Αιμοκάθαρση κατ’ οίκον

Η αιμοκάθαρση ή αιμοδιύλιση είναι μία διαδικασία που πραγματοποιεί την μετακίνηση των αποβλήτων προϊόντων του αίματος (π.χ.κρεατινίνη).Η μέθοδος της αιμοκάθαρσης είναι ζωτικής σημασίας για τους νεφροπαθείς που την χρειάζονται , εάν και συνήθως γίνεται σε νοσοκομειακούς χώρους και ειδικές κλινικές υπάρχουν φορές που ο ασθενής επιθυμεί να γίνεται κατ’οίκον .

Η αιμοδιυλήση κατ΄οίκον αποφασίζεται από τον νεφρολόγο (nefrologikoiatreio.gr) ο οποίος πρέπει να παρακολουθεί της εξέλιξη του ασθενούς σε συνολικό επίπεδο. Ένας εξειδικευμένος νοσηλευτής πρέπει να εκπαιδεύσει για τη διαδικασία. Ο ειδικός διατροφολόγος που ειδικεύεται στη νεφρολογία θα δημιουργήσει ένα ειδικό διαιτολόγιο και ο κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος θα βοηθήσει να ξεπεράσει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές αντιξοότητες. Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες υγείας θα κάνουν πραγματοποιήσιμη μια διαδικασία που παλαιότερα δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί.

Οι τύποι προγραμμάτων της αιμοκάθαρσης κατ΄οίκον, επιλέγετε από το νεφρολόγο σε συνεννόηση με το ασθενή ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία να ακολουθήσει ανάλογα τις ανάγκες τους, διαχωρίζονται σε :

  • Κλασσική αιμοκάθαρση στο σπίτι, η οποία εκτελείτε 3 ημέρες την εβδομάδα, συνήθως για 4 ώρες η κάθε συνέδρια.

  • Σύντομη αιμοκάθαρση στο σπίτι, που συμβαίνει 5 με 6 φορές την εβδομάδα , 2,5-3,5 ώρες την ημέρα.

  • Νυχτερινή κατ’ οίκον αιμοκάθαρση, που γίνεται ενώ ο ασθενής κοιμάται για 6-8 ώρες για 3 με 6 νύχτες την εβδομάδα.

Κριτήρια που πρέπει να πληρεί ο ασθενής

Ο ασθενής πρέπει να έχει απόλυτη συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες για να αποφασιστεί ότι μπορεί να εκτελέσει μια τόσο σημαντική θεραπεία στο σπίτι. Επίσης πρέπει να λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή και να είναι στη σωστή σωματική και ψυχική κατάσταση να τελέσει την φροντίδα του ή να έχει ένα άτομο ο οποίος μπορεί να την κάνει. Ακόμα να είναι απόλυτα σύμφωνος με το πλάνο της θεραπείας και να ήταν συνεπής χωρίς περαιτέρω επιπλοκές στο κέντρο αιμοκάθαρσης που έκανε προηγουμένως την θεραπεία του.

 

Προετοιμασία ασθενούς

Η εκπαίδευση του ασθενούς γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο νοσηλευτή ή κοινωνικό λειτουργό που θα επισκεφθεί το σπίτι σας και θα βεβαιωθεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όπως τον χώρο της αποθήκευσης υλικών και τις επεξεργασίας του νερού. Επιπρόσθετα θα ελεγχθεί η ποιότητα του νερού, μερικές φορές ίσως να χρειασθούν κάποιες μικρές αλλαγές στα υδραυλικά του σπιτιού σας. Ο φροντιστής υποχρεούται να συναντηθεί με τον νοσηλευτή ώστε να του δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, η σωστή εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, το υλικό, τις συνταγές και χρήσιμα τηλέφωνα που θα χρειασθεί ο ασθενής. Έπειτα θα υποδείξει το σωστή υγιεινή των χεριών, την κατάλληλη τοποθέτηση των βελονών στο χέρι ,πώς γίνεται η σωστή παρακολούθηση της αιμοκάθαρσης και πως να πράξει ο ασθενής ή ο φροντιστής σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει 3 με 5 εβδομάδες μέχρι που ο ασθενής και το άτομο που το επιβλέπει να νιώσουν ότι μπορεί να εκτελέσουν σωστά την διαδικασία και να έχουν λυθεί όλες οι απορίες τους. Το κέντρο της αιμοκάθαρσης θα στέλνει καθημερινά τον νοσηλευτή της εφημερίας αλλά και τεχνικό προσωπικό, ο εξειδικευμένος νοσηλευτής θα σας επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη του ασθενή. Η αιμοδιήλυση κατ’οίκον είναι μια θεραπεία που απαιτεί μεγάλη ευθύνη αλλά μπορεί να βελτιώσει τη μετέπειτα ζωή του νεφροπαθούς.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Νοέμβριος, 2017, 8:45 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντησηΠρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr