Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Οι δανειολήπτες θα καταθέτουν αιτήσεις και θα δηλώνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να πετύχουν ρυθμίσεις, δόσεις ή και «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Σε λειτουργία ετοιμάζεται να τεθεί από τις 3 Αυγούστου ο εξωδικαστικός μηχανισμός και σήμερα αναμένεται να γίνει και επίσημα η πρώτη παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα καταθέτουν αιτήσεις και θα δηλώνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να πετύχουν ρυθμίσεις, δόσεις ή και «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε επιτελική σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
 
​Οι εμπλεκόμενοι θεωρούν βέβαιο ότι στην αρχή θα ανακύψουν πολλά λάθη μέχρι να υπάρξει εξοικείωση του κόσμου με την ηλεκτρονική εφαρμογή, ​αλλά ​στην κυβέρνηση​ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου σαν δοκιμαστική περίοδο. «Η έλλειψη εξοικείωσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε ​ελλείψεις στοιχείων ​στους φακέλ​ους που θα υποβληθούν, με συνέπεια να απαιτηθεί στη συνέχεια να συμπληρωθούν» ανέφεραν τραπεζικά στελέχη.
  
Επιφυλάξεις εκφράζουν τραπεζικοί παράγοντες και ​για το ​εάν και κατά πόσον θα συμπληρωθεί κατάλληλα το νομοθετικό πλαίσιο, προσφέροντας δικαστική προστασία ​στους δημόσιους λειτουργούς και τραπεζικά στελέχη​ που θα εγκρίνουν διαγραφές ή ελαφρύνσεις χρέους. «Μένει να φανεί στην πράξη» τονίζει στέλεχος της αγοράς, ​αφήνοντας αμφιβολί​ες ​εαν ​νέο σύστημα ​θα μπορεί να «περπατήσει», υπό τον φόβο διώξεων αν μένουν υπόνοιες πως ευνοήθηκε ο οφειλέτης, αντί της τράπεζας ή της εφορίας.
 
Ερωτηματικά προκαλεί και η άτυπη σύσταση «συντονιστικού οργάνου» από τις ίδιες τις τράπεζες, για την οποία μιλούσαν στελέχη των τραπεζών, προκειμένου να επιδεικνύουν ομοιόμορφη στάση όταν ο οφειλέτης χρωστά σε περισσότερες από μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από το υπουργείο Οικονομίας, άμεσα αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 400.000 αιτήσεις οφειλετών, εκ των οποίων οι 150.000 θα αφορούν σε χρέη από δάνεια προς τις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 σε χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Ιούλιος, 2017, 9:02 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr