Ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση αρχαιολογικού χώρου Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς»   
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, στην περιοχή της Αυγής Καστοριάς, τα έτη 2002 μέχρι 2008, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος αρχαιολογικές ανασκαφές σε έκταση περίπου δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (2.000 τ.μ.). Οι εργασίες αυτές χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν τμήματα ενός Νεολιθικού αγροτικού οικισμού, έκτασης περίπου πενήντα πέντε (55) στρεμμάτων και ηλικίας τουλάχιστον χιλίων (1.000) ετών.
Κυρίαρχη θέση και επιδίωξη του ερευνητικού προγράμματος του Νεολιθικού οικισμού Αυγής αποτελεί η διάδρασή του με τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, μέσω ποικίλων βιωματικών, πειραματικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, από το έτος 2009 πραγματοποιούνται στην Αυγή, διαδραστικά προγράμματα κυρίως για μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων. Τον χώρο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 5.000 μαθητές από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ενώ αυξημένο εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για συμμετοχή σχολείων και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καθώς και από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στη διάδραση κυρίως με την Ελληνική κοινωνία και ιδίως με την Ελληνική Νεολαία, οφείλεται να κατευθύνονται και να στοχεύουν τόσο η ανάπλαση της τοποθεσίας αυτής σε έναν φιλικό για το κοινό αρχαιολογικό χώρο, όσο και του συνόλου των αρχαιολογικών θησαυρών της Πατρίδας μας.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Έχει μεριμνήσει η Πολιτεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Πολιτεία προκειμένου να αναδείξει τον χώρο αυτό ως πόλο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ;
Έχει την πρόθεση η Πολιτεία να αξιοποιήσει τις μελέτες του ερευνητικού προγράμματος του Νεολιθικού οικισμού Αυγής για την εξέλιξη του σε επισκέψιμο και διαδραστικό αρχαιολογικό χώρο με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια στόχευση;
 
Αθήνα, 25/04/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Σαχινίδης
Βουλευτής Πέλλης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάιος, 2017, 4:03 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr