EΠ Δυτικής Μακεδονίας ΚΚΕ για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ: «Tο δίκτυο διανομής θα κατασκευαστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ της κάθε περιφέρειας, δηλαδή χρήματα του λαού»

Το «σπουδαίο αναπτυξιακό έργο» με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες όπως διαφημίζουν η κυβέρνηση, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση και η εταιρεία είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή μας.

Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, στα πλαίσια της «γεωστρατηγικής της αναβάθμισης». Πρόκειται για τη στρατηγική του κεφαλαίου που όπως αποδεικνύουν και οι τελευταίες εξελίξεις (όξυνση του αλυτρωτισμών, τουρκική επιθετικότητα κ.α) μόνο δεινά και κινδύνους θα φέρει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Ο κλάδος του Φυσικού Αερίου αποτελεί σημαντικό πεδίο νέων κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο και εντείνεται ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς του και το μοίρασμα των αγορών διάθεσής του.

Κυβέρνηση, εταιρία, τοπική και περιφερειακή διοίκηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι θα βγουν ωφελημένοι από την κατασκευή του αγωγού, αφού θα «δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας», ο λαός θα έχει πρόσβαση σε φθηνή θέρμανση από φυσικό αέριο.

Τι δείχνει όμως η εμπειρία από τις περιοχές που πέρασε; Αποδείχτηκε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας θα είναι ολιγόμηνες (ήδη στο μεγαλύτερο μέρος που έχει ολοκληρωθεί σε Θράκη και Κεντρική Μακεδονία οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί) και κακοπληρωμένες (το μεροκάματο κοντά στα 30 ευρώ, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας κ.α.). Ενώ, στο τέλος του έργου προβλέπεται να εργάζονται 200 άτομα σε όλο το μήκος του αγωγού των 550 χλμ.

Τα πανηγύρια για φθηνή ενέργεια από φυσικό αέριο σε Καστοριά, Γρεβενά, Αργος Ορεστικό προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι το δίκτυο διανομής θα κατασκευαστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ της κάθε περιφέρειας, δηλαδή χρήματα του λαού, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ) θα τα αντλήσει από δανεισμό. Δηλαδή οι υποδομές που θα αξιοποιήσουν οι βιομηχανίες και ιδιώτες επενδυτές (η ΔΕΠΑ είναι προς ιδιωτικοποίηση) για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, θα κατασκευαστούν με χρήματα του λαού. Αυτό είναι το κριτήριο των υποψήφιων επενδυτών και όχι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών.

Τη μείωση του ενεργειακού κόστους που αντικειμενικά θα πραγματοποιηθεί μακροπρόθεσμα λόγω αξιοποίησης της κεντρικής θέρμανσης, θα την καρπωθούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί δραστικά το κόστος πρόσβασης σε ενέργεια για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, αν φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους και η εμπορευματοποίηση του αγαθού της θέρμανσης.

Η χρήση του φυσικού αερίου προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα εξασφαλίζει φθηνή πρόσβαση στην κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών. Μόνον χαράσσοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και των υποδομών, με την αποδέσμευση από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, μόνον τότε τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται για την λαϊκή ευημερία. Σε αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τις πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ΣΔΙΤ και απευθείας αναθέσεις σε επιχειρήσεις. Την πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση. Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και παράλληλα μέτρα στήριξης των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, σύγχρονες συνθήκες (υγείας και ασφάλειας) για τους εργαζόμενους κόντρα στην εντατικοποίηση και με αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Κοζάνη, 5/3/2018

ΠΗΓΗ http://kozan.gr/

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάρτιος, 2018, 7:57 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr