ΟΠΕΚΑ-Επίδομα Παιδιού: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση στα κριτήρια

Τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τα οικογενειακά επιδόματα ενσωματώνει μεταξύ άλλων η πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 214 του ν. 4512/2018 και η ΥΑ Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58/2018 έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων απονομής οικογενειακού επιδόματος και -εκτός από τη μείωση της διάρκειας διαμονής στη χώρα από δεκαετία σε πενταετία- προέβλεψε ότι σε περίπτωση που ο φορολογικά υπόχρεος δεν έχει πενταετή διαμονή να ελέγχεται η ως άνω προϋπόθεση στο
πρόσωπο του έτερου γονέα.

Επίσης έγινε αποδεκτό και το αίτημα του Συνηγόρου για τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής σε περίπτωση που απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης οικογενειακού επιδόματος.

Από το 2013 που εφαρμόσθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό αναφορών σχετικά με την αδυναμία της μητέρας που βρίσκεται σε γάμο να ζητήσει η ίδια το επίδομα τέκνων. Το 2016, μετά από συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (ΟΓΑ, Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου https://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.miteres-oikogeniapoliteknoi.

Συγκεκριμένα ο Συνήγορος πρότεινε, σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε Δήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος δεν πληροί τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη χορήγηση και καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, να ελέγχεται εάν αυτές πληρούνται στο πρόσωπο του έτερου γονέα. Τονιζόταν μάλιστα ότι η νομοθεσία για τα οικογενειακά επιδόματα δεν μπορεί να εισάγει άνιση μεταχείριση σε βάρος της μητέρας, και ιδίως του πραγματικού δικαιούχου του επιδόματος δηλαδή του παιδιού, ανάλογα με το είδος της οικογένειας.

Επιστολή προς Υπουργείο

ΠΗΓΗ http://www.aftodioikisi.gr/

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάρτιος, 2018, 7:20 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr