«Μαύρη» επέτειος: Τρία χρόνια capital controls

Ήταν σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν, που οι Έλληνες πολίτες ζούσαν τις τελευταίες ώρες ελεύθερων συναλλαγών με την επιβολή των capital controls.

To απόγευμα της 28ης Ιουνίου 2015 ο τότε υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε το κλείσιμο το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο των κεφαλαίων κίνησης(capital controls) .
Και αυτό διότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήταν πλέον οριακή.
Η μεγάλη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περίπου 42 δισ. ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, κατέστησε την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών αναγκαίο κακό για την επιβίωση των τραπεζών.
 
Το όριο αναλήψεων για τους πολίτες είναι τα 60 ευρώ ημερησίως, οι συναλλαγές «παγώνουν», αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις επιχειρήσεις που φέρνει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και η Οικονομία εκτροχιάζεται.
 
Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκάλεσε σημαντικές επιπλοκές στην αγορά το πρώτο διάστημα εξαιτίας της διόγκωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεπάγεται η πληρωμή προμηθευτών στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κορύφωσης των αναγκών λόγω της έναρξης της νέας σεζόν.
Με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τον περασμένο Μάιο μπαίνουν οι βάσεις για για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Σύμφωνα με την απόφαση:

 • Αυξάνεται από 4 Ιουνίου το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Αυξάνεται με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
 • Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.
 • Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι η πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Ιούνιος, 2018, 10:55 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “«Μαύρη» επέτειος: Τρία χρόνια capital controls”

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αυστραλός δικαστής

  Είχε που είχε η οικονομία μας το μαύρο της το χάλι , ήρθε και ο ΣΥΡΙΖΑ και της έδωσε τη χαριστική βολή με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls .

  To γεγονός αυτό του κλεισίματος το έζησε ο κάθε ένας από εμάς ·υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος και έχουμε πληροφόρηση από » πρώτο χέρι » · ανάλογη και η αντικειμενικότητα της κρίσης μας για το γεγονός και τους υπαίτιους , που έφεραν τα πράγματα ως το γεγονός

  Σαν δύσκολο λοιπόν να μας μπερδέψει και να μας παραπλανήσει κανείς , για να απαλύνει τις τεράστιες ευθύνες του , με επιχειρήματα του τύπου : » είχαμε αυταπάτες » ……..

  » ‘Οποιος πειράζει το κεφάλαιο , σκοτώνει τη γουρούνα που γεννάει τα γουρουνάκια » , συμβούλευε ο Β.Φραγκλίνος ( Αυτοβιογραφία ) τους συμπολίτες του Βοστονέζους πριν πολλές — πολλές δεκαετίες .

  Όσες γελοίες δικαιολογίες κι αν επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ , την πληροφόρηση από «πρώτο χέρι » δεν μπορεί να την αλλοιώσει : Τη » γουρούνα » αυτός τη » σκότωσε » , δεν τη » σκότωσε » ούτε ο Γεωργάκης από το Κστελόριζο , ούτε οι ΣαμαροΒενιζέλοι ……….
  Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον κόσμο να τρέχει σαν τρελός να κρύψει τα λεφτάτου.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον κόσμο να τρέχει σαν τρελός , για να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες · ακόμη κι αυτή η βουλευτίνα , » κιμπάρισα » κυριούλα με τα μαύρα ( Βαλαβάνη ) ενεργοποιήθηκε εγκαίρως !……..

  Και τελικά , όλη αυτή η » τρέλλα » είχε σαν αποτέλεσμα να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ από την αγορά , από το οικονομικό γίγνεσθαι .

  Ένας τέτοιου μεγέθους » φονιας » λοιπόν — ποια η ρευστότητα ποιο το κεφάλαιο ; — , δεν συνιστά κοινωνική αδικία , να θέλει να τη σκαπουλάρει ατιμώρητος απ’ το λαό ; ελέω……. » αυταπατών » ;………

  Πριν αρκετά χρόνια , όταν η υπόθεση Κοσκωτά μεσουρανούσε και βούιζε όλη η Ελλάδα , ένα πρωινό , μ’ επισκέφθηκε στο κτηνιατρείο Μεσοποταμίας ένας Ελληνο -Αυστραλός , γείτονας του κτηνιατρείου · ήταν καλοκαίρι και ο άνθρωπος βρίσκονταν για διακοπές στη γενέθλια γη .

  Πάνω στη κουβέντα για τον Κοσκωτά και τις επισημάνσεις μου για τις αποδείξεις που είχαν βρεθεί εναντίον του , αλλά και τις δικαιολογίες και τις αμφισβητήσεις που πρόβαλλε τότε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ , για να θολώσει τα νερά , ο επισκέπτης μου στάθηκε γεμάτος απορία και μου είπε :

  Ξέρεις κάτι , στην Αυστραλία , όταν ο κατηγορούμενος βρεθεί μπροστά στο δικαστή και παρ ΄όλες τις αποδείξεις εναντίον του , αυτός προσπαθεί να δικαιολογηθεί , ο Αυστραλός δικαστής τον κοιτάει μια φορά αυστηρά στα μάτια και του λέει δύο μόνο κουβέντες : » pay and shat up » ( πλήρωνε και σκάσε ) !

  » Φονιάδες » της οικονομίας μας , σταματήστε την παραπληροφόρηση και τις δικαιολογίες σας , » μαυριστείτε » , καταποντιστείτε πολιτικά απ ‘ το λαό , » πληρώστε και σκάστε » .—

 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αυστραλός δικαστής

  Είχε που είχε η οικονομία μας το μαύρο της το χάλι , ήρθε και ο

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr