Από νοσοκοµεία και κέντρα υγείας τα φάρµακα για τη νέα γρίπη

Αντιιικά φάρµακα θα µπορούν να προµηθεύονται οι πολίτες από τα νοσοκοµεία και τα κέντρα υγείας µε απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς τα φαρµακεία παραµένουν κλειστά λόγω των κινητοποιήσεων τωνφαρµακοποιών ενώ η νέα γρίπη βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης.

Στο µεταξύ τα θύµατα της γρίπης αυξάνονται καθηµερινά – σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία ακόµη τέσσερις άνθρωποι έχασαντη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Μοιραία, ο κατάλο γος των νεκρώνµετρά τουλάχιστον 33 ανθρώπους που µολύνθηκαν από τον ιό Η1Ν1 και εµφάνισαν βαριά συµπτωµατολογία.

Επιπλέον, από την αρχή του χρόνου έως και σήµερα περισσότεροι από 131 ασθενείς εισήχθησαν σε µονάδες εντατικής θεραπείας. Ο αντίστοιχος αριθµός πέρυσι (Αύγουστος 2009 – Μάρτιος 2010) έφτασε τους 291, γεγονός που δείχνει τονταχύ – πλην όµως αναµενόµενο, σύµφωνα µε τους ειδικούς– επιπολασµό της νόσου στη χώρα µας.

Στη συντριπτική πλειονότητα οι ασθενείς – µεεπιβεβαιωµένη εργαστηριακά γρίπη Α (Η1Ν1) – που απεβίωσαν, παρουσίασαν επιπλοκές στο αναπνευστικό, µε τους λοιµωξιολόγους να επιµένουν πως ευάλωτοι στη νέα γρίπηείναι και οι νέοι και υγιείς.

Αλλωστε και βάσει των δεδοµένων της επιδηµιολογικής επιτήρησης, ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διαπιστώνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης έχει αυξηθεί, ενώ υπογραµµίζουν πως αναµένεται έξαρση τις επόµενες εβδοµάδες – γεγονός που υπογραµµίζει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στο πλαίσιο αυτό και δεδοµένου πως η αντιιική θεραπεία πρέπει νααρχίζει το ταχύτερο δυνατόν γιατην αντιµετώπιση τωνσυµπτωµάτων της γρίπης – όταν αυτά είναι βαριά – και απαραίτητη για την προφύλαξη εκείνων των πολιτών µε χρόνια νοσήµατα που νοσούν από τη γρίπη Η1Ν1 και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, τουπουργείο Υγείας αποφάσισε τη δωρεάν χορήγηση αυτών των σκευασµάτων από τα κέντρα υγείας και τα νοσοκοµεία της χώρας.

Σηµειώνεται πως η απόφαση αυτή ελήφθη µετά την ανακοίνωσητου Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου, σύµφωνα µετην οποία τα φαρµακεία της χώρας θα παραµείνουν κλειδωµένα τουλάχιστον έως την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Συνεπώς, παρ’ ότι οι πολίτεςµπορούν να προµηθευτούν αντιιική αγω γή µε απλή συνταγή γιατρού, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή µε αποτέλεσµα να κριθεί αναγκαία η λήψη έκτακτων µέτρων.

Οι λοιµωξιολόγοι από τηνπλευρά τους τονίζουν ότιη γρίπη µπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά γιαόσους ανήκουν στις οµάδες υψηλούκινδύνου. Ωστόσο, ένα µικρό ποσοστό υγιών ανθρώπων µπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Ετσι, τα κύρια προληπτικά µέτρα που συστήνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιµετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι κατ’ αρχάς ο εµβολιασµός µε προτεραιότητα στις ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, όπως υπογραµµίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «ακόµα και τώρα δεν είναι αργά για τον εµβολιασµό». Παράλληλα, ιδιαίτερα σηµαντικό µέτρο κρίνεται η τήρηση των µέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών (όπως είναι το συχνό πλύσιµο των χεριών και η αποφυγή επαφής τους µε το στόµα και τη µύτη).

Σε ό,τι αφορά την αντιιική αγωγή, οι λοιµωξιολόγοι υπενθυµίζουν στους γιατρούς ότι θα πρέπει να αρχίζει το ταχύτερο δυνατόν χωρίς να προηγείται απαραίτηταεργαστηριακή επιβεβαίωση.

Σηµειώνεται πως σήµερα έχει προγραµµατιστεί συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου µε τους αρµόδιους φορείςγια την εποχική γρίπη.

Τουλάχιστον έως την Τετάρτη θα µείνουν κλειδωµένα τα φαρµακεία της χώρας

Κρίσιµο τεστ για την ενιαία φροντίδα υγείας

η ΕΠΊΣΗΜΗ πρόβα της ενιαίας πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας ξεκινάει σήµερα: έτσι οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ µπορούν να απευθύνονται σε συµβεβληµένους ιδιώτες γιατρούς µε το Ταµείο του∆ηµοσίου (ΟΠΑ∆) και του Οργανισµού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ). Η λίστα µε τα στοιχεία των γιατρών έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr). Οι γιατροί για κάθε επίσκεψη θαλαµβάνουν 20 ευρώ από το ΙΚΑ. Ωστόσο,η ανυποχώρητη στάσητωνσυναρµόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας για τη λήψη έκτακτων µέτρων µετά τις πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιείς των γιατρών του ΙΚΑ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πανιατρική απεργία από σήµερα έως και την Πέµπτη κήρυξαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά για τουςγιατρούς των νοσοκοµείων, των ιδιωτικών ιατρείων και των ασφαλιστικών ταµείων. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής απειλεί µε πειθαρχικές διαδικασίες εκείνα τα µέλη που δεν θα τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία.

Αντίθετα, οι γιατροί καλούν τους ασθενείς να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς στον χώρο κατάληψης του υπουργείου Υγείας για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιµότητες», δεδοµένου πως το πολυνοµοσχέδιο δεν θίγει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, επιµένοντας πως είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά όχι στην απόσυρση του νοµοσχεδίου.TANEA

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Φεβρουάριος, 2011, 11:37 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr