Ρεβέκκα Πιτσίκα ” Το μητρώο της Ν.Δ είναι ακόμη ανοιχτό, πάμε σε σοβαρή ανανέωση απόφαση του προέδρου οι τελικές λίστες ”

Για την εξέλιξη της διαδικασίας του Μητρώου Στελεχών, μιλά στο «Π» η διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΝΔ και υπεύθυνη του πρότζεκτ, κα Ρεβέκκα Πιτσίκα, ενώ παράλληλα εξηγεί τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνονται οι υποψήφιοι. Ακόμα, η κα Πιτσίκα τονίζει πως το «στοίχημα» είναι η ανανέωση του κόμματος μέσα από μια δομημένη και σοβαρή διαδικασία, όπου η αξιολόγηση είναι θεμελιώδης έννοια.

 

Σε τι φάση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ; Πείτε μου περίπου πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί και πόσα άτομα έχουν περάσει από συνεντεύξεις; Γιατί, μαθαίνουμε, ότι η επόμενη «φουρνιά» με 50 στελέχη έχει αποκρυσταλλωθεί.

Οι αιτήσεις ήταν περίπου 3.000 και έγιναν περί τις 1.200 ώρες συνεντεύξεων, ενώ υπάρχουν πάνω από 10 ομάδες αξιολογητών. Οι συνεντεύξεις είναι σε τρία στάδια. Δεν σημαίνει, όμως, ότι καθένας που βάζει το βιογραφικό του στο Μητρώο θα περάσει από συνέντευξη. Με βάση την πληρότητα της αίτησης, αλλά και τις προτεραιότητες της ΝΔ, αποφασίζεται αν θα πάει σε μια ομάδα εργασίας των τομέων κοινοβουλευτικού έργου ή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ή αν θα περάσει από συνέντευξη. Κάθε βιογραφικό το κοιτάμε ξεχωριστά και αποφασίζονται τα επόμενα βήματα.

Πέρα από τα στελέχη που έχετε αποφασίσει, μετά την εξέταση των αιτήσεών τους, ότι θα πάνε στους τομείς του κόμματος, τα στελέχη που περνούν από συνεντεύξεις πώς αξιοποιούνται την επόμενη μέρα; Για παράδειγμα, έχετε αποφασίσει κάποια ποσόστωση στα ψηφοδέλτια ή ότι κάποιοι θα αξιοποιηθούν ως τεχνοκράτες στη διοίκηση;

Υπάρχουν ορισμένα ονόματα που ανακοινώθηκαν, αλλά αυτά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μέρος όσων έχουν περάσει από συνέντευξη και αξιοποιούνται με κάποιον τρόπο. Από το Μητρώο περιμένουμε τρεις κατηγορίες στελεχών: κάποιοι θέλουν να πολιτευθούν, κάποιοι να αξιοποιηθούν την επόμενη μέρα και κάποιοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής με τη συμμετοχή τους στους τομείς. Μπορεί κάποιος να θέλει μόνο το ένα ή και τα τρία και, από την άλλη, μπορεί κι εμείς να τον αξιολογούμε ως κατάλληλο για το ένα ή και για τα τρία.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε «κλειδωμένο». Επειδή οι συνεντεύξεις και η αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη, η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους είναι συνεχής. Τη στιγμή που θα υπάρξει ανάγκη, θα αποφασίσουμε με βάση τα αποτελέσματα όλης της περιόδου. Μπορεί κάποιος να περάσει μια συνέντευξη και να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί, για παράδειγμα, να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο, στην πορεία όμως μέσα από τη συμμετοχή του και τη δραστηριότητά του να δούμε ότι δεν κάνει. Αυτό είναι και το νόημα του να ενεργήσουμε έγκαιρα και όχι τελευταία στιγμή.

Άρα, πέρα από την πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του τι κάνει κάποιος που έχει περάσει από τη διαδικασία…

Ακριβώς. Και επίσης αξιολογούμε το ίδιο και τα στελέχη που δεν έχουν περάσει από συνέντευξη και είναι στους τομείς.

Συνεπώς, η παρουσία στο Μητρώο και η ολοκλήρωση κάποιων βημάτων αξιολόγησης δεν σημαίνουν νομοτελειακά ότι είναι κάποιος στο ψηφοδέλτιο.

Όχι! Αυτό είναι απόφαση του προέδρου, που θα παρθεί όταν θα έχουμε εκλογές. Σημαίνει, όμως, μια ευκαιρία να διεκδικήσει κάποιος μία θέση στα ψηφοδέλτια. Όπως έχει την ευκαιρία να είναι και στην επόμενη μέρα, σε μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Πώς διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή το χρονοδιάγραμμα; Έχετε θέσει μια καταληκτική ημερομηνία;

Έχουμε εξετάσει πάνω από τις μισές αιτήσεις. Το Μητρώο είναι ακόμα ανοιχτό και η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Όσο έχουμε αιτήσεις, θα συνεχίζουμε.

Αρκετοί ρωτούν ποια είναι τα κριτήρια, με βάση τα οποία ένας άνθρωπος επιλέγεται και καταλήγει να δει το όνομά του στις εφημερίδες; Πώς αποφασίζετε ότι κάποιος είναι χρήσιμος;

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία: οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ανακοινώσει επτά θεμελιώδεις δεξιότητες: ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία. Αυτά βλέπουν οι αξιολογητές και, ανάλογα και με τις επιδιώξεις του αιτούντος, δίνεται ειδική βαρύτητα σε επιμέρους δεξιότητες. Και αυτές οι δεξιότητες είναι πολύ σαφώς προσδιορισμένες.

Επειδή συζητούσαμε γι’ αυτήν τη συνεχή παρακολούθηση στα πρόσωπα του Μητρώου, υπάρχει ένας προβληματισμός ότι κάποιος που θα περάσει από τη διαδικασία, μπορεί να αισθανθεί υπερβολική αυτοπεποίθηση. Οι τάσεις παραγοντισμού θα ήταν ένας ανασχετικός παράγοντας στη μετέπειτα αξιολόγηση που κάνετε;

Ο τρόπος που θα χειριστεί ο καθένας τις ισορροπίες δείχνει και τον βαθμό των δεξιοτήτων που επιδεικνύει σε διάφορες καταστάσεις. Εμείς ζητάμε και από τους τομεάρχες, σε μια τακτική βάση, αξιολόγηση, ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια και με μια εξαιρετική απλή κλίμακα.

Αυτό που επίσης ακούω από ορισμένα έμπειρα στελέχη του κόμματος είναι ότι ίσως το Μητρώο λειτουργήσει ως όχημα επιβολής «προεδρικών» στελεχών από το παράθυρο. Πώς το απαντάτε αυτό;

Ο πρόεδρος ουδέποτε έχει παρέμβει υπέρ κάποιου υποψηφίου. Αντίστοιχα, είναι και αρκετά στελέχη που θα μπορούσαν να του είχαν μιλήσει, αλλά δεν το έκαναν και προτίμησαν να περάσουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Από τον πρόεδρο δεν έχω πάρει ποτέ κάποια «γραμμή» και αυτό είναι προς τιμήν του, διότι δείχνει ότι σέβεται τη διαδικασία. Και, για να μη γελιόμαστε: το Μητρώο είναι αναγκαιότητα. Στις εκλογές του 2015, πολλοί υποψήφιοι δέχθηκαν τηλεφωνήματα της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, επειδή δεν υπήρχε κόσμος. Ένα κόμμα εξουσίας δεν είχε άτομα να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια, για πολλούς λόγους.

Τώρα που προφανώς φαίνεται ότι η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την αυτοδυναμία, το σημαντικό δεν είναι να μπει απλά όποιος θέλει, αλλά να μπει με μια σοβαρή και δομημένη διαδικασία. Αντίστοιχα, δεν υπήρχαν ποτέ στελέχη από την αγορά σε τόσο μεγάλη έκταση στη ΝΔ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πετάς τους παλιούς, γιατί και αυτούς τους χρειάζεσαι. Έχουν την εμπειρία της Δημόσιας Διοίκησης, των ισορροπιών και της δικτύωσης, δεξιότητες που επίσης χρειάζεσαι. Όμως, χρειαζόμαστε τη συνύπαρξη των εμπειρότερων με το «νέο αίμα». Δεν κατεβάζουμε ρολά, θέλουμε την ανανέωση!

 

Θέτω μια τελευταία παράμετρο: Επειδή στην κοσμοθεωρία του Κυριάκου Μητσοτάκη η αξιολόγηση είναι κεντρική, προτίθεστε να αξιοποιήσετε με αυτά τα εργαλεία και τα νυν στελέχη της ΝΔ, π.χ. πολιτευτές ή μέλη της Πολιτικής Επιτροπής;

Μέλη της ΠΕ έχουν κάνει αίτηση στο Μητρώο, προς τιμήν τους. Δεν θα ανακοινωθούν στα ονόματα που προκύπτουν, αλλά το έκαναν γιατί πραγματικά θέλουν να γίνουν καλύτεροι. Τους ενδιαφέρει το «feedback». Τώρα, οι μοναδικοί που έχουν εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια είναι οι νυν βουλευτές. Για όλους τους υπόλοιπους, η απόφαση εναπόκειται στην αξιολόγηση του προέδρου. Κρατήστε, πάντως, ότι πολλά υφιστάμενα στελέχη της ΝΔ έχουν μπει στο Μητρώο και θέλουν να περάσουν από τη διαδικασία.

Ρεβέκκα Πιτσίκα

Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΝΔ, υπεύθυνη του Μητρώου Στελεχών

Δημοσιεύθηκε στο Παρασκήνιο του Σαββάτου 8/7

στον Γιώργο Ευγενίδη, g_evgenidis@yahoo.gr
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Ιούλιος, 2017, 2:42 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση


Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr