ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Δείτε από σήμερα πρώτοι από όλους τις δυο εισηγήσεις του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Πασχάλη Χαρούμενου οι οποίες θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 07 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη και αφορούν:


1. ΘΕΜΑ: Άδεια χρήσης νερών γεωργικών ιδιωτικών υδροληψιών.


Σύμφωνα με τον νέο οδηγό εφαρμογής για την πολλαπλή συμμόρφωση, γίνονται αυστηρότερα τα πλαίσια στο θέμα της χρήσης νερού άρδευσης ενώ σε περίπτωση που οι αγρότες δεν συμμορφώνονται, θα χάνουν ποσοστό από τις άμεσες ενισχύσεις τους. Συγκεκριμένα, ο παραγωγός που χρησιμοποιεί νερό για το πότισμα των καλλιεργειών του, θα πρέπει να έχει άδεια χρήσης νερού.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις γεωργών:

α) Οι γεωργοί οι οποίοι είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης, Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, Α.Ο.Σ.Α.Κ), πρέπει να κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο ΟΕΒ, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της αιρετής Περιφέρειας, στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας όπου λειτουργεί το αντίστοιχο έργο ή τμήμα του έργου. Για να πάρουν τη βεβαίωση αυτή κάνουν αίτηση στο φορέα τους (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ).

β) Οι γεωργοί που διαθέτουν ιδιωτικές υδροληψίες, θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του παράγωγου  δικαίου του νόμου 3199/2003, για την αδειοδότηση της υδροληψίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδείξουν ότι η χρήση αρδευτικού νερού είναι νόμιμη. Ισχύουν οι εξής υποπεριπτώσεις:

1) Εφόσον ο γεωργός διαθέτει ήδη άδεια χρήσης ή έχει κάνει αίτηση για αδειοδότηση στον αρμόδιο φορέα, το σχετικό έγγραφο αποτελεί αποδεικτικό συμμόρφωσης.

2) Εφόσον ο γεωργός δε διαθέτει άδεια, θα πρέπει να κάνει αίτηση στις περιφερειακές υπηρεσίες ή στις Δ/νσεις Υδάτων των αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου θα δηλώνει τη θέση της υδροληψίας, τον τύπο της και τα χαρακτηριστικά της. Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώνει εάν η υδροληψία λειτουργεί πριν η μετά το Μάιο του 1989, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης αδείας. Και αυτό γιατί στην ελληνική νομοθεσία υπάρχει διάκριση υποχρεώσεων για αυτούς που έχουν δικαίωμα χρήσης νερού προ της 11 Μαΐου 1989, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα αυτό μέχρι την έκδοση απόφασης η οποία θα ρυθμίζει το καθεστώς χρήσης νερού.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η βεβαίωση που πρέπει να διαθέτει ο παραγωγός ΔΕΝ είναι αναγκαίο δικαιολογητικό για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης. Είναι όμως αντικείμενο ελέγχου για την πολλαπλή συμμόρφωση, οι έλεγχοι της οποίας ξεκινούν μετά την υποβολή των αιτήσεων – δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και επειδή,

α) Επίκειται η έκδοση ΚΥΑ σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού (υφιστάμενες χρήσεις υδροληψιών από επιφανειακά ή υπόγεια νερά που προϋπάρχουν της 20/12/2005 και δεν έχουν άδεια σε ισχύ).

β) Η περιβαλλοντική διάσταση της προ άρδευσης υδροληψίας, της παραπάνω παραγράφου, εξαντλείται στη φάση λειτουργίας – χρήσης νερού. Ο έλεγχος και αδειοδότηση από τις Δ/νσεις Υδάτων των αποκεντρωμένων Διοικήσεων καλύπτουν πλήρως και την περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι περιττή και άκρως γραφειοκρατική.

γ) Οι δύο αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντική και χρήσης νερού) σε μελετητικό επίπεδο επιβαρύνουν την αγροτική τάξη με ένα ποσό περίπου 1.000 € για κάθε υδροληψία, το οποίο στην περίοδο που διανύει η χώρα μας είναι δυσβάστακτο για τον κάθε αγρότη.

δ) σε κάποιες περιπτώσεις διευθέτησης εκκρεμοτήτων (νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, ενεργειακός έλεγχος κτιρίων) έχει θεσπιστεί καθορισμένη αμοιβή μελέτης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας αποφασίζει και ζητά:

 1. Την άμεση έκδοση της ΚΥΑ για την αδειοδότηση υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού.

 2. Την κατά το δυνατό απλούστευση των διαδικασιών που αφορά την άδεια χρήσης που περιγράφονται στην ΚΥΑ, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, χωρία να απαιτείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

 3. Τη θέσπιση καθορισμένης αμοιβής μελετητή στα #150 €# ανά υδροληψία κατ’ αναλογία άλλων προτάσεων όπως προαναφέραμε.2.ΘΕΜΑ: Πετρέλαιο θέρμανσης

Η συνεχής άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (η τιμή του κυμαίνεται 0,82 με 0,85 € ανά λίτρο σήμερα) αποτελεί μεγάλο πλήγμα στη διαβίωση των ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού της χώρας μας. Άνεργοι, συνταξιούχοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και μισθωτοί, οι οποίοι δοκιμάζονται σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών τους, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικογενειακά τους έξοδα, τις σπουδές των παιδιών τους και άλλες υποχρεώσεις. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται συνεχώς και οι συνέπειες των αντιδράσεων θα είναι απρόβλεπτες.

Η Δυτική Μακεδονία με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, αλλά και με τη μεγάλη σε διάρκεια περίοδο του χειμώνα, βιώνει εντονότερα, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα τις αρνητικές συνέπειες από τη συνεχή αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Το ζήτημα αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τη θέρμανση των νοικοκυριών, αλλά και τις κάθε είδους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και θα πρέπει να ζεστάνουν τον επαγγελματικό τους χώρο, επιβαρύνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, γεγονός που δυσκολεύει τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητά τους.

Θα πρέπει λοιπόν το Περιφερειακό μας Συμβούλιο να αναδείξει το πρόβλημα, να πάρει ξεκάθαρη θέση την οποία και να κοινοποιήσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, στα γραφεία των αρμόδιων Υπουργών καθώς και των τοπικών Βουλευτών.Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Φεβρουάριος, 2011, 8:49 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr