Πόσο σημαντικό είναι το νερό για την πεπτική υγεία του σκύλου σας.

Είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό θέμα  δίψας. Το νερό παίζει ,επίσης, έναν σημαντικό λόγο στην υγεία του πεπτικού του συστήματος. Ας δούμε παρακάτω το «πώς»  και το «γιατί».

Μία από τις υποχρεώσεις για όλους τους σκυλο-γονείς είναι να φροντίζουν  να καλύπτουν τις θρεπτικές τους ανάγκες . Επιλέγοντας μια καλά ισορροπημένη σκυλοτροφή φτιαγμένη με θρεπτικά συστατικά είναι μια καλή αρχή .

Αλλά υπάρχει ένα από τα θρεπτικά συστατικά το οποίο είναι και το πιο σημαντικό και για το οποίο γίνεται λόγος, το νερό! Το οποίο,  όχι μόνο συμβάλλει στην επιβίωση και την ικανοποίηση της δίψας του, αλλά και στην καλή πεπτική του υγεία.

 

Ο ρόλος του νερού στον οργανισμό του σκύλου.

Το κατοικίδιο σας χρειάζεται μια μεγάλη ποσότητα φρέσκου νερού κάθε μέρα για να παραμένει ενυδατωμένο. Ο ρόλος του νερού όμως δεν αρκείται αποκλειστικά και μόνο για αυτή τη λειτουργία, αλλά και για την λειτουργία του πεπτικού του συστήματος. Αρχικά, το νερό βοηθάει τον σκύλο να διασπά  και να χωνεύει/επεξεργάζεται το φαγητό του. Μόλις αφήσετε το μπολ με το νερό του στο πάτωμα εκείνος αρχίζει να εκκρίνει σάλια. Το σάλιο του περιέχει διάφορα ένζυμα που ξεκινούν τη διαδικασία της διάσπασης της ξηράς τροφής και νερό που υγραίνει το στόμα και τη γλώσσα του και τα  συμβάλλουν στο να μασάει και να καταπίνει το φαγητό του. Μόλις το φαγητό φθάσει στο στομάχι του τότε το νερό δρα στο να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης.

 

Το νερό συνεχίζει να εκτελεί τον ρόλο του στη διάσπαση της τροφής καθώς αυτή κινείται και στο υπόλοιπο μέρος του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, μεταφέρει δηλαδή ένζυμα και οξέα τα οποία βοηθούν στο να εξαχθούν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε διάφορα όργανα όπως, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη, και το πάγκρεας.  Αφότου εξαχθούν όλες οι θρεπτικές ουσίες, η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απομάκρυνση από τον οργανισμό οτιδήποτε απέμεινε από το πεπτικό σύστημα.  Το νερό κατέχει εξίσου  ρόλο-κλειδί καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Επομένως, αν ο σκύλος σας πίνει μικρή ποσότητα νερού αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κόπρανα του να γίνουν πολύ συμπαγή και  να έχει προβλήματα δυσκοιλιότητας.

 

Πόσο νερό χρειάζεται ο σκύλος σας ;

  Τώρα που εξηγήθηκε πόσο σημαντική είναι η αξία του νερού, πιθανόν να αναρωτιέται κανείς  «Και πόσο νερό πρέπει να δίνω στον σκύλο μου ;». Η ποσότητα νερού διαφέρει ανάλογα το μέγεθος, την ηλικία, και το επίπεδο δραστηριότητας. Γενικά ισχύει ότι ένας σκύλος χρειάζεται περίπου 8-16 ουγκιές νερό ανά 10 κιλά σωματικού του βάρους. Για παράδειγμα, ένα σκυλί 50 κιλών χρειάζεται 40-80 ουγκιές νερού καθημερινά για να είναι ενυδατωμένο. Έχετε στο νου σας όμως ότι οι σκύλοι με υψηλό επίπεδο άσκησης ίσως χρειαστούν και περισσότερη ποσότητα νερού.

 

Σημάδια αφυδάτωσης  του σκύλου.

Εκτός όμως από τις ανάγκες του μικρού σας φίλου σε νερό, πρέπει να μάθετε να ερμηνεύετε και τα σημάδια/ενδείξεις αφυδάτωσης του. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε αν το σκυλί σας έχει αφυδατωθεί είναι ότι τα σαγόνια του γίνονται κολλώδη και τα μάτια του φαίνονται κάπως ξηρά. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα το κατοικίδιο σας χάνει νερό το δέρμα του μπορεί να αρχίσει να γίνεται ξηρό και άκαμπτο. Η περίπτωση ήπιας αφυδάτωσης μπορεί να εξομαλυνθεί δίνοντας του ένα μπολ με νερό παρακινώντας  το να πιει πολύ από αυτό. Αν όμως  η κατάσταση χειροτερέψει, συχνά λόγω παρατεταμένου εμετού ή διάρροιας, τότε ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο για να του χορηγήσει ενδοφλέβιά υγρά. Ειδικά τώρα  που βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού  να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αφυδάτωση του τετράποδου φίλου σας , γι΄ αυτό φροντίστε να του έχετε μπόλικο καθαρό νερό -πόσο μάλλον αν μένει έξω και δεν τον έχετε υπό το βλέμμα σας ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

Αναμφισβήτητα πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ποιότητα των θρεπτικών ουσιών, αλλά συχνά παραβλέπουν την αναγκαιότητα και τα οφέλη του νερού, όχι μόνο ως μέσο ικανοποίησης της δίψας και της ενυδάτωσης τους, αλλά και μέσο ζωτικής σημασίας  για τη καλή λειτουργία του εντέρου τους και του πεπτικού συστήματος γενικότερα.

 

Το άρθρο είναι μια ευγενική παραχώρηση του Pet shop Petvet 24

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Ιούλιος, 2018, 9:15 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr