«Τους έπιασαν πάλι στον ύπνο», αυτή την φορά με το Εξοικονομώ II. H πιό παγωμένη περιφέρεια είναι η προτελευταία στα χρήματα του προγράμματος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Καλά,  δεν είναι η πρώτη φορά που το παρόντα τοπικό πολιτικό σύστημα «πιάνεται στον ύπνο» για σημαντικά γεγονότα και αποφάσεις που λαμβάνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε εξ αιτίας της άγνοιας του, είτε από την αδιαφορία του. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ II»

απασχολεί την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, έχουν γίνει εκατοντάδες συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχει εμπλακεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής, διοικητικής και περιφερειακής ραχοκοκαλιάς της χώρας, ως προς την ακριβή αποτύπωση των κριτηρίων και των δικαιούχων, καθώς και των χρημάτων που θα διατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Αποκαλύψαμε τις προάλλες στο vetonews.gr, μετά την υπογραφή της ΚΥΑ από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ότι η πιο παγωμένη περιφέρειά της χώρας, η δυτική Μακεδονία, είναι προτελευταία και καταϊδρωμένη στην κατανομή των χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ II» λαμβάνοντας μόλις 6.662.055 εκ € δηλαδή το 2,97% του προγράμματος.  Άλλες περιφέρειες της χώρας με ανάλογα πληθυσμιακά στοιχεία λαμβάνουν σημαντικότερες ενισχύσεις από το πρόγραμμα.

Πριν από το Εξοικονομώ II προηγήθηκαν δύο φορές σημαντικές απώλειες για την δυτική Μακεδονία η μια το 2015 και μια το 2018  από το πετσόκομμα του επιδόματος θέρμανσης. Από τα 225 εκ € του επιδόματος θέρμανσης των μνημονικών (ΝΔ – Πασοκ), κατεβήκαμε στα 120 εκ € των αντιμνημονιακών (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) για το 2015 και κατρακυλήσαμε στα 55 εκ € για το 2018. Το οικονομικό πλήγμα για κάθε οικογένεια που έκανε χρήση του επιδόματος κατ’έτος αγγίζει τα 700 €. Ο Αγώνας τώρα δικαιώνεται φωνάζουν οι τοπικοί αντιμνημονιακοί «τραγουδιστές!».

Για όλα τα παραπάνω  η πολιτική ευθύνη του βουλευτών της περιφέρειας, που δεν είναι δυο η τρεις αλλά είναι επτά, είναι σημαντική και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει και η δυτική Μακεδονία τρώει συνέχεια «καρπαζιές» από την κεντρική κυβέρνηση, παρότι θεσμικά έχει αναδειχθεί σε  πρώτο χειροκροτητή της.

Εξίσου μεγάλες ευθύνες αντιστοιχούν και στον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη που επαναπαύθηκε στο «εντυπωσιοθηριακό» ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αγνοώντας η υποβαθμίζοντας άλλους τομείς, πολύ σπουδαιότερους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την τσέπη των πολιτών όπως το επίδομα θέρμανσης και τώρα οι πόροι του Εξοικονομώ.

Η πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη και όλων των υπολοίπων βουλευτών, του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ (έχει δύο μέλη στην ΚΕ του κόμματος) είναι μεγάλες και για ένα επιπλέον λόγο. Ενώ πολλές περιφέρειες της χώρας επέλεξαν να δεσμεύσουν πόρους σημαντικούς από τα δικά τους προγράμματα για το εξοικονομώ, όπως η περιφέρεια Ιονίων νήσων, κατά ένα περίεργο και ακατανόητο λόγο η δυτική Μακεδονία δια του περιφερειάρχη αδιαφόρησε; η εκτίμησε ότι δεν θα είναι ωφέλιμη μια τέτοια επιλογή.

 

Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικός όπως και τα μηδενικά στα χρήματα που αντιστοιχούν στους ιδίους πόρους της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντική συμβολή στο ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής έχει η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και η χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από τεχνολογίες που είναι φιλικότερες στο περιβάλλον ακόμα και σε κτίρια  που θερμαίνονται με τα συστήματα της Τ/Θ που διαθέτουν οι πόλεις Κοζάνη Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο.  Επίσης δεν χρειάζεται να  αναφέρουμε στοιχεία για το πόσο θα ελαφρυνθούν οι δαπάνες των καταναλωτών για θέματα που σχετίζονται με θέρμανση και ψύξη των κατοικιών τους.

Το πρόγραμμα εξοικονομώ στην διάρκεια της υλοποίησης του ενεργοποιεί μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της οικοδομής αφού χρηματοδοτεί βελτιώσεις τόσο στα συστήματα θέρμανσης –ψύξης όσο και στα συστήματα θερμομόνωσης του κελύφους των κτιρίων και κουφωμάτων. Εδώ δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς από τους τοπικούς βουλευτές και τον Περιφερειάρχη ότι δεν ήξερε.

Ο οικονομικός κατήφορος της περιφέρειας είναι γεγονός, η περιοχή οδεύει με ταχύς ρυθμούς προς την φτώχεια και αναφέρουμε στοιχεία της συμπληρωμένης τελικής έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, (γραψαμε σχετικά στις 18 ιανουαρίου 2018) που ενώ η Ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χώρας μειώθηκε μόλις κατά  1,4%, την ίδια χρονιά η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση της προστιθέμενης αξίας της από όλες τις περιφέρειες αγγίζοντας το (-5,1%).  Επίσης την ίδια χρονιά ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας παρουσιάζει μείωση μόλις 0,9% στην Δυτική Μακεδονία η μείωση ειναι η μεγαλύτερη απο όλες τις περιφέρειες και φθάνει το (-4,2%)!. 

Οι επόμενες χρονιές που ακολουθούν το 2016 και 2017 φαίνεται ότι θα είναι χειρότερες του 2015 και άρα η φτωχοποίηση της περιοχής εξ αιτίας της αποδόμησης της ΔΕΗ θα συνεχιστεί. Ως ως εκ τούτου κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση των πόρων που θα θωρακίζει μακροπρόθεσμα τους κατοίκους της περιοχής είναι αναγκαία και επιτακτική. 

https://www.vetonews.gr/ – του Σπύρου Κουταβα

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Φεβρουάριος, 2018, 8:46 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr