Ολυμπία Τελιγιορίδου «Ποτέ ξανά φασισμός στην Ευρώπη»

Στις εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού παρέστη η βουλευτής.

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Σήμερα το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην πλατεία “Μακεδονομάχων” και κατάθεση στεφάνων.

«Όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί λαοί, πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την μεταξύ μας συνύπαρξη με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές μας, χωρίς όμως να πέσουμε, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν, στην παγίδα του ολοκληρωτισμού και του φασισμού», τόνισε στις δηλώσεις της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

Η κ. Τελιγιορίδου αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές λέγοντας πως το μήνυμα του αποτελέσματος είναι αισιόδοξο και σαφές: «Ποτέ ξανά φασισμός στην Ευρώπη»

Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Μάιος, 2017, 7:38 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Ολυμπία Τελιγιορίδου «Ποτέ ξανά φασισμός στην Ευρώπη»”

 1. Μερικές σκέψεις για την Εθνική Αντίσταση.

  Στις 15 Μαΐου 1941 ( Ν.Μαραντζίδης – Σ.Καλύβας » Εμφύλια πάθη » ) ο συνταγματάρχης Ψαρρός μαζί με στελέχη το ΚΚΕ ίδρυσαν στη Θεσ/νίκη την » Ελευθερία » , την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα .
  Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες οργανώσεις : ΕΔΕΣ ,ΠΑΟ, ΕΑΜ ,ΕΛΑΣ κ.λπ

  Είναι βέβαιο , ότι χωρίς τη στήριξη των Βρετανών – επιχειρησιακή ,αλλά και οικονομική – η Αντίσταση δεν θα έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε και δεν θα κατόρθωνε τα όσα κατόρθωσε .
  Διαβάζουμε π.χ στο » Λεηλασία φρονημάτων » του Ι.Κολιόπουλου ότι : » Βρετανοί αξιωματικοί σύνδεσμοι στην έδρα της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο ( Βοΐου ) , κατέβαλαν μία χρυσή λίρα στην οικογένεια κάθε αντάρτη για ένα μήνα υπηρεσίας » .
  Ως γνωστόν , στην κατοχή το μόνο αξιόπιστο νόμισμα ήταν η χρυσή λίρα ,και αυτήν την έφερναν οι Βρετανοί …….

  Το κακό – το κάκιστο – με τις αντιστασιακές οργανώσεις ,είναι ότι δεν μάχονταν μόνο εναντίον των κατακτητών ,αλλά πολεμούσαν και αναμεταξύ τους ,σε έναν ανελέητο αγώνα ,για το ποιος θα ….» καπελώσει » τον άλλον και θα τον κάνει υποχείριο των δικών του συμφερόντων και επιδιώξεων .
  Οι αντιστασιακοί κάναν δηλαδή ακουσίως, ή ίσως και εκουσίως κάποιοι , μια καλή πρόβα για τον …..επίσημο εμφύλιο που θα ακολουθούσε .

  Αυτή η εσωτερική φαγωμάρα , κατέληξε στο ότι : Ενώ στις αρχές του 1943 ήταν καταγεγραμμένες 140 ! αντιστασιακές οργανώσεις ( Καλύβας – Μαραντζίδης ) ,στο τέλος του 1944, πριν αρχίσουν τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα – στις 3 Νοεμβρίου έφυγε και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης από την Ελλάδα – στην ουσία υπήρχε μία μόνο αντιστασιακή οργάνωση : το ΕΑΜ με τον στρατιωτικό του βραχίονα ,που ήταν ο ΕΛΑΣ .
  Μικρή εξαίρεση ο ΕΔΕΣ στην Ήπειρο του Ν.Ζέρβα και ο Αντον Τσαούς στη Ανατολική Μακεδονία .
  Σχεδόν σε όλη την υπαίθριο χώρα , η κυριαρχία του ΕΑΜ ήταν απόλυτη – » Όποιους δεν είνι μι του ΕΑΜ ,είνι πέρα απ’ του πουτάμ’ » ήταν το σύνθημα της εποχής – εκτός από το κέντρο της Αθήνας το οποίο ήλεγχε η κυβέρνηση Παπανδρέου μαζί με τους Βρετανούς , την 3η ορεινή ταξιαρχία ,τη χωροφυλακή και ό’τι είχε απομείνει από τις άλλες οργανώσεις .

  Τι καλύτερη απόδειξη από αυτό ,ότι ο αντιστασιακός αγώνας δεν γινόταν μόνο εναντίον των κατακτητών ,αλλά -και κυρίως – για το ποιός θα κάνει κουμάντο στη χώρα ,μετά την αποχώρηση των Γερμανών .

  Νομίζω , ότι είναι γνωστότατο για το ποιος έλεγχε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ . Όχι πάντως η κυβέρνηση Παπανδρέου !
  Ο αντιστασιακός δηλαδή αγώνας ,δεν ήταν και τόσο ανιδιοτελής και αθώος πολιτικών στοχεύσεων .

  Το τι ακολούθησε της φυγής των κατακτητών είναι γνωστά : Τα αιματηρότατα Δεκεμβριανά , η ήττα των κομμουνιστών , η προσωρινή τους ανακωχή ( Βάρκιζα Γενάρης 1945 ) ,η μετεξέλιξη – μετατροπή του ΕΛΑΣ σε ΔΣΕ το 1946 και ο ……επίσημος πια εμφύλιος του 1946 – 1949 .

  Μερικοί ιστορικοί π.χ Γιώργος Μαργαρίτης ισχυρίζονται ότι : ‘ Στην τελική έκβαση του πολέμου ( Β Παγκοσμίου ) το ειδικό βάρος της ελληνικής αντίστασης , του ΕΛΑΣ , ελάχιστα καθοριστικό ήταν »

  Νομίζω , ότι εκτός από το καθαρό συμβολικό όφελος στο φρόνημα του λαού , από την Ε.Αντίσταση εναντίον της τριπλής κατοχής του , το » ειδικό βάρος » της υπήρξε » μέγιστα καθοριστικό » , έτσι όπως εξελίχθηκε αυτή : στο αναπόφευκτο του εμφυλίου πολέμου .

  Όταν στις 9 Μαΐου – που τιμούμε σήμερα – οι λαοί της Ευρώπης απηλλάγησαν οριστικά από τους Ναζί ,εμείς εδώ θεωρήσαμε καλό να συνεχίσουμε να πολεμάμε ,όχι εναντίον ξένων ,αλλά αναμεταξύ μας μέχρι το 1949 .

  Από τη μια ο ΕΛΑΣ που μετεξελίχθηκε σε ΔΣΕ και από την άλλη ο ΕΔΕΣ ,ΠΑΟ, Τ.Α και δεν συμμαζεύεται , που μεταμορφώθηκαν σε ελληνικό στρατό – κάποιοι μάλιστα αναβαπτίστηκαν σε αυτόν – αλληλοσπαράχθηκαν και εξουθένωσαν τη χώρα.

  Δεν ξέρω , μήπως σήμερα που τιμάμε την Ε.Αντίσταση και λέει η κ. Τελιγιορίδου » ποτέ ξανά φασισμός » , μήπως θα έπρεπε πρώτα να λέει » Ποτέ πια ξανά τέτοια Εθνική Αντίσταση ,που θα εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο » ;

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr