» Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς με την Ιερά Μητρόπολη. Μιλούν για ανεπίτρεπτες ανακοινώσεις της εκκλησίας για αναφορές σε εμφύλιο πόλεμο με αφορμή την Παναγία της Γράμμουστας

ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς :

για τα δημοσιεύματα που συνοδεύουν τα θυρανοίξια της Παναγίας της Γράμμουστας”

Τα θυρανοίξια του ναού της Παναγίας της Γράμμουστας, συνοδεύτηκαν από ανεπίτρεπτες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, που αναφέρονταν στον εμφύλιο πόλεμο, με όρους που θυμίζουν τη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Τα πολιτικά στερεότυπα της δεκαετίας του ’50, δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα του σήμερα, παρά μόνο, αναπαράγουν το διχαστικό μίσος του εμφυλίου. Θυμίζουμε ότι επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους, ήδη από το 1989, είναι η εθνική συμφιλίωση και η απαγόρευση χρήσης όρων όπως «συμμορίτες» και «συμμοριτοπόλεμος» σε επίσημα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής ιδρύθηκε το πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Θεωρούμε ότι, ο ρόλος της εκκλησίας πρέπει να είναι καθαρά ενωτικός και όχι διχαστικός.

Θεωρούμε πλέον, ότι ο ελληνικός λαός στέκεται με κριτικό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ‘40. Στόχος μας, θα πρέπει να είναι η κατανόηση αυτής της τραυματικής περιόδου. Η χρήση ανιστόρητων και μεροληπτικών πληροφοριών το μόνο που καταφέρνουν, είναι να καλλιεργούν διχαστικό μίσος και να ενισχύουν ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Στη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα και ο λαός μας, πρέπει να βρούμε τα σημεία εκείνα που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.

 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 • Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου με ανακοίνωση εκείνη την ημέρα τόνιζε » Με λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια του Ναού της Παναγίας στο Γράμμο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.Σεραφείμ παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή » δημοσιοποιώντας και φωτογραφίες και σήμερα η νομαρχιακή της οργάνωση στην Καστοριάς προχωρά σε μεγάλη επίθεση προς την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Αύγουστος, 2017, 4:56 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “» Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς με την Ιερά Μητρόπολη. Μιλούν για ανεπίτρεπτες ανακοινώσεις της εκκλησίας για αναφορές σε εμφύλιο πόλεμο με αφορμή την Παναγία της Γράμμουστας”

 1. Προς διαχειριστή του site .

  Δεν θα είχα αντίρρηση,αν το παρόν σχόλιο το αναρτούσατε σε ξεχωριστή αυτοτελη ανάρτηση, με τίτλο : Ο Φώτης Κουκουφίκας σχολιάζει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τα θυρανοίξια της Παναγίας Γράμουστας . Ευχαριστώ .

 2. Το » κριτικό πνεύμα »

  Γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ : » Θεωρούμε πλέον, ότι ο Ελληνικός λαός στέκεται με κριτικό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις ,απέναντι στα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ’40 »

  Νομίζω , ότι αυτό το » κριτικό πνεύμα » επιβάλλει να αναρωτηθεί κανείς :

  Α) Ποιες είναι οι » ανιστόρητες και μεροληπτικές πληροφορίες » – κατά ΣΥΡΙΖΑ – ,που αναφέρει η ανακοίνωση της Εκκλησίας ;

  Τι λέει η Εκκλησία ; Ότι » ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός αρχηγείο ,κολαστήριο και φυλακές . Μαρτυρούνται δε δεκάδες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων ,εντός και εκτός του Ιερού Ναού » .

  Τι από τα παρα πάνω – της Εκκλησίας – είναι » ανιστόρητα και μεροληπτικά » ; Δηλαδή οι αντάρτες ( ο Δ.Σ ) δεν φυλάκιζε ,δεν βασάνιζε , δεν εκτελούσε – για όσους έκρινε – τους πολιτικούς του αντιπάλους ;
  Μήπως δεν έκαναν το ίδιο και οι αντίπαλοί του :ο εθνικός στρατός ;

  Το λάθος της Εκκλησίας ,νομίζω, είναι καθαρά λεκτικό : Δηλαδή εκεί που λέει » αθώων ανθρώπων » ,έπρεπε να πει » πολιτικών αντιπάλων » και Δ.Σ αντί » ανταρτών » ή εμφύλιος αντί » συμμοριτοπόλεμος » .

  Όμως η πραγματικότητα ,η καταστροφή του Ναού δηλαδή και το αδελφικό αίμα που χύθηκε σ’αυτόν δεν αλλάζει ,όποιο λεξιλόγιο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς .

  Β) Το » κριτικό πνεύμα » ,νομίζω , επιβάλλει ξανά να αναρωτηθεί κανείς : Αφού στην πραγματικότητα συνέβησαν όσα συνέβησαν στο Ναό ,γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα θεωρεί » ανιστόρητα και μεροληπτικά ; πού το πάει ;

  Ποιος καλλιεργεί περισσότερο » διχαστικό μίσος » ,αυτός που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα ,ή αυτός που τα πραγματικά γεγονότα τα παρουσιάζει σαν » ανιστόρητα και μεροληπτικά » ;

  Ποιος » ενισχύει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά » , αυτός που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα ,ή αυτός που τα πραγματικά γεγονότα τα παρουσιάζει σαν » ανιστόρητα και μεροληπτικά ‘ ;

  Και με τα αριστερά ή γνήσια αριστερά ; αντανακλαστικά , αυτά που οργανώνουν γιορτές μνήμης το καλοκαίρι στο Γράμμο , και στήνουν μνημεία στο ύψωμα » Χάρος » και αλλού , τι γίνεται ;
  Τα αποδοκιμάζουμε ; ή τα βαφτίζουμε » Δημοκρατικά » αντανακλαστικά και τρέχουμε να δούμε το καινούργιο ντοκιμαντέρ : » Τι κι αν νικηθήκαμε στο Γράμμο ,εμείς θα νικήσουμε ! «……….

  Παιδιά δεν γίνεται . Δεν γίνεται με τίποτε !

  Άμα θέλουμε πραγματική συμφιλίωση,νομίζω , πρέπει να πάρουμε ένα σφουγγάρι και να σβήσουμε τα πάντα όλα στον πίνακα του εμφυλίου · και να κρατάμε ίσες αποστάσεις και από Αριστερά και από Δεξιά στο ζήτημα αυτό .

  Δεν ξέρω πώς βλέπετε τους Σύρους πρόσφυγες ;
  Προσωπικά , πέρα απ’ την ανθρώπινη συμπόνια κατά το αριστοτελικό : » ου τον τρόπον, αλλά τον άνθρωπο ηλέησα » , αισθάνομαι και μια περιφρόνηση απέναντί τους .
  Περιφρόνηση γιατί είναι τόσο ανώριμοι πολιτικά , τόσο πολιτικά νήπια ,ώστε υπέκυψαν σε έναν ξενοκίνητο εμφύλιο ,και προτιμούν να σέρνονται προσφυγικά ναυάγια στα πέρατα του κόσμου ,παρά να συνεννοηθούν ,να τα βρούν αναμεταξύ τους και να μείνουν στον τόπο τους .

  Ίσως ,κάπως έτσι ,να είδε και τον ελληνικό εμφύλιο ο Arnold Toynbee , όταν έγραφε : » Ο εμφύλιος της Ελλάδας ήταν μια θερμή συνέχεια του ψυχρού πολέμου , ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση , με Έλληνες αντιπροσώπους » !

  Είμασταν » καλοί » αντιπρόσωποι !…….

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr