Δήλωση της π. Βουλευτού Ν.Δ. Νομού Καστοριάς, κας Βίβιαν Μπουζάλη για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την απασχόληση

22:19 – Μετά από 7 μήνες αδράνειας και ανυπαρξίας συγκεκριμένων μέτρων, η δήθεν έτοιμη από καιρό κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδέησε να ασχοληθεί με το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει το Νομό Καστοριάς, την υψηλή ανεργία. Επιτέλους παρουσίασαν μία πρόταση μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, πρόταση που καταρχήν χαιρετίζω. Άλλωστε όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, εμπρός στη ξέρα, καλό και το χαλάζι.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των μέτρων, θα ήθελα να τονίσω τα εξής :

  1. Το Πρόγραμμα διετούς επιδότησης των επιχειρήσεων με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για νέες θέσεις εργασίας ισχύει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με μόνη εξαίρεση ένα επιπλέον 25% στο δεύτερο χρόνο, το μέτρο που παρουσιάστηκε δεν αφορά αποκλειστικά το Νομό Καστοριάς, που έχει σοβαρότερο πρόβλημα ανεργίας, αλλά το σύνολο της χώρας με πρόβλεψη να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις πανελλαδικά. Έτσι, στην περιοχή μας προβλέπουν 300 θέσεις, που σίγουρα δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο και καινούργιο για την περιοχή μας.

Άλλωστε μεταξύ Ιουνίου 2008 – Αυγούστου 2009, εφαρμόστηκε Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το Νομό Καστοριάς, όπου δημιουργήθηκαν και τότε 300 νέες θέσεις εργασίας με αυξημένα κίνητρα και επιδότηση 26 ευρώ ανά εργαζόμενο ημερησίως. Στο Πρόγραμμα που τώρα παρουσίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ημερήσια επιδότηση ανά εργαζόμενο δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, αφού σε αυτό το νούμερο ανέρχεται το 100% των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιδοτήσουν. Άρα αντί να φέρνουν βελτιωμένα Προγράμματα, το ΠΑΣΟΚ μας παρουσιάζει μέτρα με χειρότερους όρους και μικρότερες επιδοτήσεις.

  1. Το Πρόγραμμα διετούς επιδότησης των επιχειρήσεων με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών 200 νυν εργαζομένων δεν αυξάνει την απασχόληση και σίγουρα δεν αγγίζει καθόλου τους 6.500 άνεργους του Νομού μας.

Άλλωστε, η κρίση στην οικονομία και ιδιαίτερα στον κλάδο της γουνοποιίας, έχει ήδη οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε εκτεταμένες απολύσεις και στη διατήρηση των άκρως απαραίτητων εργαζομένων. Άρα, το μέτρο αυτό δεν προσφέρει το παραμικρό στην πρόσληψη των ήδη απολυμένων ή νέων εργαζομένων και στην αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας.

  1. Το Πρόγραμμα επιδότησης 100 νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης επίσης εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και δεν αφορά αποκλειστικά το Νομό Καστοριάς, όπως κάποιοι το παρουσιάζουν.

Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι μεταξύ Ιουνίου 2008 – Αυγούστου 2009, εφαρμόστηκε επίσης Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το Νομό Καστοριάς, όπου επιδοτήθηκε και τότε από τον ΟΑΕΔ η δημιουργία 100 νέων επιχειρήσεων. Τα νέα μέτρα που υπόσχονταν το ΠΑΣΟΚ αποτελούν στην ουσία συνέχεια και εφαρμογή των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., που με περισσή ευκολία τότε κατηγορούσε.

  1. Σχετικά με την επιδότηση για τη δημιουργία νέων Λευκών και Πράσινων θέσεων απασχόλησης επικρατεί μεγάλη ασάφεια για το αντικείμενο των θέσεων, τους φορείς απασχόλησης, τους όρους επιδότησης και εργασίας.

Επίσης, όπως τονίστηκε και από τους ίδιους τους αρμόδιους, δεν είναι ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής, αλλά θα υλοποιηθεί αργότερα στο μέλλον. Άρα στην ουσία αποτελεί μία απλή εξαγγελία χωρίς να ξέρουμε το πότε, πως και που θα εφαρμοστεί. Με άλλα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

  1. Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η επαναφορά από το ΠΑΣΟΚ των προγραμμάτων STAGE, που τόσο λοιδόρησε και πολέμησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αλήθεια, πώς τώρα προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε προσλήψεις με συμβάσεις STAGE 150 νέων παιδιών, όταν πριν από λίγο καιρό κατηγορούσε τους όρους εργασίας με τις συμβάσεις αυτές; Τότε τα STAGE ήταν παράνομα και εις βάρος των παιδιών και τώρα έγιναν θετικά και ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης;
  2. Τέλος, προκαλείται τουλάχιστον θυμηδία, αν όχι οργή, όταν οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ βαφτίζουν 500 θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης ως νέες θέσεις εργασίας. Αποτελεί αν μη τι άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία, η ένταξη των σεμιναρίων στις δήθεν 1.500 νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργεί η Ολοκληρωμένη Παρέμβαση. Είναι απαράδεκτο το ΠΑΣΟΚ να θεωρεί τα σεμινάρια και τις ώρες κατάρτισης, δουλειά και θέσεις εργασίας.

Ας βρουν άλλα κόλπα, περισσότερο πειστικά για να φτάσουν στις 3.000 νέες θέσεις εργασίας που προεκλογικά υποσχέθηκαν. Με τα σημερινά τους τρικ, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν τους πολίτες και την τύχη τους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν απορρίπτουμε συνολικά τα μέτρα. Εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Δεν μειώνουμε τα πάντα. Δεν λέμε όχι παντού. Χαιρετίζουμε τη λήψη σωστών μέτρων και πιέζουμε για την άμεση υλοποίησή τους. Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση και λήψη νέων δράσεων που θα ενισχύσουν την απασχόληση στην περιοχή μας.

Παράλληλα όμως, προβαίνουμε και σε αυστηρή κριτική όταν επιχειρείται εμπαιγμός των πολιτών και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Στηλιτεύουμε τη συνειδητή προσπάθεια των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσουν δήθεν 1.500 νέες θέσεις εργασίας, όταν ουσιαστικά πρόκειται γα 550 (300 επιδοτούμενες θέσεις, 100 νέες επιχειρήσεις και 150 STAGE). Επισημαίνουμε την αργοπορία της κυβέρνησης και την καλούμε σε σύντομη εφαρμογή όσων ορθών δράσεων παρουσίασε. Η πίεση των οξυμένων προβλημάτων δεν αφήνει άλλα περιθώρια αναβολών και καθυστερήσεων. Ο Νομός Καστοριάς δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο.»

Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Απρίλιος, 2010, 7:19 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr