη τους «ρίχνει φως σε ένα άκρως ενδιαφέρον ψυχικό φαινόμενο που συναρπάζει τους ανθρώπους από πάντα».

Το ιδιαίτερα συναρπαστικό στοιχείο που προκύπτει από τις εμπειρίες των συμμετεχόντων ήταν πως οι αναμνήσεις ήταν τόσο έντονες που ένιωθαν ότι τις ξαναζούσαν, ενώ μπορούσαν να νιώσουν και τα συναισθήματα των υπολοίπων που ήταν παρόντες. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ένας: «Μπορούσα να “μπω” σε κάθε άτομο και να νιώσω τον πόνο που αισθάνονταν. Μου επιτρεπόταν να δω αυτό το κομμάτι τους και να νιώσω ό,τι ένιωθαν». Όλοι, μάλιστα, τόνισαν πως μετά από αυτή την εμπειρία, κάποια γεγονότα από τη ζωή τους τα βλέπουν από διαφορετική σκοπιά.

Οι ερευνητές από την πλευρά τους θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό προκαλείται από μέρη του εγκεφάλου που αποθηκεύουν αυτοβιογραφικές αναμνήσεις, όπως το προμετωπιαίος, έσω κροταφικός και βρεγματικός φλοιός. Αυτά τα μέρη δεν διαθέτουν ευαισθησία στο οξυγόνο και την απώλεια αίματος, γεγονός που σημαίνει πως είναι τα τελευταία μέρη του εγκεφάλου που λειτουργούν όταν βρίσκεται κάποιος κοντά στον θάνατο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Consciousness and Cognition» καταλήγει στο συμπέρασμα πως: «Η αναπαράσταση των βασικών γεγονότων της ζωής σαν ένα συνεχές υφίσταται στο γνωστικό σύστημα και μπορεί να εκφραστεί σε ακραίες περιπτώσεις ψυχολογικού ή οργανικού άγχους».

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Ιανουάριος, 2017, 6:05 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΙΕΘΝΗ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr