Το τέλος των χάρτινων αποδείξεων για το αφορολόγητο

Μόνο με e-πληρωμές πλέον θα χτίζεται το αφορολόγητο όριο των 1.900 – 2.100 ευρώ. Πώς προκύπτει η πρόσθετη φορολόγηση. Τι ισχύει για τις περιπτώσεις συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Ποιοι εξαιρούνται.

Η έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – κάποια στιγμή μετά το Πάσχα- σημαίνει την ώρα της αλήθειας για το αφορολόγητο του 2017 και το «τέλος» των χάρτινων αποδείξεων.

Για πρώτη φορά φέτος, το αφορολόγητο θα χτίζεται αποκλειστικά και μόνο με δαπάνες οι οποίες έγιναν με πλαστικό χρήμα , πέραν των εξαιρέσεων που προβλέπει ο νόμος κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Στα σενάρια που διακινήθηκαν από για το ενδεχόμενο να μετρήσουν και οι χάρτινες αποδείξεις για όλους, αρμόδιες πηγές απαντούν ξεκάθαρα αρνητικά. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», αναφέρουν, παραπέμποντας στις ισχύουσες διατάξεις νόμου.

Χάρτινες αποδείξεις, με βάση τις διατάξεις μπορούν να δηλώσουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Για όλους τους υπόλοιπους ο νόμος ορίζει πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές με πλαστικό χρήμα:

10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,

15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και

20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.

Έλενα Λάσκαρη e.laskari@euro2day.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Απρίλιος, 2018, 10:50 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr