Στο σφυρί καταθέσεις και ακίνητα «Δαγκάνα» με διαδικασίες- εξπρές για 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου

09:19 – Φοροκυνηγητό με κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τέλος της ανοχής σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε χθες στις Εφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπουν διαδικασίες- εξπρές για κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων και πλειστηριασμούς για κάθε έναν από τους 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 32 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες απαλλάσσονται από τον βραχνά της προσωποκράτησης- η οποία καταργείται για χρέη προς το Δημόσιο- και έχουν τη δυνατότητα αφενός να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έως το τέλος Μαΐου, κερδίζοντας διαγραφή έως και του 80% των προσαυξήσεων ή να ζητήσουν διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής μέχρι και σε 48 δόσεις. Παράλληλα για πρώτη φορά μπορούν να κερδίσουν πεντάμηνη αναστολή καταβολής οφειλών σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας. Αν δεν κάνουν τίποτα απ΄ όλα αυτά, σύντομα η Εφορία θα τους χτυπήσει την πόρτα απειλώντας με δέσμευση καταθέσεων και κατάσχεση ακινήτων, πλην πρώτης κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι- όπως επισημαίνουν εφοριακοί- οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η ατιμωρησία να θρέφει το χάος των ληξιπρόθεσμων χρεών, στερώντας πολύτιμους πόρους από το Δημόσιο σε μία ιδιαιτέρως καθοριστική συγκυρία.

Πλειστηριασμοί


Εφόσον η Εφορία προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου του οφειλέτη, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει με τον νόμο την υποχρέωση να βγάλει το ακίνητο στο σφυρί μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Στο διάστημα αυτό εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού και ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Οι κοι νοποιήσεις, οι τοιχοκολλήσεις και οι δημοσιεύσεις ενεργούνται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Αν ο πλειστηριασμός δεν γίνει τελικά τη μέρα που έχει οριστεί, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί να γίνει ο πλειστηριασμός.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους μόνο αν το ακίνητο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης. Δεν είναι όμως η μοναδική προϋπόθεση. Η αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να απέχει πολύ από το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 για το ζευγάρι, με προσαυξήσεις για κάθε παιδί). Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, τόσο κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα. Με νέα διάταξη εισάγεται απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων από το Δημόσιο σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τα προγράμματα πλειστηριασμού που εκδίδονται βάσει προγενέστερων της δημοσίευσης του νόμου αυτού κατασχέσεων.

Καταθέσεις


Τέλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις κατασχέσεις καταθέσεων βάζει ο νέος φορολογικός νόμος. Από δω και πέρα- ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από τις 23 Απριλίουτο Δημόσιο θα μπορεί με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο να εφαρμόζει το μέτρο της κατάσχεσης «εις χείρας πιστωτικού ιδρύματος», για περισσότερους του ενός οφειλέτες του Δημοσίου. Στο κατασχετήριο έγγραφο αυτό επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά, πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της. Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται οι πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις του νόμου περί ειδικών διατάξεων ανωνύμων εταιρειών, που ορίζει ότι η κατάσχεση στα χέρια τρίτου επιτρέπεται μόνο στο κατάστημα ή υποκατάστημα, όπου υπάρχει η κατάθεση ή άλλη οφειλή προς τον καθ΄ ου η κατάσχεση.

Η τράπεζα από την πλευρά της υποχρεώνεται σε κοινή δήλωση για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και 1 ημέρας έπειτα από αυτήν, άλλως θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ δήλωση.

Χωρίς άλλη διαδικασία, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδίδουν τα κατασχεθέντα στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση, μέσα σε δέκα μέρες, χωρίς την εμπλοκή δικαστικών αρχών όπως απαιτούνταν μέχρι πρόσφατα. Μάλιστα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για τη διαδικασία αυτή δεν καταβάλλονται έξοδα στα πιστωτικά ιδρύματα.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Μπορούν να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό ακινήτου τους μόνο αν αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία τους

TA NEA

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Μάιος, 2010, 9:20 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Στο σφυρί καταθέσεις και ακίνητα «Δαγκάνα» με διαδικασίες- εξπρές για 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου”

 1. ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ.

  METΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΑΣ, ΛΕΜΕ !

  1ΟΝ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

  2ΟΝ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΒΕΙ ΑΚΑΡΠΟΣ- ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ.ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΦΟΡΟ. ΕΦ΄ΟΣΟΟΝ ΑΠΟΒΕΙ ΑΚΑΡΠΟΣ, Ο ΕΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΓΑΛΕΙ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ !!!!

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr