Εισήγηση Νίκου Αντωνιάδη για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ –

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απαρέγκλιτα το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ για το νέο μοντέλο σχολείου: το αποκεντρωμένο, ανταποδοτικό, τοπικά και ταξικά διαφοροποιημένο, ανοιχτό στην αγορά και τις ανάγκες της, σχολείο της δια βίου κατάρτισης.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=99g5G0LLLlc[/youtube]

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για την «Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος», έρχεται να ολοκληρώσει τις ανατροπές που έφερε πέρσι με το πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο», να εναρμονίσει την λειτουργία της εκπαίδευσης με την νέα διοικητική δομή του Κράτους, την «Καλλικρατική» τοπική διοίκηση. Ουσιαστικά φορτώνει στην τοπική διοίκηση την ευθύνη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πόρους που θα εξασφαλίζονται από την τσέπη των γονιών και την τοπική αγορά, με περιεχόμενο εκπαίδευσης που θα καθορίζεται επίσης τοπικά, από τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς και τα όργανά τους!

Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προχωράει στην κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, με σκοπό να στοιβάξουν τα παιδιά, σε πολυδύναμα σχολεία στα οποία πιο εύκολα θα εφαρμόζουν σε συγκεντρωμένη μαθητική μάζα τα προγράμματα της δια βίου μάθησης. Δηλαδή θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, καταρτίσιμους εργαζόμενους. Θα μπορούν πιο εύκολα να προσελκύουν χορηγούς λόγω των κερδών που θα αποκομίζουν, θα είναι βιώσιμα με όρους αγοράς, θα έχουν ακόμα πιο αποτελεσματική ανταποδοτική λειτουργία, με αποτέλεσμα την αύξηση των ταξικών φραγμών στην μόρφωση.

Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25αρια-30αρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο οξυμένο στα σχολεία του δήμου μας, στα οποία οι μαθητές θα πρέπει να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι από του χρόνου σταματάει τη χρηματοδότηση της μετακίνησης των μαθητών! Οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αποτελούν επίθεση τόσο στη τσέπη των εργαζόμενων-γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών, ανοίγουν το δρόμο για να εφαρμοστούν μαζικά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς ακόμα και απολύσεις. Τέλος, να τονίσουμε ότι το κλείσιμο των μικρών σχολικών μονάδων θα επιφέρει αλυσιδωτή αντίδραση. Θα συμπαρασύρει να κλείσουν και οι υπόλοιπες.

Την Πέμπτη 17/2/2011, συζητώντας την πρόταση του υπουργείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστίδος, οι μάσκες έπεσαν κι ας είμαστε μέσα στην περίοδο του καρναβαλιού. Η απόφαση της πλειοψηφίας με ύφος απολογητικό προς το υπουργείο και σε μερικά σημεία αλαζονικό, παίρνει αποστάσεις από τη λαϊκή βούληση που είναι να μη γίνει καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείου υποστηρίζοντας ότι δε λαμβάνεται υπόψη η “παιδαγωγική διάσταση”. Προτείνει να κλείσουν τα Δημοτικά Σχολεία Γέρμα και Μηλίτσας, στηριζόμενη σε απόφαση που πάρθηκε τηλεφωνικά από την πλειοψηφία του τοπικού συμβουλίου! Τα υπόλοιπα σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια) διατηρούνται, προς το παρόν. Η απόφαση όμως δίνει όλα τα επιχειρήματα που χρειάζεται το υπουργείο παιδείας για να τα κλείσει, αν όχι φέτος, αργότερα. Μάλιστα η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Αντιδήμαρχος με δηλώσεις της χθες τόνισε ότι “…πρέπει να δούμε αργότερα τη συγχώνευση των Γυμνασίων Κωσταραζίου και Βογατσικού για παιδαγωγικούς λόγους. Εμείς μεταφέραμε μόνο την άποψη των γονέων”, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Δηλαδή, αν δε συμφωνεί η πραγματικότητα με την άποψη της πλειοψηφίας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Με λίγα λόγια, η νέα “ανεξάρτητη” δημοτική αρχή πήρε απόφαση για στήριξη χωρίς όρους στην κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας δίνοντας τα κατάλληλα άλλοθι για το κλείσιμο όσων σχολείων μπορούν και προλαβαίνουν να κλείσουν. Άξιος ο μισθός τους! Αυτή είναι η νέα “ανεξάρτητη” δημοτική αρχή του Δήμου Ορεστίδος – Προτεραιότητα στην κυβέρνηση, STOP στον πολίτη!

Ήταν τέτοιο το μένος της πλειοψηφίας προς την τεκμηριωμένη άποψη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που ο πρόεδρος του ΔΣ και ο Δήμαρχος προσπάθησαν, ματαίως βέβαια, να μας “επαναφέρουν στην τάξη”, να μας “συνετίσουν” γιατί δεν τους κάναμε τη χάρη να συμφωνήσουμε με την άποψή τους, προσπαθώντας να μας διαβάλουν με τη γνωστή “καραμέλα” ότι τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν σχέση με τα γενικά. Να ξανατονίσουμε, όπως λέγαμε και προεκλογικά, ότι η δημοτική αρχή είναι από τη φύση της τοπική μικρή κυβέρνηση με τις αρμοδιότητες που της δίνονται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της γενικότερης πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λάθος ο διαχωρισμός που γίνεται σε τοπικά και γενικά προβλήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής. Τέλος, καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου, ο οποίος δείχνοντας το “νέο” πρόσωπο της δημοτικής αρχής προέβαλλε σαθρά, καφενειακού τύπου και “εξυπνακίστικα” επιχειρήματα κατά του συνδυασμού και του εκπροσώπου μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά και μετά τη λήξη της, με απόντα τον εκπρόσωπό μας, χωρίς να αγγίξει την ουσία της κριτικής μας και να απαντήσει. Αυτή φαίνεται είναι η “δημοκρατία” τους όταν στριμώχνονται.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα του δήμου Ορεστίδος να παλέψουν μαζί με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, απορρίπτοντας:

  • Την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστίδος για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων

  • Τη νέα διοικητική δομή και το μοντέλο του «καλλικρατικού» αποκεντρωμένου σχολείου

  • Τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας του σχολείου

  • Την εμπορευματοποιημένη και ανταποδοτική λειτουργία του «Νέου Σχολείου».

  • Τη λογική της δια βίου κατάρτισης.


και απαιτώντας:

  • Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους, με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση κάθε ανταποδοτικής λειτουργίας και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία.

  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Στήριξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας (σίτιση – στέγαση – μετακίνηση κ.α.) με ευθύνη του κράτους.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Φεβρουάριος, 2011, 3:01 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr