Βουλή – Νέα ερώτηση από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για την γουνοποιία

Δ.Τ – ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την μονομερή απόρριψη από την Διαχειριστική Αρχή των συμφωνηθέντων για την γουνοποιία στην Δυτική Μακεδονία»   

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, μέσω επιστολής διαμαρτυρίας μέμφονται την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Διαχειριστική Αρχή) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Δυτικής Μακεδονίας για απροειδοποίητη μονομερή απόρριψη των συμφωνηθέντων και για δημιουργία προσκομμάτων και καθυστερήσεων επί ενός θέματος άμεσης προτεραιότητας για τον κλάδο της γούνας αλλά και των εργαζόμενων σε αυτόν.
Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, προηγήθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ενημέρωση από την Διαχειριστική Αρχή προς τους εμπλεκομένους φορείς πως καταρτίστηκε εκ νέου Σχέδιο Οδηγού υλοποίησης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Απασχόλησης και πως κατόπιν τεχνικής συνάντησης της Διαχειριστικής Αρχής με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα αποσταλεί το τελικό κείμενο του νέου Οδηγού.
Όπως υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι φορείς, ουσιαστικά με αιφνιδιαστική μονομερή ενέργεια της η Διαχειριστική Αρχή αναιρεί και καταργεί το ήδη συμφωνηθέν επιχειρηματικό σχέδιο για τον τομέα της γουνοποιίας και υλοποιεί νέο με διαφορετικό προσανατολισμό. 
Επίσης οι διαμαρτυρόμενοι φορείς ισχυρίζονται πως η αλλαγή και η μετάταξη του εργασιακού  προγράμματος σε διαφορετικό άξονα από αυτόν που αρχικά είχε συμφωνηθεί καθιστά το πρόγραμμα ουσιαστικά ανενεργό και ανεφάρμοστο.
Οι ως άνω φορείς, μέσω της επιστολής τους δημοσιοποιούν τις ακόλουθες θέσεις τους:
1) Το εργασιακό πρόγραμμα είναι άμεσης  προτεραιότητας σε σχέση με τις συνολικές δράσεις του κατατεθειμένου  επιχειρηματικού σχεδίου.
2) Καθίσταται άμεση η ανάγκη της εξειδίκευσης του προγράμματος προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων και αιρεσιμοτήτων, με την χρήση της τεχνικής βοήθειας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος από το μητρώο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ώστε να υπάρξει εξωτερική εξειδικευμένη βοήθεια και εξοικονόμηση χρόνου.
3) Για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους  του κονδυλίου από τον κλάδο της γούνας δεν τίθεται ζήτημα διότι:
α) ο κλάδος της γούνας είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κλάδος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και η στόχευση του προγράμματος δεν είναι μόνο η καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και η πιστοποίηση των εργαζομένων του κλάδου η οποία θα δώσει προστιθέμενη αξία στον κλάδο  αλλά και τις βάσεις για την υλοποίηση του υπολοίπου επιχειρηματικού σχεδίου.
β) δεν υπάρχουν άλλοι κλάδοι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι να πληρούν τις ποσοτικές, ουσιαστικές προϋποθέσεις και την ετοιμότητα για την υλοποίηση παρομοίου προγράμματος
γ) επίκειται αναμόρφωση του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 (Ε.Σ.Π.Α.) με την δυνατότητα να μεταφερθούν κονδύλια για την συγκεκριμένη δράση για άλλους κλάδους.
4) Σχετικά με το θέμα της πρόσκλησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, του Επιμελητήριου και του Εργατικού Κέντρου ώστε να αναλάβουν να εκτελέσουν το έργο με αυτεπιστασία, υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις στο Υπουργείο Οικονομίας, χωρίς να απαιτείται Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης.
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Για ποιους λόγους, εντελώς απροειδοποίητα και μονομερώς, καταρτίσθηκε εκ νέου Σχέδιο Οδηγού υλοποίησης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Απασχόλησης, αγνοώντας τα ήδη συμφωνηθέντα; 
Θα αναθεωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο την στάση του, ερχόμενο σε διάλογο και συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της γουνοποιίας; 

Αθήνα, 31/05/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Σαχινίδης
Βουλευτής Πέλλας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Ιούνιος, 2017, 5:58 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΓΟΥΝΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr