Tο τμήμα παιδείας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για την ειδική αγωγή

Δ.Τ – Με έκπληξη το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Καστοριάς που αφορούν στη, δήθεν, υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, προφανώς συντασσόμενοι με τη γνωστή στείρα αντιπολιτευτική τακτική των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων (που ως γνωστόν πρόσκεινται στον πολιτικό χώρο του «Ανταρσύα»).

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για τη μη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους έχουν ασθενή και επιλεκτική μνήμη πως τη φετινή χρονιά ιδρύθηκε και λειτούργησε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καστοριάς. Είναι γνωστό πως κάποιοι άλλοι στο παρελθόν όχι μόνο δεν ίδρυαν νέα σχολεία αλλά αντίθετα έκλειναν. Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως φέτος, για πρώτη φορά, οι καθηγητές, που ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο, ήταν στα σχολεία ειδικής αγωγής έγκαιρα πριν ακόμα από τους καθηγητές γενικής παιδείας. Πιο αναλυτικά θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Σε καμιά περίπτωση δεν υποβαθμίζεται η στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Αντιθέτως, επιλέγονται πρωτίστως όσοι εκπαιδευτικοί διαθέτουν :

α) πτυχίο τμήματος ειδικής αγωγής ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία ή τίτλο Διδασκαλείουστην Ειδική Αγωγήή πενταετή πραγματική προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι τώρα που προβλεπόταν και η επιλογή εκπαιδευτικών που έχουν ένα σεμινάριο ή ένα έτος προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή,

β) με την πρόσφατη ρύθμιση ορίστηκε ότι μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με τα ανωτέρω προσόντα επιλέγονται όσοι έχουν σεμινάριο ή προϋπηρεσία ενός έτουςστην ειδική αγωγή,

γ) τέλος, μόνο στην περίπτωση που εξαντλούνται οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, οι δομές Ειδικής Αγωγής στελεχώνονται με εκπαιδευτικούς χωρίς προσόντα, με την υποχρέωση επιμόρφωσης.

Ύστερα από 8 χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε στην ίδρυση εκατοντάδων δομών Ειδικής Αγωγής (Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία) ώστε να παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης κάθε μαθητή με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε κάθε σημείο της χώρας. Αυτό δημιούργησε ανάγκες σε προσωπικό και γι αυτό το λόγο οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, οι οποίες για πρώτη φορά έγιναν έγκαιρα και πριν από τις προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση, ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο σχολικό έτος. Παρόλα αυτά, στους περισσότερους κλάδους εκπαιδευτικών, δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί με προσόντα, όπως περιγράφονται στην ανωτέρω περίπτωση α΄ και μόνο όταν αυτοίδεν επαρκούν, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα όπως της περίπτωσης β΄ ή χωρίς προσόντα όπως της περίπτωσης γ΄, προκειμένου να μη μείνουν μαθητές χωρίς εκπαιδευτική υποστήριξη, παρέχοντάς τους το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει εμπράκτως να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αναβαθμίζοντας το θεσμικό πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών και καλύπτοντας έγκαιρα τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχοντας ως βασική προτεραιότητα την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών κάθε μαθητή, στο πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, προχώρησε στη διαδικασία ίδρυσης δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Τμημάτων Ένταξης, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. Η πολιτική των τελευταίων ετών που έπληξε και υποβάθμισε την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία ανατρέπεται και η Ειδική Εκπαίδευση προάγεται και αναβαθμίζεται γιατί η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών αποτελεί το μοναδικό κριτήριο των επιλογών του υπουργείου. Σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών πιέσεων το ΥΠ.Π.Ε.Θ. αυξάνει κατά 20 % τα Τμήματα Ένταξης και κατά 8 % τα Ειδικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 531 νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Έτσι κατά το σχολικό έτος 2016-17 λειτουργήσουν επιπλέον των υπαρχόντων 61 ΤΕ σε Νηπιαγωγεία, 351 ΤΕ σε Δημοτικά Σχολεία, 126 ΤΕ σε Γυμνάσια, 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 9 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 5 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Ακόμα ιδρύονται 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά το υπάρχον δίκτυο των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης και παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι αυτούς εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Α.Ε.

         

 2014-15

ΣΜΕΑΕ & ΤΕ

Π.Σ.& Υποστήριξη μαθητών στο γενικό Σχολείο

ΚΕΔΔΥ & ΕΔΕΑΥ

ΣΥΝΟΛΟ

Εκπαιδευτικοί Α/θμια

1.583

1.881

0

3.464

Εκπαιδευτικοί Β/θμια

1.600

 

0

1.600

ΕΕΠ – ΕΒΠ

586

438

220

1.244

ΣΥΝΟΛΟ

3.769

2.319

220

6.308

         

 2015-16

ΣΜΕΑΕ & ΤΕ

Π.Σ.& Υποστήριξη μαθητών στο γενικό Σχολείο

ΚΕΔΔΥ & ΕΔΕΑΥ

ΣΥΝΟΛΟ

Εκπαιδευτικοί Α/θμια

1.816

2.227

0

4.043

Εκπαιδευτικοί Β/θμια

1.551

506

29

2.086

ΕΕΠ – ΕΒΠ

1066

950

478

2.494

ΣΥΝΟΛΟ

4.433

3.683

507

8.623

         

 2016-17

ΣΜΕΑΕ & ΤΕ

Π.Σ.& Υποστήριξη μαθητών στο γενικό Σχολείο

ΚΕΔΔΥ & ΕΔΕΑΥ

ΣΥΝΟΛΟ

Εκπαιδευτικοί Α/θμια

2.613

2.115

52

4.780

Εκπαιδευτικοί Β/θμια

1.936

467

45

2.448

ΕΕΠ – ΕΒΠ

1.563

836

643

3.042

ΣΥΝΟΛΟ

6.112

3.418

740

10.270

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΕΘ ΓΙΑ ΤΟ 2017-18

  • Ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ. Συγκεκριμένα 1 Ειδικό Νηπιαγωγείο, 1 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 2 Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και 9 Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια

  • Πλήρης εφαρμογή του νέου τύπου σχολείου στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση με τη μετατροπή όλων των λειτουργούντων σχολείων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια. Καθορισμός Τομέων και οι Ειδικοτήτων και έκδοση νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων.

  • Προσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ειδικών Νηπιαγωγείων με αυτά των αντίστοιχων σχολείων γενικής εκπαίδευσης. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί 6ωρο υποχρεωτικό πρόγραμμα στα Ειδικά Δημοτικά και οι μαθητές θα σχολούν στις 13:15 αντί 12:25 που σχολούν επί σειρά ετών. Επίσης θα δύνανται όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν Ολοήμερο Πρόγραμμα, με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

  • Επανασχεδιασμός του περιεχομένου σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., με στόχο την προσαρμογή του στις ανάγκες των μαθητών τους.

  • Εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., με στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου μέσω της ενίσχυσης του υποστηρικτικού ρόλου τους.

  • Καθορισμός θεσμικού πλαισίου πρώιμης ανίχνευσης και έγκαιρης παρέμβασης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

  • Καθορισμός θεσμικού πλαισίου για την Διά Βίου Εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.

Επομένως, είναι σαφές, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, πως όχι μόνο υποβάθμιση δεν είχαμε στην Ειδική Αγωγή αλλά αντίθετα αναβάθμιση και ενίσχυσή της.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Μάιος, 2017, 11:07 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr