Μαρία Μουρατίδου » Ευθύνες του λαού, Ευθύνες των πολιτικών…»

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι υπάρχει και άλλος παράγοντας, σημαντικότερος από τους εξωτερικούς, που ορίζει την τύχη μιας χώρας και του λαού της. Συστατικά του παράγοντα αυτού είναι ο λαός και οι άρχοντες του. Υπάρχει δε το γνωστό γνωμικό «κατά τον λαόν οι άρχοντες».

Άρα η ευθύνη για την προστασία μιας χώρας από άσχημες περιπέτειες βαρύνει κυρίως τον λαό, τους πολίτες, το σύνολο των οποίων αποτελεί την Πολιτεία, ο οποίος εκλέγει τους άρχοντές του. Ένας ώριμος λαός εκλέγει ικανούς και κατάλληλους άρχοντες τους οποίους εμπιστεύεται, εξουσιοδοτεί, και νομιμοποιεί να πράξουν το καλύτερο δυνατόν για την προστασία και την ανάπτυξή του. Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια για την επιλογή των ικανών και κατάλληλων αρχόντων, των πολιτικών εν προκειμένω;

Η σωστή επιλογή είναι μείζον θέμα και άπτεται της παιδείας των πολιτών, η οποία οδηγεί στην ανάδειξη υπεύθυνων χαρακτήρων. Όταν οι πολίτες μιας χώρας αντιμετωπίζουν με περίσκεψη, νηφαλιότητα, χωρίς εμπάθεια, με σωφροσύνη και μακροπρόθεσμη προοπτική τις υποψηφιότητες των πολιτικών, είναι μάλλον σε θέση να κρίνουν σωστά. Είναι σημαντικό να αναζητούν στον πολιτικό που θα τους εκπροσωπήσει ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δείχνουν και το ποιόν του.

Ίσως είναι σκόπιμο να αναφερθούν μερικά χαρακτηριστικά ενός σωστού πολιτικού και ασφαλώς έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνήσει κάποιος, ο οποίος θεωρεί τα πράγματα από την δική του σκοπιά και που ενδεχομένως έχει δίκιο. Γενικά είναι παραδεκτό ότι ο πολιτικός πρέπει να διαθέτει υπευθυνότητα, ακεραιότητα, θάρρος με συνέπεια, σύνεση, σταθερότητα χαρακτήρα αλλά όχι εγωιστικό πείσμα, απλότητα, εργατικότητα, καλοσύνη, να είναι δίκαιος, ψύχραιμος, να αναγνωρίζει το λάθος του και να ζητά συγγνώμη και το σπουδαιότερο να ακούει και να λέγει την αλήθεια.
Τα πολλά λόγια, οι πολλές υποσχέσεις, η παροχολογία, ο λαϊκισμός είναι στοιχεία που πρέπει ιδιαίτερα να τα προσέχει ένας πολίτης.

Για να απαιτήσει σοβαρότητα από τους πολιτικούς ένας πολίτης και τα χαρακτηριστικά ενός σωστού πολιτικού όπως προανέφερα , πρέπει πρώτα ο ίδιος να διαθέτει αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Αλλά αυτά είναι αποτέλεσμα της παιδείας του. Αυτή θα δομήσει ακέραιους, αδιάφθορους και υπεύθυνους χαρακτήρες, που θα λέγουν την αλήθεια στον λαό και θα κυβερνούν με δικαιοσύνη. Από αυτούς τους ανθρώπους θα προέρχονται και οι άρχοντες και οι αρχόμενοι. Σωστή Παιδεία σημαίνει σωστοί πολίτες. Αυτή μορφώνει τους χαρακτήρες των πολιτών. Το ζητούμενο είναι το είδος της παιδείας που οδηγεί στην δημιουργία αυτών των χαρακτήρων. Είναι το μεγάλο στοίχημα των πολιτικών και άπτεται της συνέχισης της ύπαρξης ενός ιστορικού λαού. Η γλώσα, η γνώση, η παράδοση και ο πολιτισμός που ανέπτυξε στην ιστορική του πορεία ο Ελληνισμός οφείλεται στην Παιδεία του. Η Παιδεία αυτή οδήγησε στο εξανθρωπισμό και στον πολιτισμό πολλούς λαούς. Την έδωσε στους άλλους και την απόρριψε για τον εαυτό του. Δεν είναι τυχαία η κρίση. Έχει πάθη σύγχυση και θόλωση η κρίση μας. Η Ιστορία θα κρίνει αυστηρά κάθε υπεύθυνο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 21,Μάιος, 2018, 6:20 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr