Σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ηλιακής ενέργειας

Ηλιακοί συλλέκτες στο διάστημα: Ορισμένες από τις πρώτες χρήσεις της ηλιακής τεχνολογίας ήταν στην πραγματικότητα στο εξωτερικό χώρο όπου η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία δορυφόρων.Το 1958, ο δορυφόρος Vanguard I χρησιμοποίησε ένα μικροσκοπικό πάνελ ενός watt για να τροφοδοτήσει τα ραδιόφωνα του. Αργότερα εκείνο το έτος οι Vanguard II, Explorer III και Sputnik-3 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα πάντα με φωτοβολταϊκή τεχνολογία. Το 1964, η NASA ήταν υπεύθυνη για την εκτόξευση του πρώτου διαστημικού σκάφους Nimbus, ενός δορυφόρου ικανού να τρέξει εξ ολοκλήρου σε μια ηλιακή συστοιχία 470 watt. Το 1966, η NASA εγκαινίασε το πρώτο Ορντικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο στον κόσμο, το οποίο τροφοδοτούνταν από μια συστοιχία ενός κιλοβάτ.

Η πρώτη ηλιακή κατοικία: Το 1973, το Πανεπιστήμιο του Delaware ήταν υπεύθυνο για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού κτιρίου, το οποίο ονομαζόταν «Solar One«. Το σύστημα έτρεχε με μια υβριδική παροχή ηλιακής θερμικής και ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας. Ήταν επίσης η πρώτη περίπτωση κατασκευής ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών.

Επιτεύγματα στην αποτελεσματικότητα της ηλιακής μετατροπής: Από το 1957 έως το 1960, η Hoffman Electronics πραγματοποίησε μια σειρά καινοτομιών με φωτοβολταϊκή απόδοση, βελτιώνοντας την απόδοση από 8% σε 14%. Το επόμενο σημαντικό επίτευγμα ήταν το 1985, όταν το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας πέτυχε 20% απόδοση για τα κύτταρα πυριτίου. Το 1999, το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεργάστηκε με την SpectroLab Inc. για τη δημιουργία ηλιακού κυττάρου με απόδοση 33,3%. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας έσπασε αυτό το ρεκόρ και πάλι το 2016 όταν οι ερευνητές έφθασαν στο 34,5%. Παρατηρούμε ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, παρόλου που θα μπορούσε να πρωτοστατεί στις ανακαλύψεις σχετικά με την ηλιακή ενέργεια δεν είναι πουθενά, καθώς ο ήλιος σαφώς υπάρχει άπλετος αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα υλικοτεχνικά μέσα.

Αεροσκάφη που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια: Το 1981, ο Paul MacCready δημιούργησε το Solar Challenger, το πρώτο αεροσκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, και το πέταξε πέρα από το αγγλικό κανάλι, δηλαδή από τη Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η NASA έσπασε αυτό το ρεκόρ το 2001 όταν έφτασε τα 96.000 πόδια με τα μη-πυραυλικά αεροσκάφη. Το 2016, η Bertrand Piccard ολοκλήρωσε την πρώτη πτήση μηδενικών εκπομπών σε όλο τον κόσμο με το Solar Impulse 2, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό ηλιακό αεροσκάφος στον κόσμο σήμερα.

Κόστος του ηλιακού συστήματος με την πάροδο του χρόνου: Οι τιμές για τους ηλιακούς συλλέκτες μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών, η οποία έχει παράγει πάνω από ένα εκατομμύριο εγκαταστάσεις στην χώρα. Αρχικά οι τιμές ήταν εξωφρενικές αλλά πλέον το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά. Σκεφτείτε το εξής: από το 1980, οι τιμές των ηλιακών πάνελ μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10% κάθε έτος. Tο κόστος της ηλιακής ακτινοβολίας είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την αυξανόμενη δημοτικότητα του ηλιακού και τη νομιμότητα της ηλιακής ενέργειας ως αξιόπιστης πηγής ενέργειας στον σημερινό κόσμο.

Πηγή Πληροφοριών Ηλιοφάν Agelopoulos

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Νοέμβριος, 2017, 12:45 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr